background preloader

Vad vore världen utan hantverk

http://www.youtube.com/watch?v=q6omZQJ-rhA

Related:  Slöjd

Övningskörning blir en spindelkudde! Treorna övar sig på symaskinen. Dagens övning BACKA/FÄSTA. Man trycker eller dubbelklickar på backknappen så syr maskinen baklänges. Duodji/Slöjd - Samer.se Det nordsamiska ordet för slöjd och hantverk är duodji. Med duodji menas den skapande aktiviteten som görs med händerna i olika material. Duodji har varit och är en viktig del i det samiska samhället som näring, binäring, kulturbärare och identitetsskapare. Skapat utifrån behov Samerna har i alla tider tillverkat sina redskap och sytt sina kläder. Kursplan - Slöjd (Grundskolan) Kursplan - Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov i olika situationer. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt arbete i förening vilket utvecklar kreativitet, och stärker tilltron till förmågan att klara uppgifter i det dagliga livet. Dessa förmågor är betydelsefulla för både individers och samhällens utveckling.

Slöjd / Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 // ePerusteet Läroämnet slöjd har som uppdrag att lära eleverna att behärska en slöjdprocess i sin helhet. Slöjd är ett läroämne där eleverna med hjälp av många olika slags material får uttrycka sig genom att skapa för hand, genom att formge och genom att använda teknologi. Hit hör att självständigt eller gemensamt planera och framställa en produkt eller ett alster och att utvärdera den egna eller gemensamma slöjdprocessen.

Forskningsprojekt om Handarbetets Vänner, HV Textilforskaren Annelie Holmberg, som har en bakgrund som textillärare och lärarutbildare, har tidigare intervjuats här i Slöjdlärarportalen utifrån sin doktorsavhandling om textillärarutbildning. Idag arbetar Annelie som universitetslektor i textilvetenskap vid Uppsala universitet om berättar denna gång i texten nedan om ett fortsatt forskningsprojekt om Handarbetets vänner (HV): Då jag i slutet av 1990-talet planerade att utbilda mig till textillärare krävdes utöver gymnasiebehörighet en terminskurs i vävning och en terminskurs sömnad för att var behörig att söka till den treåriga textillärarutbildningen. I ett rosa hus på Djurgårdslätten i Stockholm fanns terminskurs i vävning, jag sökte och kom in som reserv.

Annelie Holmberg – textilläraren som valde en akademisk karriär ”Med risk för att provocera anser jag att dagens barn behöver färre digitala hjälpmedel och mer övning av motorik samt upplevelser av att göra” Efter flera år i grundskolan bestämde sig Annelie Holmberg för att börja forska och blev 2004 doktorand vid Uppsala universitet. Forskarstudierna resulterade doktorsavhandlingen Hantverksskicklighet och kreativitet. Kontinuitet och förändring i en lokal textillärarutbildning 1955-2001. Avhandlingen visar och problematiserar akademiseringens betydelse för lärarutbildning i textilt arbete. Arbete med det digitala i praktiken Mikaela Assmundsson är lärare i slöjd och bild på Myrsjöskolan i Nacka. I sin slöjdundervisning har hon arbetat konkret med 3D-skrivare och videoinstruktioner. Mikaela har därefter beskrivit, problematiserat och diskuterat i två texter som publicerats i Skolportens skriftserie: De två texterna är mycket aktuella och läsvärda, inte minst genom sin utgångspunkt i undervisning som är genomförd med digitala hjälpmedel, till skillnad från de diskussioner som nu förs kring hur införandet av ”det digitala” i läro- och kursplanen ska tolkas och omsättas i undervisningen.

Glas i skolan Författare: Ingemar Wiklund Datum: 26 mars 2010 Ämnen: Ma/No/Teknik, Teknik, PRA/EST, Bild, Slöjd trä/metall År: Grundskola år 6–9 Lektionstyp: Planering Beskrivning Att använda sig av glas i arbetet som lärare kan vara väldigt belönande. Elever är inte vana att arbeta med glas och de tycker vanligen att det är fantastiskt roligt. Glasflaskor är dessutom något av det billigaste du kan får tag på i materialväg. Glasflaskor utan botten lämpar sig väl att göra både hängande lyktor som stående lyktor av om man placerar värmeljus i dem.

Related: