background preloader

MiniBladet Sydsvenskan

MiniBladet Sydsvenskan
Related:  soLäsning

Big Bang – hur jorden och livet skapades : Medix Produktion AB För 15 miljarder år sedan smällde det – the Big Bang. Från ingenting kom en gigantisk explosion som blev början till allt. Tanken att allt liv som vi idag känner till på något sätt fanns i den stora explosionen är hisnande. Hur gick det till? Målgrupp: från 7 år Speltid: 12 min Här hittar du studiehandledning:Big Bang Kolla även in: Våra matvanor har förändrats drastiskt de senaste åren. Snacka med Kenta… på riktigt! Eleverna ska träffa valfri karaktär ”på riktigt” vid två tillfällen. De väljer vilken karaktär och vilket tillfälle i boken. Gör gärna en egen och visa både hur bilden och texten kan konstrueras. Visa till exempel hur eleverna kan kombinera berättande text med dialoger. Eleven väljer ett tillfälle ur boken där karaktären har något problem. Bilden är gjord med hjälp av Alfafunktionen i Pages och greenscreenteknik (ta bort bakgrundsfärg och överlappa bilderna). Och apropå bilder tänker en del säkert på upphovsrätten.

Lars Gustafsson | Inspiration Föreläsningar som motiverar & utmanar Förbättring Konsulttjänster med förbättringsgaranti Omtalat.nu | 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om. Här är 31 kvinnor de borde lära sig om i stället för random nazister: 1. Iransk advokat och aktivist som 2003 mottog Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnor och barns mänskliga rättigheter.

I mitt klassrum: Att förutspå med sekvensbilder Sekvensbilder används flitigt i elevernas språkutveckling. Det jag gillar med sekvensbilder är att alla elever kan jobba med bilderna utifrån sin nivå. Sekvensbilderna kan även användas i modersmålsundervisningen, kartläggning och undervisning i moderna språk. Sekvensbilder tränar elevernas logiska tänkande, att uttrycka sig muntligt och skriftligt och dessutom tränas grammatik och ordförråd. Här kommer ett exempel på arbetsgång hur vi har arbetat med lässtrategin spågumman med sekvensbilder i en grupp med elever som har varierad skolbakgrund. Eleverna är inskrivna i årskurs 1-3 och har varit i svenska skolan från en vecka till ca åtta veckor. Enligt kunskapskraven för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs tre i LGR 11 ska eleven läsa bekanta och elevnära texter genom att använda lässtrategier på ett huvudsak fungerande sätt. Vi tränar på att förutspå med sekvensbilder som stöd. Vi kommer tillsammans fram till vad det ska stå till varje bild. Sedan jobbar eleverna enskilt genom att:

Create Maps : Scribble Maps Map Data Hybrid Road Satellite Terrain Update Log August 12, 2015 Added Undo/Redo by extremely popular demand. July 05, 2015 Key strokes added to delete prompt. June 29, 2015 UI Refresh on editor and light widget theme. May 02, 2015 Updated hand cursor. April 18, 2015 Anchor on flag markers and some tabs have been updated. April 11, 2015 Recently used markers will now appear in the marker panel (works with custom markers as well). April 09, 2015 Increased max image size for VIP to 2500x2500px. February 25, 2015 Improved Text Editor (both advanced and simple) Added link inserting Add Quick Checkbox on Text Marker editor to hide background. February 12, 2015 Added Map Styler Added Custom Style Support for images and widgets Fixed ToolTip bug (not showing) Added ability to Delete Maps to "Your Maps" Rolled out documentation at help.scribblemaps.com December 12, 2014 Happy Holidays! October 30, 2014 Added quick drag (shift key). October 29, 2014 Markers with no data are no longer clickable on widgets. 1. 2.

Afrikas otroliga mångfald – visste du att… | Afropé.se Afrika sägs vara den kontinent på vår jord som har störst mångfald att erbjuda. Etniskt, kulturellt, geografiskt, religiöst, biologiskt, politiskt och genetiskt. Ja, på alla sätt. En nyligen genomförd studie som gjorts av forskare visar att Afrika har mer genetiskt skiftande invånare än resten av världen har tillsammans. Från Afrika kommer människor med alla möjliga hudfärger, nyanser, ansiktsdrag och hårtyper. • Nelson ”Madiba” Mandela – Kanske den mest kända, den sydafrikanska apartheidmotståndaren som blev president. … att veta är att växa. Afrika – Foto: NASA/commonslicens 1. 6. 9. 12. 14. 17. 18. 19. 21. Visste du att.. – från Jens Assurs utställning, Africa is a great country – Foto: Kiqi D Minteh/Afropé 34. 38. 40. 43. ”Malariamygga” – Foto: James Gathany/commonslicens 46. 47-48. 50. 52. 56. 58. 59. 62. 63. 64. 67. 76. 81. 85. Fotnot: 51, 52, 59, 60, 61, 62, 63, 65, 66, 67, 68 är en del av UNESCO:s världsarv.

Kreativt skrivande: 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? "Jag lånar ju bara" ~ Kilskrift Det är många som skrivit om kopieringsrätter och hur de får användas i skolan. Det brukar sitta en liten lapp vid kopieringsmaskinen i skolan som talar om vilka regler som gäller. Där står det däremot sällan om vad som gäller för nätet. Men å andra sidan står vi kanske inte vid kopieringsmaskinen när vi gör våra värsta synder. För på något sätt verkar det som om alla lärare vet att det inte är okej att kopiera från inköpta läromedel (med undantag från kopieringsmaterial), men sedan sker det ett rejält samvetesavhopp när vi börjar röra oss på nätet.Kristina Alexandersson har skrivit mycket om Creative Comons. Även IIS (Internetstiftelsen i Sverige, fd .se) har av naturliga skäl skrivit om just Creative Commons. Man kan tycka att det inte spelar så stor roll, men det värsta är att om man inte följer reglerna så kan man råka rätt illa ut. Det finns olika sätt att som uppehovsperson förhålla sig till sina verk. För att förenkla här på bloggen brukar jag ofta lägga upp mina egna bilder.

Related: