background preloader

Checklista för digitala lärresurser

Checklista för digitala lärresurser

Per Kornhall: Digitala läromedel – när, hur och varför? #framtidenslaromedel | Hannas skolblogg Under två dagar i oktober samlades drygt 400 lärare, pedagoger och skolutvecklare på konferens “Framtidens Läromedel” i Solna utanför Stockholm. Det här blogginlägget är baserat på föreläsningsanteckningar och toppas med några av mina egna reflektioner. Per Kornhall, debattör, författare och oberoende konsult Digitala verktyg – inte OM utan HUR Per Kornhall utgör en klok och välbehövligt kritisk röst i skoldebatten. Han inleder sin föreläsning med en disclaimer: han är inte ett anti-IT-freak. Varför fungerar det då så dåligt? Utvärdering av effekterna av skolors 1:1-satsning (bland annat Unos Uno) visar negativa resultat i form ökade skillnader mellan skolor, ökade kostnader, och ökat ensamarbete. Hur skapar vi digitala verktyg som fungerar? Resultaten av användning av digitala verktyg måste utvärderas, och goda exempel spridas. Hur kan vi sprida digitala lärresurser som träffar målet (lärande) lite oftare? Ur Hattie J. och P. Källa: Per Kornhall #framtidenslaromedel Paradigmskifte?

Behov för IKT i skolan! Denna text är publicerad i tidningen Datorn i Utbildningen för vilka jag skriver krönikor.Tåget går när det gäller skolans digitalisering och alla måste hoppa på NU. Fortfarande är det inte helt ovanligt att det på skolor saknas både fundament för att bygga sin digitala verksamhet på och insikter om vad som måste vara på plats för att de ska börja röra sig framåt. Jag har valt att göra en mycket förenklad bild som kan illustrera vad som bör göras, vad som behöver vara på plats, för att hinna med avgången. En behovspyramid för att IT i skolan helt enkelt. Den kan förstås sakna element och den kan vara fel på många sätt. Skolan ska inte digitaliseras för att några av oss tycket att det vore kul eller att få utlopp för ett teknikintresse. Wi-Fi/Trådlöst nät De flesta skolor har ett trådlöst nät. Digital infrastruktur För att undervisningen ska fungera i ett digitalt sammanhang måste skolorna utrustas. Digitala verktyg Fortbildning Rektors ledarskap Organisation - Smörjmedel Praktiken Slutsats

appar Names in a Hat Åh, vad jag älskar dessa appar! Fick igår tips av Viveca (som i sin tur fått det av Andreas) om en liten app (billig) som heter Names in a Hat. Det är en enkel app som ger nya möjligheter till lottning. I mitt fall tänker jag som första steg använda den för placering i klassrummet. Man "shake, shake, shake" lite och så kommer det ett namn upp och vips så har man placeringen klar i klassrummet - inga tråkiga lottlappar här inte. Något annat som också är bra är ju att den banar väg för metoden No Hands Up inom BFL-metodiken. Enkelt och smidigt!

Related: