background preloader

Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman

Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman

http://darbarnensover.aftonbladet.se/

Related:  Min flyktPå flyktsvpå flyktLäsa

i skolan - Blogg - Vem får passera gränsen? Inte sedan andra världskriget har så många människor i världen flytt sina hem. De flesta flyr till sina grannländer men många tar sig även till Europa. Här möter de EU:s yttre gräns. Men vem ska få passera denna gräns? Och vad säger de mänskliga rättigheterna? I denna övning får eleverna reflektera kring det. Det räcker nu Hösten 2008 startade jag och en kollega ett nytt program på vårt gymnasium. Då hette det IVIK och var en ganska så ologisk förkortning på något som jag faktiskt inte kommer ihåg, men det handlade om en introduktion för nyanlända ungdomar som behövde grundläggande utbildning i svenska. Märk väl att det handlade om att just dessa ungdomar inte kunde svenska, i övrigt kunde de en massa.

Syriska barn berättar: "Tiden dog när kriget började” Jisika kom till Sverige för nästan ett år sedan med sin mamma och pappa. För fyra månader sedan fick hon också en liten bror. I Syrien bodde Jisika med sin familj i Damaskus. Kriget präglade vardagen. Jisika minns ljudet av bombflygplan. – Jag var rädd att flygplanen skulle komma och hämta mig.

Min flykt 22 juni 2014 kl 15:03 - P1 Dokumentär Här kan du hitta mer om Sîlan och #minflykt Sommaren 1982 hämtar en minibuss upp Sîlan, hennes mamma och lillebror i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Dom är flera familjer som ska fly över den syriska gränsen. Det är becksvart när smugglarna leder vägen över de minerade fälten. Kläderna fastnar i taggtråden och när en liten flicka börjar gråta blir familjerna upptäckta. Sverigebreven - DN Fokus En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling. Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Stirrar argt på displayen. I ett sista försök riktar han den mot himlen som i en slags tröstlös bön. Och till slut: full fjäder.

Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor Vad skulle du ta med dig om du skulle fly från ditt hem och resa över mörka hav och på svår terräng? Vad skulle du kasta först under resans gång? Det här är berättelsen om sex familjer, kvinnor, män, tonåringar – människor – som lämnat allt, förlorat allt och letar en ny trygghet. Genom att öppna sina resväskor berättar de historier om förtvivlan och om strimmor av hopp om en annan framtid. Den här texten är tidigare publicerad av organisationen The International Rescue Committee på engelska.

Här räddas de ur ”Dödens hav” Fler än 2.000 människor har drunknat i Medelhavet hittills i år. Senast i onsdags miste omkring 200 livet. DN:s Erik de la Reguera och Nicklas Thegerström har som första svenska journalister fått följa med räddningsfartyget ”Phoenix” i de farliga vattnen utanför Libyens kust. – Följ mitt finger, säger räddningsledaren ­Marco Cauchi och pekar ut genom fönstret. Jag sätter kikaren för ögonen på nytt.

Ihab, 13 år: "Jag hoppas att inget barn har sett så många hemska saker som jag har gjort" Han visar bilder på en stad i ruiner. Husen är kluvna i mitten och resterna från människors liv och en hel stad ligger i högar längs gatorna. Där, säger han och pekar på ett av betonghusen i rasmassorna i den sönderbombade staden. Det huset passerade han på väg till skolan, berättar han.

Related: