background preloader

Ung konsument - Startsida

Ung konsument - Startsida

”Låt alla invånare i Sverige få en betydande utbetalning” När det brinner i köket är det dags att använda brandsläckaren. Det är ingen mening att spara pulvret tills det brinner i hela huset. I debatten om statsbudgeten tycks både regering och opposition ha glömt denna enkla insikt. Vi föreslår att regeringen – allra helst i samförstånd med oppositionen – snarast möjligt gör betydande utbetalningar till alla invånare i Sverige. Betalningarna kan administreras av Skatteverket, eventuellt i samarbete med andra myndigheter som regelbundet genomför betalningar till hushållen. Årets budgetunderskott skulle öka i motsvarande grad. Förslaget kan tyckas radikalt och oseriöst. Vi är naturligtvis inte de första som förespråkar expansiv finanspolitik för att råda bot på de ekonomiska obalanserna i Sverige liksom i övriga världen. Någon vill säkert invända att politiken kan ha kostnader längre fram, och att ”den som är satt i skuld är inte fri.” Låt oss förtydliga. Skulle man inte kunna satsa på offentliga investeringar i stället?

Snabbguide: USA:s sjukvård - problem och reform Till skillnad från de flesta andra i-länder har USA inte något allmänt system för medborgarnas tillgång till sjukvård. I stället är amerikanerna i regel hänvisade till privata sjukförsäkringar. De flesta har en försäkring via sin arbetsgivare. Samtidigt finns offentligt finansierad sjukvård. Två huvudproblem Det finns två huvudproblem med det amerikanska sjukvårdssystemet: - Miljontals människor är helt oförsäkrade. - Kostnaderna skenar. Runt 46 miljoner amerikaner beräknas helt sakna sjukförsäkring. Arbetsgivarnas kostnader för sjukförsäkringar har stigit fyra gånger snabbare än lönerna. Obamas vallöfte modifierades Barack Obama har lika lite som någon annan president föreslagit en allmän sjukförsäkring av europeiskt snitt. Väl i Vita huset har Obama backat en aning och är inte längre lika specifik. Finansieringen ett stridsäpple Flera kongressutskottarbetar med förslag till en reform. Barack Obama har begärt att kongressen ska lägga fram ett färdigt lagpaket i oktober.

Den gröna kapitalismen · Ekonomihandboken Det finns numera företrädare bland ekonomer och politiker som vill sätta ordet grön före ordet kapitalism. Mest framträdande i Sverige är ekonomen Klas Eklund. Grön kapitalism anser att begreppet BNP inte duger, ett samhälles utveckling kan inte mätas med det trubbiga instrumentet. Metoden för ”grön kapitalism” är att marknaden ska få växa mycket mer. Favoritlösningen är globala utsläppsrätter. Det är här grön kapitalism får svårt att bli verklighet. Det är pengarna som styr, brukar man säga, men en mer korrekt beskrivning är nog att det är de människor som äger pengarna som styr. Just det faktum att några få äger nästan allt (i motsats till tesen att alltför mycket ägs av ingen) är förklaringen till att finanskapital och industrimakt inte agerar och till att politiken inte tvingar dem. Det är mycket svårt för dem att komma ifrån regeln att mesta möjliga vinst ska styra hur investeringar, konsumtion och produktion utvecklas.

Related: