background preloader

Sannes montessorimateriel

Sannes montessorimateriel
Related:  skola

Tydliggöra mål och kunskapskrav - introduktion ”Om man inte vet var man ska är det ingen idé att skynda sig. Man vet ändå inte när man kommer fram.” Nalle Puh Mål och kunskapskrav fyller en mycket viktig funktion som utgångspunkt för lärandet. Arbetet med att tydliggöra målen och kunskapskraven behöver ske under hela arbetsområdet och som en naturlig, integrerad del i undervisningen. Kunskapskrav För att eleverna ska få en förståelse för vad som krävs för att nå de olika nivåerna i kunskapskraven är det viktigt att arbeta med de olika kvaliteterna i kunskapskraven, dvs värdeorden i fetstil. ​Frågor att reflektera över: Hur delar du/ni målen och kunskapskraven med eleverna? Hur kan du/ni använda elevernas egna arbeten för att tydliggöra mål och kunskapskrav? Hur vet du/ni att eleverna har förstått vad de skall lära sig? Hur kommunicerar ni värderorden (enkel, utvecklad och välutvecklad)? Förmågorna Filmad föreläsning med Göran Svanelid och The big five. 12 november 2012 på GR Utbildning i Göteborg. Del 1:

Letter W and X Workboxes These are our Workboxes for this week! We are now doubling up on the last letters of the alphabet! This week is Letter W and X and Number 23 and 24 work. Alphie the robot learning W and X, driving on Road W and X with a toy car, and using a wipe-off marker on the laminated large W and X sheet. A file folder game "Which One Doesn't Belong?" Pattern worksheets, cutting and gluing. Sorting Watermelon cards into size order, matching shape cards, and a laminated Watermelon pre-writing practice booklet with wipe-off markers. Clipboard printing practice. Letter W Scavenger Hunt, Colour by Number Xylophone sheet, and Watermelon colouring sheet. Rymden Då drar vi igång rymden-tema. Mycket uppskattat hos barnen förstås! Vi introducerade PP:n med inledningen: Varför har vi årstider? Vi kommer att jobba med rymden, stjärnor, planeter, sol och måne. Vi pratade om de konkretiserade målen som vi ska nå genom temat: Förstå hur solen, jorden och månen rör sig runt varandra.Kunna månens faser.Känna till några stjärnbilder.Känna till hur stjärnhimlen förändras efter året.Kunna årstiderna.Kunna vad som är speciellt i de olika årstiderna.Kunna vad några olika djur gör under årets gång.Kunna vad några olika växter gör under åretsgång.Kunna använda olika material i olika bildarbeten.Förtydliga texter med bilder och tvärtom.Veta hur man skriver en faktatext. Hur ska vi göra för att nå de här målen då? Barnen tyckte så här: Så här blev den pedagogiska planeringen och matrisen. Har tittat på en film om The big bang och utifrån den gjorde vi en mindmap tillsammans, istället för 6-fältare den här gången. Vi pratar om jorden, månen och världen.

Samspelet - Hem och Skola - redskapet för kommunikation på föräldramöten Förbundet Hem och Skola lanserar ett diskussionsunderlag för föräldrar och lärare. ”Samspelet” är ett spel som innehåller olika påståenden om vad som är viktigt i samarbete mellan hemmen och skolan. Samspelet innehåller fyra uppsättningar med påståendekort som man tar ställning till i mindre grupper. - Är påståendet som finns på kortet viktigt, mindre viktigt eller inte alls viktigt för samarbetet mellan hemmet och skolan? Diskussionen kring de påståenden som finns på korten väcker en diskussion som utmynnar i att sålla fram de allra viktigast frågorna för samarbetet mellan hem och skola just i vår klass. ”Ett bra sätt att få igång en diskussion, ”Lockar mer tystlåtna föräldrar att delta i diskussionen” var kommentarer som fälldes i samband med testningen av Samspelet. Samspelet är ett konkret verktyg som förbättrar kommunikationen mellan hem och skola och lyfter fram de förväntningar man har på samarbetet. Här kan du skriva ut Samspelet:

Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor. Solen är egentligen en stjärna. Gravitation En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår. Eftersom månen är mindre än jorden är gravitationen mindre. Här kan du räkna ut hur mycket du väger på andra himlakroppar:www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/? Astronauter Hur är livet som astronaut? För att kunna bli astronaut måste man ha nästan perfekt hälsa. Det är viktigt att astronauterna bygger upp sina muskler. Hur funkar det i rymden? Väl uppe i rymden är allting tyngdlöst. De enklaste vardagssysslor blir svåra i rymden. Hur gör man om man måste gå på toa?

Lärandematriser; synliggör lärandet i handling Hjärnforskare vill att skolan tänker om Det viktigaste att ta till sig är att hjärnan är formbar.Torkel Klingberg. Kunskapen om hjärnan och lärandet exploderar just nu. Torkel Klingberg,professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet, hoppas att en ny vetenskap ska utvecklas genom att smälta samman kunskap från neurovetenskap, psykologi, pedagogik och informationsteknologi. De stora vinnarna skulle vara framtidens skolbarn. Och därmed hela samhället. – Jag vill se en ökad förståelse för var individuella skillnader kommer ifrån, och hur olika problem hänger ihop: Hur arbetsminnet ser ut, mekanismer bakom läsförståelse, varför det kan vara svårt med matematik och vad dyslexi och dyskalkyli kan bero på. Genom det forskningsprojekt som Torkel Klingberg och kollegorna på Karolinska institutet bedriver i Nynäshamn sedan 2007 har han lärt sig mycket om svenska skolelevers utveckling. Torkel Klingberg skiljer ut fem teman som kan leda till en ny syn på barns utveckling och inlärning: 1. 2. 3. 4. 5. ”Formbarhet”. – Nej.

jlsu En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Jag har gjort några infographics som kan vara användbara i klassrummet. Lycka till med det dynamiska tankesättet och läs gärna Carol S. Bob är en tjej! | Förstelärare i Svedala eller hur viktigt det är att sätta sig in i elevernas värld för att skapa relationer… Relationer är viktiga. Det är de alltid och inte minst i skolan. Att skapa en god relation till sina elever banar väg för ett lyckat samarbete i klassrummet, att man kan ställa höga förväntningar på sina elever och att man kan skapa tillit och ett förtroendekapital. Hur jobbar man med elevrelationerna då? Alla elever behöver att vi uppmärksammar dem utanför klassrummet. Andra elever behöver en extra insats, att jag sätter mig in mer och gräver lite djupare. Genom åren har jag mött en hel del elever som behövt just en extra insats. Tajt markering! Vi ett tillfälle undervisade jag en kille som inte var riktigt vän med sin skolsituation och det var inte alltid läge att snacka om det heller. Det visade sig bli en solig lördag förmiddag och jag skulle ändå ut och springa en runda så jag passade på att hamna på match. ”TAJT MARKERING, SLÄPP DET INTE!” Bob är ju en tjej! ”Men Bob är ju en tjej!”

Formida AB | Formativ bedömning med ett klick Steg 1. Språkutvecklande – pedagogKrstd Lärarjobbet för mig handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt gång på gång utan det handlar om att dela med sig och att lära sig av andra. Skolverket, Dylan William, John Hattie, Göran Svanelid, Lotta Karlsson, Kerstin Dahlin, Carmen Winding är mina största inspiratörer men det finns tusen andra som jag exponeras för. De som jag nämnt och övriga står för ovanstående illustration. Dylan William som förkroppsligar de två begreppen: tydligt och konkret. Förra inlägget handlade om VARFÖR man ska arbeta med ett språkutvecklande förhållningssätt. I detta inlägg försöker jag förtydliga HUR jag arbetar med ett språkutvecklande arbetssätt utifrån den metod jag beskrivit i föregående inlägg. I detta fallet väljer jag att lyfta följande kunskapskrav för bedömning: Jag ägnar resterande av inlägget till att beskriva hur jag kan använda med ämnesspråket, den gula färgen. Metoder som jag använder för att arbeta språkutvecklande är dels det jag kallar för ämnesspråk. Vad betyder det?

Related: