background preloader

Startseite

Startseite

http://www.planet-wissen.de/index.html

A Cartography of the Anthropocene The Anthropocene: A primer. The Anthropocene. We’re already there. Poddare och författare pekar ut vägen mot en ny sorts trädgårdsaktivism. ”Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård”, lyder den berömda slutrepliken i Voltaires bok ”Candide” från 1759. Efter att huvudpersonerna rest runt och skådat en eländig och krigshärjad värld, som visar sig vara i mycket värre skick än Pangloss övertygelse att vi lever i ”den bästa av världar”, drar de sig tillbaka på en liten gård för att odla sin trädgård. Exakt vad Voltaire menade råder det delade meningar om. Var det en passiv och pessimistisk reträtt från en kaotisk omvärld, där odlingen av det privata själslivet är den enda förtröstansfulla aktiviteten? Eller var det en metaforisk uppmaning till praktisk handling, som åtminstone kunde förbättra världen lite mer än Pangloss rosiga teorier? Om Voltaire hade fått göra en tidsresa till vår värld lär han i vilket fall ha dragit slutsatsen att människorna slutligen börjat tolka Candides visdomsord bokstavligt.

Läs hela Donald Trumps installationstal ord för ord på svenska ”Chefsdomare Roberts, president Carter, president Clinton, president Bush, president Obama, amerikanska medborgare och världens folk: Tack. Vi, Amerikas medborgare, har nu förenats i en stor nationell ansträngning att återuppbygga vårt land och åter uppfylla dess löfte till hela vårt folk. Tillsammans ska vi staka ut vägen för Amerika och för världen i åratal framöver. Det bråkar vi om i parterapin ”Han tar aldrig ansvar för barnen utan tänker bara på sig själv.” ”Hon bara klagar och tjatar på mig hur mycket jag än anstränger mig.” ”Vi har aldrig sex längre.” Känns påståendena bekanta? De flesta par bråkar ibland och trots våra olikheter är frågorna som bråken kretsar kring ofta gemensamma.

”Annonsörer finansierar hat och hot” Resursstarka annonsörer måste fråga sig om de vill vara med och finansiera de hatiska miljöerna på Facebook och andra sociala medier. Det menar Hedvig Hagwall Bruckner, en tongivande branschröst som sitter i styrelsen för Reklamombudsmannen, arbetar som copywriter på byrån King och är krönikör i tidningen Resumé. – Jag tror inte att någonting kommer att hända förrän pengarna börjar säga ifrån. Det här är tidvis ganska vidriga miljöer för många människor och jag tycker det är märkligt att annonsörer inte reflekterar mer över sin delaktighet. Med sina annonspengar backar de upp de här plattformarna, säger hon, och gör en jämförelse med tryckt offentlighet:

Grammatik som förändrar världen - funktion före form Det är tidigt 1970-tal och lille Neil kryper omkring på golvet i familjens vardagsrum. Hans pappa sitter i en fåtölj en bit därifrån och bollar lite tankspritt med ett äpple. Neil kravlar fram till honom, tar ett fast tag i den arm som håller i äpplet och jollrar: ”Äähh!” Pappan kastar upp äpplet i luften igen och Neil skrattar förtjust. Pappan ler och gör en anteckning i blocket som han alltid har med sig. PAGY-SVE3 Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, på ett nyanserat sätt muntligt förmedla egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med säkerhet. Språk, stil och disposition är väl anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation och eleven använder med säkerhet och på ett effektfullt sätt retoriska verkningsmedel. Eleven har god åhörarkontakt. Vidare kan eleven med säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel som stöder, tydliggör och är väl integrerat i den muntliga framställningen.

Dagens Nyheter publicerar i dag en digital specialtidning för landets skolor och andra intresserade. Där har vi samlat starka reportage och texter om flyktingsituationen i Europa, om näthat och uppropet #jagdelar. – Målet är att lärare i landets högstadie- och gymnasieskolor ska ha ett bra underlag för att diskutera frågor om allas lika värde och den pågående flyktingkrisen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. Journalistik? - Mediekompass Publicerad: 07 september 2015 Tema: Mediekunskap Bakgrund: DN-journalisten ville intervjua den person som under pseudonymen ”Julia Caesar”. Den personen hade länge skrivit på invandringsfientliga sidor, bland annat krönikor på snaphanen.dk. Skaffa er en bakgrund genom att läsa länkarna nedan: Övningar för bättre sammanhållning Augusti betyder uppstart för nya (och gamla) grupper. Därför ägnar vi det här Tränarpasset åt samarbetsövningar. Det är ett bra verktyg att använda när en ny grupp bildas och ska utveckla en bra gruppkänsla. Det kan också vara bra för befintliga grupper som träffas igen efter ett uppehåll eller behöver bli bättre på att samarbeta. Innehållet kommer från boken Samarbetsövningar som är skriven av Helena Alsegård.

Related: