background preloader

Sverigebreven - DN Fokus

Sverigebreven - DN Fokus
En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling. Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Stirrar argt på displayen. I ett sista försök riktar han den mot himlen som i en slags tröstlös bön. Och till slut: full fjäder. Muhammed al Zamrah, 43, Syrien. Det är tidig tisdagsmorgon och Muhammed al Zamrah och hans familj, fru och tre barn, har just vaknat efter sin första natt i Sverige. – Det var dit vi blev skjutsade med bussen, till tälten där borta. Sedan är han tyst. ”Vi är framme, tack och lov. Han harklar sig igen och gör ett ljummet försök att låta behärskad. ”Vi kom till Sverige med tåget igår kväll, sent, min vän. Sekunden senare är ljudinspelningen på väg till Turkiet, till Muhammed al Zamrahs systerdotter som väntar på pengar och rätt tillfälle att åka efter till Grekland och sedan vidare norrut i Europa. Rösten spricker på slutet. – Jo…

http://fokus.dn.se/sverigebreven/

Related:  SOSVAcecfloLäsa

Norden i pizzakartonger Vi hat gjort de nordiska länderna i trolldeg och målat i kartfärger. Sedan srev vi fakta och målade bilder till varje land. Vi har redovisat för trean. Hoppas att också sexorna vill höra. HÄR ÄR SVERIGE. Kyssen av Hjalmar Söderberg. - Hot ChicksHot Chicks Det var en gång en ung flicka och en mycket ung man. De sutto på en sten vid en udde, som sköt ut i sjön, och vågorna skvalpade ända fram till deras fötter. De sutto tysta, var och en i sina tankar, och sågo solen gå ner. Han tänkte, att han gärna ville kyssa henne. När han såg på hennes mun, föreföll det honom som om det just var meningen med den. Han hade nog sett vackrare flickor än hon, och egentligen var han kär i en annan, men henne kunde han visst aldrig få kyssa, ty hon var ett ideal och en stjärna, och ”die Sterne, die beghert man nicht”.

Upplysningstiden - Litteraturhistoria På slutet av 1600-talet har människan i Europa upptäckt att det finns mer än bara Europa och Asien. Man upptäcker andra kontinenter – bilden av världen förändras. Man börjar också ge sig ut på fler och fler farliga resor över havet och upptäcktsresande kommer hem med många spännande anekdoter att berätta. Lektionsplanering – Så slipper vi ett nytt Instagram-fall Vi har nu chansen att slippa ett nytt Instagram-fall. Den nya appen Secret har redan fått fäste i Sverige och har blivit en anonym plattform för att dela med sig av ”hemlisar”. Eftersom appen är anonym så förekommer det inte bara känslor och tankar, likt en anonym dagbok. Det som också förekommer är mer eller mindre grova kränkningar.

Allemansrätten på andra språk Informationen är gratis och ger en kort överblick om vad som gäller när du plockar bär, paddlar eller gör något annat ute i naturen. Broschyrer om allemansrätten Broschyrer på sex sidor om allemansrätten. Laddas ned från pdf (ca 300 kB) för utskrift eller kopiering. Foldrar om allemansrätten Språkutvecklande arbetssätt Ämnesspråk är nyckeln till att utveckla kunskaper i alla skolans ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Ämnesspråk handlar till exempel om att uttrycka, tolka, förstå och använda begrepp, fakta och centrala tankegångar i tal och skrift, men även de känslor och åsikter som ämnet väcker. Det här utvecklingspaketet har som syfte att stödja lärare i alla skolans ämnen i arbetet med att utveckla undervisningen så att elevernas språk- såväl som deras kunskapsutveckling gynnas. Materialet i utvecklingspaketet ger stort utrymme för egna reflektioner och diskussioner i grupp. Alla språkliga färdigheter som att lyssna, tala, läsa och skriva berörs.

05.html (Historietter) Det var en kall vinter det året. Människorna krympte ihop i kölden och blevo mindre, utom de som hade pälsverk. Häradshövding Richardt hade en stor päls. Litteraturhistoria 9b och 9c - svenska 7-9 Vecka 11 jobbar vi klart med upplysningstiden och därefter jobbar vi med romantiken.Vi ser filmen "Hej litteraturen! om romantiken och läser ett utdrag ur tidens stora roman "Den unge Werthers lidanden" av Goete. Vi arbetar med uppgifter till utdraget. I slutet av veckan eller i början av v. 12 kommer vi gå igenom tips och råd inför nationella proven. I veckan kommer vi också att genomföra de nationella proven, läsförståelse på tisdag och uppsats på torsdag. Vecka 13 jobbar vi med modernismen.

Läsförståelsestrategier Att arbeta med läsförståelsestrategier är inget nytt för svensklärare, men tack vare det utvidgade kollegiet sprids många bra varianter för att förtydliga och synliggöra detta arbete. Som språklärare har jag inte fått någon formell utbildning kring detta, så inspirationen för min del kommer från nätet. Jag har tittat på de jättetydliga filmerna som Susanne Nystedt har gjort, kollat in Josef Sahlins sida, kikat in på En läsande klass och läst Annika Sjödahls tydliga beskrivningar. Grunden för dessa strategier ligger hos Barbro Westlund och hennes bok Att undervisa i läsförståelse. Från denna bas kommer strategierna Att förutspå, Att ställa frågor, Att reda ut oklarheter och Att sammanfatta.

Tio topplistor du inte vill vara utan Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också.

Nedladdning Om nedladdningen Längst ner på sidan finns länken till nedladdningen. Du får ladda ner materialet för egen användning i din undervisning och du får dela med dig till dina kollegor. Novelltema Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept.

LEKTION 2: Novellrecept - novellkurva - Skriva noveller Lektion 2: ANALYSUPPGIFT - Novellrecept och novellkurvan/novellens dramaturgi. Repetera budskap och berättarperspektiv.Genomgång novellrecept. och novellkurvan/dramaturgiVälj en av dessa noveller och läs den: Ensam hemma, Anställningsintervjun.Följs receptet och dramaturgin i de noveller vi har läst? Lantmäteriet släpper hela Sverige i Minecraft - Lantmäteriet Vid årsskiftet slutar Lantmäteriet att ta betalt för en del av sin kartinformation. Då släpper myndigheten Vägkartan, Terrängkartan, Fjällkartan och en rikstäckande positioneringstjänst med meternoggrannhet. Redan i somras släpptes Översiktskartan och en enkel höjdmodell. - Vi vill att vår kartinformation ska komma till nytta i hela samhället.

Related: