background preloader

Dystopisk mininovell – en lektionsidé

Dystopisk mininovell – en lektionsidé
Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451. Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Nu är det hög tid för 8A att skapa egna dystopier. Några enkla tips innan eleverna sätter igång: Handlingen ska utspela sig under kort tidFå karaktärerSlutet ska ”ringa efter” novellens slutLägg mycket tid på rubriken (skriv den sist) Ramen är given och en enkel bild (gjord i Canva) får fungera som inspiration. De kommer tillbaka igen, för tredje gången den här månaden.

https://fredrikarboga.wordpress.com/2015/11/04/dystopisk-mininovell-en-lektionside/

Related:  dystopierSvenska

Om läsundervisning på gymnasiet och om att introducera en roman Ett av mina mål för 2015 är att fortsätta verka för god läskompetens hos eleverna, samt synliggöra olika sätt att arbeta med aktiv läsundervisning. Eftersom läskompetens inte är en färdighet som man blir “klar” med vid en viss ålder eller en viss nivå, kan jag som lärare på gymnasiet inte luta mig tillbaka och tänka att eleverna är klara med detta när de kommer från grundskolan, utan jag bör försöka fortsätta med ett systematiskt arbete för att utveckla läsningen så att eleverna är mogna för universitet och yrkesliv när de tar studenten. Här i bloggen skriver jag en del om hur jag arbetar med läsning av faktatext och akademisk text, men i detta inlägg tänkte jag berätta om hur jag tänker kring läsundervisning i skönlitteratur, samt delge hur jag introducerade romanen Kallocain i min ekonomitrea i början av den här terminen. Aktiviteter före läsningen – att få eleverna nyfikna och skapa förförståelse

Faktatext – cirkelmodellen Eleverna skriver med stor glädje, vi använder oss utav ASL vilket stöttat eleverna att kunna fokusera mer på texters innehåll och form snarare än det motoriska kravet att forma bokstäver. De har fått skriva olika texter utan att vi gått närmre in på själva textstrukturen. Nu känner jag dock att de är redo att få redskap för att strukturera sitt skrivande. Efter att vi fokuserat på återberättande texter (se inlägg återberättande text) så går vi nu vidare och tittar på faktatexter. Vi följer liknande arbetsstruktur när vi introducerar textgenrer för att den igenkännande faktorn gynnar flertalet elever.

Klassikerna som varnade för vår samtid Ända sedan antiken har man drömt om ett idealsamhälle präglat av ordning och trygghet. I modern tid har dessa utopier dock snarast framstått som dystopiska, i takt med att massövervakningen gjort att vi alltmer närmat oss ett sådant samhälle. Sedan Edward Snowden började berätta om den hemliga amerikanska övervakningsapparaten har nya avslöjanden följt slag i slag.

Dystopier att bli glad av! - Uppsala Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. En dystopi kan vara allt från ett urspännande äventyr i en kaotisk värld till en svidande samhällskritik där civilisationen lever under förtryck i vidriga förhållanden. Det är en litterär genre som slår hårt mot orättvisor och som varnar för hur vårt beteende i dag kan påverka vår framtid. Motsatsen till utopi Dystopier är en populär genre, främst inom science-fiction, som funnits väldigt länge. En dystopi, är motsatsen till utopin.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft Du läser nu en av de fria artiklar du har kvar denna månad Prova SvD digital helt gratis i 2 månader Beställ på SvD.se/gratis2 Allt vi säger är sant: 6. Dystopier I sjätte avsnittet pratar vi om dystopier, och har läst "En sekund i taget" av Sofia Nordin. Och så träffar vi 16-åriga Isabella Lindström, och får lära oss nya ord som "ship" och "OTP", och grotta ner oss lite i en annan favoritdystopi - Hungerspelen, av Suzanne Collins. Lyssna direkt här, genom att trycka play: Hanna Fahl: I den nya vågen av dystopisk litteratur frodas ­framtidstron och kampviljan Här kommer ett stycke fakta som möjligen kan verka lite deprimerande vid första anblick: just nu läser vi mer dystopisk litteratur än vi gjort sedan kalla kriget. Enligt sajten Goodreads inföll de tidigare stora dystopitopparna i litteraturen för drygt sextio år sedan, och dessförinnan runt andra världskriget, i tider av extremt samhällstumult och oro. Och nu läser vi dem igen. Framför allt gör ungdomar det. Utgivningen av dystopiska romansviter för unga vuxna har eskalerat, och visst, vi kan beskylla/tacka Suzanne Collins ”Hungerspelen” för att ha banat väg för det breda genomslaget, men inte bara. Trenden började redan för tio år sedan, ungefär samtidigt som planen flög in i World Trade Center och terrorism började bli ett vanligt förekommande ord i dagligt tal, ungefär samtidigt som klimatfrågan sipprade ned i vardagslivet.

Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen - Kultur & Nöje Artikelbilder Herman Geijer, sommarpratare i SR. Hur skulle Sverige klara en zombieattack? Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen" En vanlig missuppfattning är att man blir lyckligare av psykoanalys. Att konfrontera sig själv - flera dagar i veckan, under många år - är tvärtom bland det mest smärtsamma och utmattande man kan göra. Vad som för mig varit livsavgörande med psykoanalys är att jag nu vet varför jag mår dåligt.

Dystopin är här Din kontinent har svämmats över. Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”. Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”. Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA där ungdomar tvingas att slåss för livet i en dokusåpa. Filmfredag guidar. Därför är vi så besatta av att se världen gå under När såg du civilisationen gå under senast? Sannolikheten att det var nyligen är ganska stor. För tillfället badar hela vår kultur i radioaktiva moln efter kärnvapensprängningar och zombievirus. Såväl böcker, som tv-serier, filmer och dataspel är upptagna med det som vi kallar ”postapokalyps”. Här finns Suzanne Collins ”Hungerspelen” och Dimitri Gluchovskijs ”Metro 2033”, tv-serier som ”The Walking Dead” och ”Into the Badlands”, tv-spel som ”Fallout” och ”Horizon.

Perfekt helvete - Sydsvenskan Margaret Atwoods dystopiska trilogi är en varning att ta på fullt allvar, skriver Rakel Chukri. Vid midnatt är det åter dags, det gamla året lägger sig att dö. När raketerna tänder nyårsnatten infinner det sig oftast en fantastisk känsla: allt känns möjligt. Då lovar människor över hela världen att de ska göra om, göra bättre. Nyårslöften uttalas högt och lågt.

Related: