background preloader

Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman

Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman

untitled Livets lotteri 6 flyktingar visar innehållet i sina väskor | På flykt Organisationen International Rescue Committee har träffat sex flyktingar som alla flytt för sina liv och tillfälligt kommit till grekiska ön Lesbos. De allra flesta har förlorat i princip allt de äger, bortsett från några få tillhörigheter. Aftonbladet har fått tillåtelse av organisationen att återpublicera bilderna på innehållet i sex personers väskor. Det här är allt de hann få med sig. Ett barn Namn: Omran Ålder: 6 år Flytt från: Damaskus, Syrien Foto: Tyler Jump/International Rescue Committee Omran är på väg från Syrien till Tyskland tillsammans med sin familj. Ett par byxor En tröja En injektionsspruta för eventuell nödsituation Marshmallows Tvål, tandborste och tandkräm Bandage En mamma Namn: Aboessa Ålder: 20 Fån: Damaskus, Syrien Foto: Tyler Jump/International Rescue Committee På flykt tillsammans med sin man och 10-månaders bebis. ”All min packning är för min dotter, för att skydda henne mot sjukdomar. En solhatt till bebisen Medicin-kit Våtservetter Strumpor till bebisen Solkräm och tandkräm Plånbok

Moçambique | Henning Mankell Efter nästan fem århundraden som portugisisk koloni blev Moçambique självständigt 1975. Den ekonomiska situationen i landet hade påverkats mycket negativt av inbördeskrig och naturkatastrofer såsom svår torka och översvämningar. Dessutom rådde stor brist på utbildad arbetskraft och utländsk valuta. Omkring år 1500 ockuperade portugiserna Sofala, som är en av Moçambiques provinser, och några år senare hamnstaden Moçambique som är belägen på en ö med samma namn. År 1962 bildades den marxist-leninistiska befrielserörelsen Frelimo. Frelimo övergav formellt marxismen 1989 och året därpå möjliggjorde en ny konstitution flerpartival och fri marknadsekonomi i landet. Huvudstaden i Moçambique är Maputo och den nuvarande presidenten heter Armando Guebuza. Moçambiques folk kan delas in i tre huvudgrupper. Den mellersta delen befolkas av grupper som språkligt tillhör Shonafolken. De tre grupperna hör i kulturellt och språkligt hänseende till helt skilda områden, men de är ändå inte helt olika.

Inte en främling | Teskedsorden The Learning Teacher Magazine nr 2/2015: “Not a Stranger”. Om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Länk till artikeln. ETC Stockholm: “Personliga berättelser om främlingskap”. Lovisa Fhager Havdelin om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Länk till artikeln. P5 STHLM 150609 – Lovisa Fhager och Camila Salazar Atías om Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Aftonbladet morgon 150601 – “Jag känner mig som en främling i Sverige”. Dagen 150529 – “Konsten att se människan under ytan”. Nyhetsmorgon, Tv4 150526 – “De känner sig som främlingar i Sverige”. Jönköpings-Posten 150321 – “Jag var ingen stjärna i skolan – det tog jag igen sen” Lena Maria Klingvall om “Inte en främling”. Norrbottenskuriren intervjuar Jan-Olov Madeleine om “Inte en främling”. “Vara vaksam. på sin vakt. “Ett år räcker gott för att bryta ner en människa” Emerich Roth i SvD om “Inte en främling”. Sannah Salameh om hatet.

Barn i flyktingläger fotar sina liv | Nukunskap Vi är vana att se foton på flyktingar som andra har tagit. I ett flyktingläger i Irak tar barnen själva bilder på sin vardag. Här är några av dem. Bilden på barnet med bilen har tolvåriga Nalin Bashar tagit. Texten ingår i Tema FLYKT. Läxläsning. Fotografen Reza Deghadi flydde från Iran 1981 och bor sedan länge i Frankrike. – Det första jag säger är att jag inte ska lära ut fotografering. Lite vila. Många av barnen hade före kursen aldrig hållit i en kamera och vet inte vad ett bra fotografi är. – De frågar mig saker om bilderna och jag svarar. Kamerorna får barnen behålla. Foto: Solin Quasem, 15 år – Det handlar inte om att dela ut kameror, visa hur de fungerar och sedan lämna barnen. Barnens bilder visar många olika saker. En av bilderna visar ett par skor som har frusit. Reza har hittills betalat själv för kamerorna som barnen får. Foto: Maya Rostam, 12 år – Folk tror att för att hjälpa flyktingar, så är det tillräckligt att ge dem mat och en bostad. Foto: Deliar Zenal, 13 år

Följ t-shirten Följ T-shirten Ämnen: Hkk, Sh, Ge, Ke, Bi, Sl (Sv/SvA, Bl, Tk, Fy, Re) Övningen Följ T-shirten börjar med att följa en T-shirts resa från vagga till grav med diskussioner om energianvändning, klimat- och miljöpåverkan från bomullsplanta till att den blir avfall, alltså T-shirtens livscykel. Eleverna väljer sedan andra produkter och gör enkla livscykelanalyser (LCA) på dessa. På så vis får de reflektera över hur livsmedel och varor tillverkas, hur detta kräver energi samt påverkar människor, djur, klimat och miljö. Målet är att eleverna ska tillägna sig kunskaper om var och hur varor produceras, och kunna ta ställning och värdera val och handlingar som konsument utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Material: Flödesschema över T-shirtens väg, Energifallets tidning för högstadiet, filmen Ett miljösmart klädval, Elevinstruktion: Gör en LCA, Kartläggningstabell för LCA, faktablad om avfallstrappan. Material och verktyg till den här övningen finns även i menyn till höger. Genomförande Boktips!

Kroppsspråket, avsnitt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Vi möter också imitatören Göran Gabrielsson som visar hur han handgripligen värmer upp rösten inför ett framträdande. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Related: