background preloader

Allt du behöver veta om källkritik på nätet

Allt du behöver veta om källkritik på nätet
Internet är fullt av skatter, men också mycket som vi inte ska lita på. Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter. Isabella Holm som jobbar för organisationen Sällskapet för mediefostran berättar om den källkritiska metoden som man kan använda för att ta reda på om en källa är trovärdig. Hur utvecklades den källkritiska metoden? Olika typer av källor Det gäller alltså att förstå skillnaden mellan primär- och sekundärkälla. Fyra viktiga frågor Är källan sann eller falsk? När man vill granska en källa gäller det också att känna till olika slags medieinnehåll. Hur blir man själv en bra källa? Om man själv publicera någonting på nätet som man vill att någon annan kan ha nytta av så lönar det sig att tydligt hänvisa varifrån man fått sin information och länka till sina källor. Många utmaningar med källkritik på nätet Vad kan brist på källkritik leda till? Isabella Holm tycker att en värld utan källkritik är en skrämmande värld. Related:  KällkritikKällkritiksvenska

Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska Tidigare i veckan rapporterade Viralgranskaren om hur falska Facebookprofiler användes för att locka människor till att delta i ”undersökningar” med syfte att samla deras personuppgifter och sedan sälja dessa vidare till företag. Metro har även rapporterat om Maria vars identitet kapades på Facebook och användes för att lura av hennes vänner pengar. Viralgranskaren har därför satt ihop en enkel steg-för-steg-guide att använda för att utröna om en Facebookprofil är falsk eller inte. Det är dock viktigt att komma ihåg att inga av metoderna nedan är garanterade att kunna säga om en profil är falsk eller inte. ► LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga 1. Viralgranskaren har tidigare beskrivit hur du kan genomföra en så kallad bildsökning för att se vilka ställen på internet bilden finns. Använder du Google Chrome är det enkelt att bildsöka. Tre sätt att bildsöka på. ► LÄS MER: Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar 2. 3. 4. 5. 1. 2. 3. 4. 5.

Hur vet man att det är sant? Se till att kolla källan! Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Syfte: Ge ökad kunskap om källor och källkritik. Passar för: åk 4-6, so, mediekunskap.Tidsåtgång: 1-2 lektioner.Förberedelser: Tillgång till Internet. Möjlighet att visa upp artiklarna via uppkoppling i klassrummet. Om övningarna:Övning 1 berör barnens nyhetsvanor och inbegriper en värderingsövning som rymmer samtal om olika källors trovärdighet.Övning 2 visar exempel på vikten av att kolla källan.Övning 3 handlar om källkritik på nätet. Övning 1: Nyhetsvanor och värdering av källor 1. 2. Fråga 1. Du har läst det på internetDina kompisar berättar det för digDet står i tidningenDu hör det på tv-nyheterna Låt eleverna motivera sina val. Fråga 2. Du läser i BibelnDu frågar en präst i din närmsta församlingDu googlar på detÖppet hörn – eget svarsalternativ Fråga 3. Du googlarDu läser konventionstextenDu ringer Unicef eller Rädda barnen och frågar – de jobbar ju med barns rättigheterDu frågar efter källan – var fick din lärare informationen ifrån? 2.

Dialekter i skolan juni 2015.pdf Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg 1. Hitta videon på Youtube – om den finns där När du ser videor på sajter är de ofta inbäddade från Youtube eller andra videosajter. Ett första steg för att veta mer om en video är att hitta videon på ursprungssajten. Det är ofta väldigt enkelt. Fördelen med att göra så är flera. 2. Det andra steget du ska ta när du hittar en Youtubevideo vars källa du undrar över är att använda div av verktyget Youtube Dataviewer, som utvecklats av Amnesty international. Verktyget är lätt att använda, du klistrar helt enkelt bara in adressen till Youtubeklippet. Du kan genom verktyget också se de olika visningsbilderna filmklippet har. ► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg 3. Olika sätt att bildsöka på. Googles bildsök, som Viralgranskaren tidigare beskrivit i detalj kan på flera sätt användas även för att spåra videos ursprung. Sådana skärmdumpar kan du göra genom att använda Windows skärmklippverktyg eller genom att hålla inne cmd, shift och 4 och sedan markera området på Mac.

Lektionsresurser för källkritisk granskning Den virala nyhetsspridningen innebär en ökad risk för att felaktig eller förvanskad information snabbt sprids i samhället. Detta är problem som vi alla måste hantera och det växer därför fram tjänster som hjälper oss att ta tag i detta. En del material är särskilt riktat till skolan och avsett att användas i undervisningen. Det finns flera webbplatser på nätet som avslöjar vandringssägner, myter, felaktigheter och rykten som presenteras och sprids som nyheter. Amerikanska Snopes, som snart har funnits på nätet i tjugo år, fäster blicken på vad som sprids i den engelskspråkiga världen. Detsamma gör Washington Posts avdelning What was fake on the Internet this week, som publiceras varje fredag. Viralgranskaren är en mediekritisk satsning från Metro som drog igång tidigt i våras. Webbstjärnans grundkurs i källkritiskt tänkande är en utmärkt startpunkt för både elever och lärare. På Utbildningsradions webbplats finns en hel del material om källkritik, bland annat programserien Är det sant?

Lästräning lika viktigt som idrottsträning LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång. Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Så här ett sekel senare, känns det som idrottsrörelsen har lyckats bäst. Jag läste om ett antal storchefer i Sverige. Till och med skoltrötta skejtare gör sina invecklade flippar tills de sitter [...] Och en sak tycks alla vara övertygade om: Träning ger färdighet. Men hur gör vi med läsning? Plötsligt börjar barnen skriva bokstäver, sitt namn, läsa på skyltar. det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen" Idag är de flesta forskare överens om att det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen. Språk är makt. Johan Unenge Läsambassadör Foto: Stefan Tell 14 mars 2012 Anmäl textfel Dölj Anmäl textfel

kallkritik: att hitta korrekt information på internet | internetkunskap.se Postat denfebruari 17, 2010 Taggar: Aftonbladet, Annika Lidne, Bilddagboken, Björn Falkevik, Disruptive Media, DN, Expressen, Facebook, Google, Information, Internet, Internetkunskap, Jennifer Bark, Jerry Silfwer, Källa, Källkritik, Lärare, Mimersbrunn, Skolungdomar, Sociala Nätverk, Sofia Mirjamsdotter, Sondera, SvD, Therese Göterheim, Twitter, Uppsatser, Utbildning, Wikipedia Kommentarer: 17 Responses I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter. Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer aka @doktorspinn Jerry är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Frågor du får svar på i den här filmen är: Hur värderar du informationen från en sökning? Sökmotorer: Google.se Uppslagsverk: Nyhetsmedier:

Lathund i källkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Har den kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? Har du jämfört med vad du redan vet? Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner checklistan som affisch

untitled

Related: