background preloader

Ajankohtaista tekijänoikeudesta:

Ajankohtaista tekijänoikeudesta:
Opetus- ja kulttuuriministeriön laatima luonnos hallituksen esitykseksi laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista on lähetetty lausunnoille. Lausuntoaika päättyy 11.9.2015. Lue lisää Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan kevään aikana sopimuslisenssisäännösten mukaisia hyväksymispäätöksiä, jotka koskevat sisäistä tiedotuskäyttöä, arkistoidun tv- ja radio-ohjelman sekä sanoma- ja aikakauslehden uudelleen käyttämistä sekä televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluja. Tiedote 6.3. Valtiopäivillä vuosina 2011–2015 edustettuina olevien puolueiden edustajat ovat allekirjoittaneet yhteisen julkilausuman, jossa vaaditaan lainauskorvauksen tason nostamista. Julkilausumassa todetaan, että eduskunnassa eri valiokunnat ovat usean vuoden aikana kiinnittäneet huomiota lainauskorvausten tason alhaisuuteen esimerkiksi muiden Pohjoismaiden korvausten tasoon verrattuna sekä opetus- ja tutkimuskirjastojen jäämiseen korvauksen ulkopuolelle. Hallitus esittää tekijänoikeuslakiin muutosta.

Tekijänoikeudet Tekijänoikeuksien huomioiminen (mm. kuvausluvat) Mikäli hyödynnät toisen tekijän tuotoksia, muista varmistaa, että tuotokselle annetut tekijänoikeudet sallivat tämän. ​Myös taustamateriaalin (esim. musiikin, muiden ottamien kuvien) tulee olla CC BY-SA tai CC BY -lisenssillä jaettuja, mikäli julkaiset tuotoksia CC BY-SA -lisenssillä. Kun tuotat materiaalia yhdessä muiden kanssa, lisenssi tulee myös sopia yhdessä. Opiskelijoiden kanssa on hyvä jo opintojen alkuvaiheesa solmia kuvaus- ja julkaisuluvat, jolloin on oikeudet käyttää kuvamateriaalia, joissa he esiintyvät. Alaikäisen opiskelijan osalta vaaditaan myös huoltajan allekirjoitus. Kuvaus- ja julkaisulupa (aikuiset) Kuvaus- ja julkaisulupa (alaikäiset) ​Creative Commons -lisenssin käyttäminen HAMKissa 1. CC-lisenssit eivät korvaa tekijänoikeuksia, vaan ne toimivat tekijänoikeuden rinnalla antaen keinon muokata omien teostesi käyttöehtoja omiin tarpeisiisi sopiviksi. 2. 3. 4. 5. 6. 10 tärkeintä tekijänoikeusohjetta ympäristöään kuvaavalle

Tekijänoikeuslaki 404/1961 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Tekijänoikeuden kohde ja sisällys Tekijänoikeuden kohde (22.5.2015/607) Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (24.3.1995/446) Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. (11.1.1991/34) Väliotsikko on kumottu L:lla 22.5.2015/607 (22.5.2015/607) Taloudelliset oikeudet (22.5.2015/607) Kappaleen valmistamisena pidetään sen valmistamista kokonaan tai osittain, suoraan tai välillisesti, tilapäisesti tai pysyvästi sekä millä keinolla ja missä muodossa tahansa. Teos saatetaan yleisön saataviin, kun: Moraaliset oikeudet (22.5.2015/607) Sopimuslisenssi

Tietosuojavaltuutettu - Usein kysyttyä Kooste tietosuojavaltuutetulta usein kysytyistä asioista. Vastaukset voivat sisältyä tietosuojavaltuutetun kannanottoihin tai päätöksiin. Vastauksena voi olla myös ohjaus tutustua tietosuojavaltuutetun oppaaseen tai lomakkeeseen. Asuminen : Saako kiinteistönvälittäjä kerätä henkilötietoja asuntonäytössä? Henkilötunnus: Saako videovuokraamo kysyä asiakkaalta henkilötunnusta? Informointi: Kuinka asiakkaille, oppilaille, työntekijöille ja muille rekisteröidyille tulee kertoa heidän henkilötietojensa käsittelystä? Internet: Saako rekisterinpitäjä laittaa ylläpitämäänsä henkilörekisteriin sisältyviä henkilötietoja kotisivuilleen? Kameravalvonta: • Onko kameravalvonta henkilötietojen käsittelyä? Kielto-oikeus suoramarkkinoinnissa: • Miksi jossain tilanteissa minun on kiellettävä markkinointi ja miksi jossain tilainteissa markkinointiin on pyydettävä lupaani/suostumustani? Kännykkäpaikannus: • Miksi matkaviestioperaattorit käsittelevät paikkatietoja? Pankkitoiminta: Perustietovarannot: Pilvipalvelut: Työelämä:

Entä opiskelijoiden oikeudet tekemiinsä teoksiin? [Tekijänoikeus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin] Tekijänoikeus tekijällä Opiskelusuhde ei ole työ- eikä virkasuhde eikä se siten aiheuta tekijänoikeuden siirtymistä. Tietysti opiskelija saattaa myös olla työsuhteessa oppilaitokseen esimerkiksi kurssiassistenttina. Tällöinkään tekijänoikeus ei suinkaan siirry automaattisesti, ja siirtyminen voi enintään koskea niitä ohjelmia, jotka on luotu nimenomaan työsuhteessa tehtynä työnä. Opiskelijan kirjoittamaan tutkielmaan, ohjelmaan tai muuhun teokseen on hänellä itsellään tekijänoikeus. Sopimuksella opiskelijan ja oppilaitoksen välillä voidaan tekijänoikeus tietenkin siirtää kokonaan tai osittain taikka opiskelija voi antaa oppilaitokselle oikeuden käyttää työtä. Monissa oppilaitoksissa on sisäisiä sääntöjä tai ohjeita siitä, että tekijänoikeudet opinnäytteisiin siirtyvät oppilaitokselle. Opettajan panos Opinnäytetyön aiheen antaminen ja työn ohjaaminen eivät yleensä muuta sitä, että tekijänoikeus syntyy opinnäytteen tekijälle yksin. Julkisuuslaki ei vaikuta tekijänoikeuteen

Luottamuksellisen viestinnän suoja Päivitetty 25.02.2015 Oikeus luottamukselliseen viestintään on perusoikeus, jonka loukkaaminen on rangaistava teko. Ilman lupaa kukaan ei saa käsitellä toisen henkilön viestejä tai viestintään liittyviä tunnistamistietoja. Omia viestejään ja niihin liittyviä tunnistamistietoja voi kuitenkin käsitellä haluamallaan tavalla. Perustuslaki (10 § 2) Viestin vastaanottaja voi myös kertoa saamastaan viestistä ja sen sisällöstä, ellei hänellä ole erikseen säädettyä vaitiolovelvollisuutta. Viestintäpalvelun tilaajalla sekä muutamilla viranomaisilla on joissain tapauksissa oikeus saada teleyrityksiltä tietoja käyttäjän viestinnästä. Julkiseksi tarkoitettu viestintä Luottamuksellisen viestinnän lisäksi on myös julkiseksi tarkoitettua viestintää. Keskustelupalstapalvelun tai muun vastaavan viestien julkaisupalvelun tarjoajalla on oikeus julkaista keskustelijoiden lähettämiin viesteihin liittyviä tunnistamistietoja, jos tästä on sovittu palvelun sopimusehdoissa. Rikoslaki (38 luku, 3 §) Lisää aiheesta:

1.1 Selittävä piirros - Art University Copyright Advice - Aalto University Wiki Tekijänoikeuskäsitteistössä selittäviä piirustuksia suojataan kirjallisina teoksina. Laissa selittävinä piirustuksina pidetään esimerkiksi karttoja, konepiirustuksia ja rakennuspiirustuksia. Selittävät piirrokset pyrkivät tekniseen selkeyteen, niiden aihe- ja kuvakulmavalinnat ovat sellaisia, että vastaavaan työhön ryhtyvä päätyisi suurella todennäköisyydellä samoihin ratkaisuihin. Selittäviin piirustuksiin liittyy myös laatuvaatimus. Laatuvaatimusta ilmentää sanan selittävä käyttö. Tekijänoikeusneuvosto on käsitellyt selittävien piirustusten tekijänoikeussuojaa lausunnossaan 1996:2 (Oppi- ja käsikirjan lääketieteellisen kuvituksen tekijänoikeus). Lausunnossaan 2002:4 Tekijänoikeusneuvosto katsoi, että tieteelliseen artikkeliin liittyvä tyrnipensaan kasvupaikkaa kuvaava piirustus ei ilmentänyt teostason saavuttamiseen vaadittavaa itsenäisyyttä ja omaperäisyyttä. Piirustus kuvaa tyrnipensaiden kasvuoloja metsän ja meren välissä.

Saako kirjeen tai muun viestin julkistaa? [Tekijänoikeus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin] Tekijänoikeuden kannalta katsottuna kirjeen, sähköpostin tai muun viestin saa tietysti julkistaa sen kirjoittajan luvalla. (Muu lainsäädäntö voi asettaa rajoituksia; ääritapauksena voisi mainita sellaisen kirjeen, jonka sisältö on lain mukaan pidettävä salassa.) Seuraavassa käsitellään kysymystä julkistamisesta lupaa pyytämättä tai vastoin kirjoittajan kieltoa. Tässä on erotettava kaksi asiaa: viestin julkaiseminen siinä kirjallisessa asussa, jonka tekijä on sille antanut, ja viestin asiasisällön julkistaminen. Ensin mainittu riippuu tekijänoikeuslain osalta yksinomaan siitä, ylittääkö viesti teoskynnyksen, jota edellä käsiteltiin. Asiasisällön julkistamisesta ei tekijänoikeuslaki sano yhtään mitään. Viestin taikka sen sisällön julkistamisen voi luonnollisestikin kieltää jokin aivan muu laki kuin tekijänoikeuslaki. Viestien osalta on keskusteluissa usein viitattu tekijänoikeuteen silloinkin, kun olennaista ei suinkaan ole teos vaan asia.

Teoskynnyksen ylittyminen on suojan edellytys | minilex Jotta tekijä saa teokselleen tekijänoikeuden mukaista suojaa, teoksen on ylitettävä teoskynnys. Teoskynnys ylittyy, kun teos on riittävän itsenäinen ja omaperäinen. Näillä määreillä tarkoitetaan, ettei kukaan muu joka oli ryhtynyt samaan työhön, olisi päätynyt samaan lopputulokseen teoksen osalta. Tilannetta voi kuvata esimerkiksi niin, että koulussa annetaan otsikko, jonka mukaan on kirjoitettava aine. Kahta samanlaista ainetta ei samasta otsikosta tule ja jokainen aine saa tekijänoikeussuojaa omana teoksenaan. Tietokoneohjelmien osalta teoskynnys ylittyy, jos ohjelma on omaperäinen siinä mielessä, että sitä voidaan pitää tekijänsä henkisenä luomuksena. Taiteellinen taso ei vaikuta teoskynnyksen arvioitiin, mutta teoksen pituus tai sekä liiallinen ohjeiden seuraaminen saattaa vaikuttaa.

Tekijänoikeuslaki 404/1961 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Tekijänoikeuden kohde ja sisällys Tekijänoikeuden kohde (22.5.2015/607) Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (24.3.1995/446) Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. (11.1.1991/34) Väliotsikko on kumottu L:lla 22.5.2015/607 (22.5.2015/607) Taloudelliset oikeudet (22.5.2015/607) Kappaleen valmistamisena pidetään sen valmistamista kokonaan tai osittain, suoraan tai välillisesti, tilapäisesti tai pysyvästi sekä millä keinolla ja missä muodossa tahansa. Teos saatetaan yleisön saataviin, kun: Moraaliset oikeudet (22.5.2015/607) Sopimuslisenssi

Reitti tekijänoikeuteen : Suoja-aika Tekijänoikeus ei jatku ikuisesti, vaan se on ajallisesti rajattu siten, että suoja-ajan kuluttua teosta voi vapaasti käyttää ilman minkäänlaista lupaa. Euroopan talousalueelta (ETA) peräisin olevien teosten suoja-aika on tekijän elinikä + 70 vuotta kuolinvuoden päättymisestä. Muualta peräisin olevien teosten suoja-aika on yleensä 50 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Jos teoksen alkuperämaan laki takaa teoksille yli 50 vuoden suoja-ajan tekijän kuolinvuoden päättymisestä, on niiden suoja-aika sama myös Suomessa, kuitenkin enintään 70 vuotta tekijän kuolemasta. Yhteisteosten suoja-ajat lasketaan viimeksi kuolleen tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Teosvalokuvien suoja-aika on tekijän elinikä + 70 vuotta kuolinvuoden päättymisestä. Tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvan ottamisvuodesta. Lähioikeuksien suoja-aika on useimmiten 50 vuotta, ja sen laskeminen alkaa siitä hetkestä, kun lähioikeussuojan kohde syntyy. Tutustu Tekijänoikeuden ABC -esitteeseen

Tekijänoikeuden perusteita Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos. Suojan saamiseksi teoksen tulee ylittää ns. teoskynnys eli yltää teostasoon. Suojattu teos on tekijänsä luovan työn omaperäinen tulos. Tekijänoikeus syntyy kun teos on luotu. Tekijänoikeuden saaminen ei edellytä rekisteröintiä, ilmoitusta tai muunlaisen muotovaatimuksen täyttämistä. Tekijänoikeus ei suojaa aihetta, ideaa, metodia, periaatetta, tietosisältöä tai juonta. Tekijänoikeus tuottaa tekijälle sekä taloudellisia että hänen henkilöönsä liittyviä oikeuksia. Taloudelliset oikeudet Taloudellisia oikeuksia koskevan perussäännöksen mukaan tekijällä on yksinomainen oikeus määrätä teoksen kappaleiden valmistamisesta ja teoksen saattamisesta yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen. Teos saatetaan yleisön saataviin, kun Moraaliset oikeudet Tekijällä on myös moraalisia oikeuksia. Tekijänoikeuden rajoitukset Voimassaoloaika

Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu - Art University Copyright Advice - Aalto University Wiki Valokuva: Anna Keune Valokuva: Tärähtäneet Ämmät . . . Luovien alojen tekijänoikeutta koskeviin kysymyksiin löytyy selkeä ja helppolukuinen vastaus Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelun verkkkomateriaalista. Verkkomateriaalissa on artikkeleja ja luentomateriaaleja tekijänoikeudesta aihealueilla: Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelun verkkomateriaali on tehty Opetusministeriön tuella. Palvelun ohjausryhmään kuuluu edustajia Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelua ylläpitävistä yliopistoista, Aalto-yliopistosta, ja Taideyliopistosta Oheinen materiaali on Taideyliopistojen tekijänoikeusasiamiehen tulkinta tekijänoikeuslain suojaamien teosten ja esitysten käytöstä opiskelussa, opetuksessa, tutkimuksessa ja luovilla aloilla Suomen tekijänoikeuslain ja oikeuskäytännön mukaan.Tämän neuvontamateriaalin sisältö ei poista tarvetta käyttää asiantuntevaa lakimiestä oikeustoimissa. Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Helsinki

Related: