background preloader

Programmeringsinspiration

Programmeringsinspiration

https://sites.google.com/site/programmeringsinspiration/

Related:  Programmering i skolanDiverse programappar och datorkodkodning

Bästa webbsidorna för att skapa egna spel Stencyl Stencyl är ett software som du kan ladda hem för att skapa spel och det kostar ingenting i basversion. Gamesalad Ett annat software som du kan använda för att skapa egna spel. På Youtube finns det många filmer som visar hur man gör: Gamestar Mechanic Börja skriva kod med Code Combat När man introducerar programmering i skolan tillsammans med elever är blockprogrammering ett perfekt alternativ. Då använder eleverna färdigprogrammerade block som de sätter ihop i ett specifikt mönster för att få en viss bestämd händelse att ske på datorskärmen. På det sättet får eleverna en uppfattning om hur internet och tex datorspel fungerar och är uppbyggda. Att det inte är något magiskt, att datorn gör precis det man säger till den/programmerar den att göra, inget annat.

Långa pass - möjlighet och utmaning Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka. Då blev min tanke utmanad. För det mesta arbetar vi gemensamt i matemtiken, språkcentrerat och i grupper. Det jag saknar på de lektionerna är att eleverna får pyssla på egen hand, får chans att lägga saker tillrätta i minnet och lära utan att de märker det. För att få mer av detta beslöt jag att införa matematikstationer på torsdagsförmiddagarna. Tanken är enkel. Datorspel för blivande programmerare >Hur får man en person att tänka som en programmerare trota att personen inte kan programmera? Med hjälp av ett datorspel naturligtivis, och med detta är det dags för nästa del i ”Datorspel i skolan – lärande 2.0″. Förra gången (se inlägg om datorspel och lärande) handlade det om Digitalteknik.

Ljud + Bild = Film Har under dagen pratat mig varm om att spela in podcasts i klassrummet. Om någon vill veta mer tipsar jag om gårdagens inlägg. Hur som helst alltid intressant att dela med sig av sådant man själv tycker är kul. Programmering åk 2. Inspirerad av att besökt SETT och #PASSET så drog vi igång med programmering som en slag problemlösning idag. Jag ”grottade” in mig i sidan code.org och utgick ifrån deras tänk. Jag valde just den sidan eftersom vi på skolan har flest datorer att använda oss av. Jag översatte till svenska och idag, första lektionen med programmering, var att förstå utan dator. Dokumentet vi använde.

BeeBot och enkla uppskattningsövningar  Idag har ”Lilla Bee” legat på laddning hela morgonen. När den låg där, inkopplad mot datorn, var det ett av barnen som tyckte att det såg ut som att den blinkade med ena ögat mot oss. Ja, det kanske den gjorde. Den ville kanske tala om för oss att det nu var dags att jobba vidare med våra programmeringsklurigheter. Men vad skulle vi nu hitta på? Dela dokument Hur gör du när du ska skriva ett dokument ihop med kollegor på olika ställen? Många skapar dokument som sedan skickas fram och tillbaka via e-post och då kan det bli svårt att hålla reda på den senaste versionen och vem som har skrivit vad. Idag finns det smartare sätt att dela dokument. Google Drive är förmodligen det vanligaste sättet att dela dokument.

Kodare behövs om Sverige ska förbli en kunskapsnation Vi kommer att genomföra det som Tomas Tobé föreslår, dock utan att behöva ställa ämnet slöjd mot programmering. Johan Wendt och Martin Lorentzon Varje morgon vaknar 160 000 ungdomar runt om i landet upp till en arbetslös vardag. Samtidigt som så många ungdomar vill ha jobb, så har Spotify och många andra av Sveriges ledande it-företag svårt att hitta duktiga programmerare. Kombinationen av lediga jobb och arbetslösa unga på väg mot ett utanförskap är frustrerande. Bristen på programmerare kommer inte att mattas av, tvärtom. Programmering lektion 2 -datorer. Idag var det dags att försöka med datorer. Mycket uppskattat! Problemlösning, träna höger och vänster, multiplikation, att ge instruktioner och datakunskap mm samtidigt. Code.org är sidan vi jobbar på. Jag har skapat två grupper för mina elever där eftersom vi kommer att jobba med det i halvklass ibland.

BeeBot, robotlek och utomhusprogrammering Jag kan nog helt klart säga, att vi har blivit lite ”programmeringstokiga” på förskolan. Det började med att vi laddade hem några olika programmeringsappar till våra lärplattor. Barnen, speciellt pojkarna visade stort intresse för det här med kodning. De satt flera tillsammans och löste uppdrag efter uppdrag med stor frenesi. De appar vi började med var Lightbot, Beebot , Fix the factory och Kodable. När vi för en vecka sedan laddade ner A.L.E.X. blev det markant ökat intresse. Adventskalender 2013 - Thinglink Eftersom det börjar närma sig jul så börjar tankarna kring den digitala adventskalendern dyka upp, både i mitt huvud och diskussioner i FB-grupper. I år har jag tänkt att använda mig av online-sidan Thinglink I Thinglink kan man skapa interaktiva bilder genom att ladda upp en bild och sen lägga dit olika taggar på den med hänvisningar till olika webbsidor. T ex kan man länka till olika Youtubeklipp, en googlesite med en uppgift, bilder eller musik, så länge det finns en webblänk så fungerar det. Hur gör man då? Man går in på Thinglink.com och skapar där ett gratiskonto. När man gjort det kommer man till sin startsida där alla ens interaktiva bilder kommer att ligga, uppe i högra hörnet hittar man nu knappen "Create", tryck där!

Related:  programmering