background preloader

Digital läsförståelse på mellanstadiet – med jultema

Digital läsförståelse på mellanstadiet – med jultema
Ni som följer min blogg vet att jag brinner för att fördjupa elevernas kompetens när det gäller att ta sig ut på internet. Med Skolverkets bedömningsstöd i ryggen har jag nu plockat fram ett projekt för mina elever i år 5 och 6 för de sista lektionerna före jul. Eftersom eleverna inte är särskilt vana datoranvändare, i alla fall inte inom ramen för undervisningen, kommer de få arbeta i grupp. Grundupplägget är så här: Sök efter information på internet om julfirande i engelskspråkiga länder.Samla ihop korta informationsfragment.Utifrån dessa fragment, skriv en kort text.Reflektera över hur själva sökandet gick till – den viktigaste biten av dem alla. Detta ska spegla det kunskapskrav för engelska i år 6 som lyder ”Eleven kan välja texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.” För att stötta eleverna kommer jag även förse dem med den ordlista som finns i bedömningsstödet.

https://miasklassrum.wordpress.com/2015/12/06/digital-lasforstaelse-pa-mellanstadiet-med-jultema/

Related:  Christmas / julDigital litteracitetInstruktioner/lektionsuppgifter

Forskare om nätet: Som att lämna barn ensamma i bar Redan för 15 år sedan dubbades de till ”digitala infödingar” – den första generationen barn som fötts in i en digitaliserad värld. I stort uppslagna tidningsartiklar rapporterades att de redan innan de tagit sina första steg hade bekantat sig med föräldrarnas stationära hemmadatorer och att de ägnat sig dubbelt så mycket åt skärmspel som åt böcker när de så småningom nådde universitetet. Sedan dess har en hel del hänt. Can you google that? – informationssökning på engelska Att internet flyttat in i våra klassrum är det ingen som har missat, men att det smugit sig in bland kunskapskraven är det många som missat, försöker låtsas om att de inte sett eller helt enkelt tycker är riktigt jobbigt. Men det finns ju där, vad vi än tycker om det. Det ska undervisas och bedömas, säga vad man vill om det. Att gå in på hur relevant och effektivt eleverna återanvänder sina sökresultat i sin egna produktion är en diskussion i sig, men nu tänkte jag fokusera på själva undervisningen. Jag har satt ihop ett material för att undervisa mina 9or i informationssökning.

Kameran som verktyg för lärande - Linda Sternö - Learnify Linda Sternö arbetar som lektor på avdelning Film på Göteborgs universitet. Hon har examen i filmregi på Filmhögskolan i Göteborg från år 2003 och har sedan dess varit verksam som filmare och filmpedagog. Hon är projektledare för utvecklingsprojektet Barnfilmskolan.

Bildreportage om svenska skolan med interaktivt ljud Ni är nu klara med era arbeten med att jämföra svenska skolan med den tyska. Ni ska nu göra ett bildreportage genom att ta bilder på de delar av skolan ni vill lyfta fram. Bilderna ska ni fotografera själva, sätta ihop till ett collage, d v s bilden ska innehålla ett par olika bilder i en bild. Kom ihåg att inte ta foton på någon som inte vill vara med på bild. Detta kommer att redovisas på två sätt: Att reflektera kring "realian" med hjälp av en skrivmall I engelska (och moderna språk) ingår en förmåga som innebär att eleverna ska reflektera över: livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används(Lgr11, engelska) I detta inlägg tänkte jag visa på hur jag valt att arbeta med kunskapskravet med en skrivmall för att göra en källkritiks övning där eleverna får visa på följande kunskapskrav (E):

Julkort att färglägga Jag vet att det var många som uppskattade bokmärkena jag gjorde och la ut för ett tag sedan. Nu har jag gjort några julkort, som man kan skriva ut och färglägga. Skriver man ut dem på vanligt skrivarpapper, kan man klippa ut själva kortet och limma på ett tjockare papper om man vill det. I min klass använde vi korten mest som rofull färgläggning och inspiration till egna kort.

”Svenska elever måste få bättre utbildning i källkritik” Demokrati. Skolinspektionens granskning visar att elevernas förmåga att värdera källor brister. ­Lärarna har en nyckelroll, men var fjärde lärare i grundskolan arbetar inte alls med ­elevernas förmåga att källkritiskt granska information på internet, skriver Mikael ­Halápi, Skolverket, Helena Lindberg, MSB, och Ewa Thorslund, Statens medieråd. Aldrig tidigare har det varit så angeläget att eleverna får goda kunskaper i källkritik som nu. Skolan kan fungera som en motkraft i en tid då allt fler får information filtrerad genom ­sociala medier och möter en flod av propaganda och falska nyheter.

Ta med dig din digitala vardag till klassrummet Digitala hjälpmedel i undervisningen kan vara spektakulära, superenkla eller så självklara att ingen ens tänker på dem. En del använder sig av bloggar, diskussionsforum eller Facebook i språkundervisningen. Andra tittar på SVT-play eller lyssnar på Sveriges Radio på nätet. Ytterligare andra låter sina studenter skapa sina egna avatarer som ger sig in i virtuella världar där de strövar runt, löser problem och kommunicerar med varandra.

Kreativa julpyssel Picmonkey Gör egna julkort! Glitterfy Sätt glitter på dina bilder eller skriv glittriga julhälsningar. Sparklee

Related: