background preloader

Bästa webbsidorna för historialektioner

Bästa webbsidorna för historialektioner
Rome Reborn "Rome Reborn är ett internationellt initiativ vars mål är att skapa digitala 3D-modeller som belyser den urbana utvecklingen i det antika Rom från den första bosättningen i den sena bronsåldern (ca 1000 f.Kr.) till avfolkning av staden i tidig medeltid (ca . 550)."I "Gallery" kan du se bl a filmer av Antikens Rom i 3D-format. Här är en av dem: Visste du att Världskulturmuseerna har skapat en egyptenwebb för barn? På Världskulturmuseernas webbplats kan du ladda ner världen Faraonien till Minecraft, besöka en egyptisk by, pyssla, lösa klurigheter och lära dig mer om Egypten genom tiderna. British Pathé British Pathé har lagt upp 85 000 historiska filmer på YouTube. Arkivet - som sträcker sig från 1896 till 1976- innehåller filmer av några utav de viktigaste ögonblicken från de senaste 100 åren. World Digital Library Här kan du upptäcka, studera och njuta av kulturskatter och viktiga historiska dokument. Geacron Här kan du se hur världen såg ut för ett visst år. Här är år 1500 Orbis

http://tulayikt.blogspot.com/2015/09/basta-webbsidorna-for-historialektioner.html

Related:  ma, so, no/tkAllmän historiatkvarnisSOSO

Interaktiv Matematik Pytagoras sats Linsformeln Cirkel inskriven i cirkelsektor Bråktal på tallinjen Don Quijote utmanade tidens rasism I gryningen den 7 oktober 1571 drabbar islams och kristenhetens flottor samman i Lepantobukten utanför Greklands kust: den kristna med 208 galärer, 57 fregatter och mer än 80000 soldater siktar vid horisonten turkarnas 250 galärer med över 90000 man, redo att kämpa för islam och herraväldet över Medelhavet. På den spanska galären La Marquesa trängs 400 män i väntan på striden. Bland dem en ung soldat vid namn Miguel de Cervantes, avkomling till omvända judar från Córdoba. Skakande av feber och försvagad av malaria vägrar Miguel att ligga kvar under däck.

Hur anpassar skolan sin verksamhet för elever med särskilda behov? Antalet elever med funktionsnedsättning i skolan har ökat. Ofta krävs det en diagnos för att få resurser, trots att skolan är skyldig att ge särskilt stöd efter elevens behov. För allas rätt till en inkluderande utbildning är planering och ett nära samarbete mellan vuxna viktigt. Liten ordbok i matematik Liten ordbok i matematik Hjärnan ännu i mig vrides. När jag tänker på Euklides Och på de trianglarna ABC och CDA. Svetten ur min panna gnides Värre än på Golgata. Högkultur i Saba fram ur mytens töcken Vad gjorde araberna innan Profeten förkunnade islam? Bilden har varit påfallande dunkel och man ser framför sig beduiner som irrar omkring i öknen. Nyare forskning skriver om historien och fram växer bilden av en glömd högkultur.

Struktur i matematiken även utanför klassrummet En av fördelarna med att använda ett läromedel är att elever och deras föräldrar får en överblick och en struktur över det område i matematik man jobbar med. Flera föräldrar har efterfrågat någon typ av sammanfattning eller lathund för hur man räknar på olika sätt. Som jag tidigare skrivit om så tror jag att boken skapar en trygghet för att den ger struktur och man kan titta framåt och bakåt och se exempel på vad man ska kunna.

En app, en lördagkväll och en ny LPP! I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life. Samtidigt var jag stressad över att jag ännu inte hade visat eleverna någon planering över vårt nya arbetsområde ”Forntiden”. Planeringen hade jag som vanligt mest i skallen med idéer och inspiration från NE SKOLA, lärarhandledningen till boken Forntiden, Västerbottens museum – SKOLWEBB och MediaCenter Västerbotten. Och så här är det ofta för mig. Plockar på mig som en liten ekorre av delar här och där, men sedan får jag inte till det där med en vettig planering, Och får jag till en planering, så visar jag den nästan aldrig för eleverna!?

Tio topplistor du inte vill vara utan Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Kartor

Mattelänkar för elever Sidor Mattelänkar för elever Tips på mattesidor för barn i förskolan. musen, tiotusen. Tips på mattesidor för elever från F-klass - 6:an. Träna talkamraterna. Varje tal är ett steg längre bort från deras talrädsla Hyllningstalen följer precis samma mall som tal brukar ha – en inledning, en berättande del om hur man träffades eller vad man brukar göra, och så en liten avslutning. – De innehåller helst inte de interna skämten, för det hänger ingen annan med på. Och de ska vara korta.

Skoldatateket i Sölvesborg: maj 2015 Vad innebär en fungerande elevhälsa och har den något med handledning att göra? Vad menar vi egentligen när vi pratar om elevhälsa och handledning? Vad står orden för? Så länge vi bara använder orden utan att ha reflekterat över vad de betyder för var och en så kommer vi aldrig vidare. s skolfrågor - Big 5 : Arbetsområdet ”Igår, i dag och i morgon” utifrån den övergripande frågan: ”Är allt bättre i dag (jämför med för 100 år sedan) och kommer det att bli ännu bättre i framtiden, eller..?” Innehållet i dessa fem sidor är nyskrivet och kan ses som ett komplement till det som redan finns i min lärobok, arbetsbok och elevbok i Upptäckarserien i Liber. Dessa läromedel är kopplade till samhällskunskap och årskurserna 4-6, men är, som i så gott som alla idéer jag beskriver generella, d.v.s. de kan användas i alla ämnen och i alla årskurser. D.v.s. precis som mina tankar i det som jag har valt att kalla The Big 5. Det jag särskilt vill lyfta fram här är hur man kan använda Lgr 11 som en metodbok där min förhoppning är att ni ska se att de exempel jag beskriver är konkreta tillämpningar av förmågorna i The Big 5: Mina exempel synliggör förmågorna och främst via olika stödstrukturer. Jag vill också poängtera att mina exempel inte har kunnat ta hänsyn till elevernas egna förslag och att det finns många alternativa sätt att leva upp till kursplanernas innehåll.

Spelet om Vita huset – primärvalen - USA-valet Primärvalen i USA. 15 kandidater står på startlinjen. Om ett halvår har alla fallit bort utom två: en demokrat och en republikan. Nu börjar matchen på allvar om vem som blir USA:s nästa president. Men hur funkar det egentligen – och vilka tar hem matchen?

Online-aktiviteter och spel i matematik Sidor med mattespel, (tack Ulrika Ryan i Södra Sandby för tips och inspiration)CoolmathArcademicskillbuildersPrimarygamesNLVMKunskapsstjärnanWinzellGyldendalBBC NumbertimeSudoku onlineURBBC education TAL OCH RÄKNING Hitta par som hör ihop, bra med bråktal, procent Klicka på alla bråk i blandad form, sedan de som är lika med eller större/mindre än 1 och en halv, bra och rolig träning om bråktal. Klicka på par av bråktal som tillsammans blir 1 Ordna decimaltalen i storleksordning Träna multiplikationstabellen (enkel funktion, bra!)

Related: