background preloader

Sverigebreven - DN Fokus

Sverigebreven - DN Fokus
En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling. Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Stirrar argt på displayen. I ett sista försök riktar han den mot himlen som i en slags tröstlös bön. Och till slut: full fjäder. Muhammed al Zamrah, 43, Syrien. Det är tidig tisdagsmorgon och Muhammed al Zamrah och hans familj, fru och tre barn, har just vaknat efter sin första natt i Sverige. – Det var dit vi blev skjutsade med bussen, till tälten där borta. Sedan är han tyst. ”Vi är framme, tack och lov. Han harklar sig igen och gör ett ljummet försök att låta behärskad. ”Vi kom till Sverige med tåget igår kväll, sent, min vän. Sekunden senare är ljudinspelningen på väg till Turkiet, till Muhammed al Zamrahs systerdotter som väntar på pengar och rätt tillfälle att åka efter till Grekland och sedan vidare norrut i Europa. Rösten spricker på slutet. – Jo…

Att lyssna på elevernas samtal Nationella prov är för många, både lärare och elever, en extra belastning under ett ganska händelsrikt skolår. Men den muntliga delen är en höjdare… och brukar så vara. Att få sitta ned och lyssna på eleverna samtala om både stora och små saker är en högtidsstund. De delger varandra anekdoter, minnen, farhågor, drömmar, tankar och funderingar i små förtroliga samtal som jag får sitta och lyssna på, stundom med gråten i halsen och i nästa sekund brista ut i befriande och förlösande gapskratt tillsammans med eleverna. Dagens höjdare var en elev som berättade om en händelse hen aldrig tidigare reflekterat över. Samtalen med 25 elever i totalt sex sittningar blev unika lärtillfällen, både för eleverna och mig. Jag tycker att nationella provens upplägg inledningsvis kan verka ganska konstruerat, men vid samtalen fungerar det förvånansvärt väl och blir efter en stund avspänt. Och varför ska eleverna kolla på filmklipp och prata med varandra… egentligen?

Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen. Det frågas en del i diverse Facebookgrupper om tips på hur man kan göra för att förbereda eleverna. Jag har därför skapat ett upplägg för svenskan för att eleverna ska vara väl förberedda på vad som krävas av dem och hur de ska göra för att nå sina mål. Den nya strukturen på proven infördes 2012/2013 och innebär att man bedömer eleverna i tre delar: att presentera ett innehåll, att leda ett samtal samt delta i en diskussion. Förra årets upplägg och årets revidering Förra läsåret hade jag också nior och jag har utgått från den strukturen jag gjorde då samt reviderat om det som behöver förtydligas för eleverna. Vi började förra året med att lyssna på konkreta upplägg på gamla samtal. eleverna behöver lära sig hur man vidgar ett resonemang och det kan vara bra att visa hur det görs genom filmen från Orka Plugga. Eleverna fick också öva på ett fingerat bedömningstillfälle med andra texter jag valt. Canvor: Annika Sjödahl // Annika

Välj en scen som berör dig Just nu bearbetar mina nior dilemman (tidigare inlägg Dilemman vidgar perspektiven). Av en slump ramlade jag över den norska novellfilmen Min bror Mikael (16:31). En fantastiskt gripande historia om Joakim, som har Down syndrom, och hans storebror Mikael. Mikael brottas med många känslor, till exempel en gränslös broderskärlek, men känner samtidigt en enorm frustration över att behöva anpassa sig efter en bror som är lite annorlunda. Första fem minuterna är det några som fnissar till vid ett par tillfällen, men sista tio är det knäpptyst i klassrummet. Beskriv de båda bröderna INUTI (KÄNSLOR, EGENSKAPER, TANKAR, DRÖMMAR).Förklara Mikaels dilemma.Varför slår Mikael sin lillebror? På den sista frågan sa en elev: Han måste förklara för sin bror att han älskar honom hela tiden. Välj en scen som berör dig Eleverna väljer en bild/scen som illustrerar dilemmat och/eller som de blir berörda av.

Related: