background preloader

Homonymer

Homonymer
Jag hade lagt undan H schemat. Var lite fundersam på det här med Homonymer. Hur skulle dessa ettor förstå och kunna arbeta med dessa ord. Underskatta aldrig dina elever Christer. Eller underskatta är kanske inte helt rätt. Jag trodde uppgiften skulle skjuta över huvudet på dem. För ungefär två veckor sedan skrev vi ordet HOMONYMER stort på tavlan. Uppgiften om homonymer som jag läst om i Erica Lövgrens bok, som hon gjort med sina elever, som jag själv trodde var lite svårbegriplig, visade sig väcka ett intresse för hur ord och vad de betyder, hur samma sorts ord kan betyda två helt skilda saker. Idag, två veckor sedan, på våra morgonsamlingar … kommer det fortfarande, varje dag. – Christer, jag har en homonym. – Åh, låt höra! Vi fortsätter fylla på våra homonym tavla. Gör egna tolkningar av homonymer i ord och bild. Arbeta med homonymer i årskurs ett. Helt galet roligt! Grundskollärare Sv/So 1-7 Har arbetat som mellanstadielärare i över tio år, men är numera på lågstadiet.

http://tangentdansen.se/2015/06/homonymer/

Related:  ASLLäsaordkunskap

ASL – språklekar och motorikövningar istället för bokstavsformande Vi är just nu inne i ett skifte när det handlar om läs- och skrivinlärning i skolan. Om 10 år kommer det vara helt främmande för oss hur vi fram till nu har tänkt att det ska gå till. Det tror Carola Rehn-Lindberg som träffade 60 pedagoger i Malmö som vill använda sig av skriv- och läsinlärningsstrategin ‘Att Skriva sig till Läsning’ på dator (ASL) när de tar emot nya barn inför höstterminen. De sista åren har ett stort antal pedagoger i Stockholm fått utbildning och handledning i ASL av Carola Rehn-Lindberg och hennes kollega på Medioteket i Stockholms stad. Den 26-27 februari hade Centrum för Pedagogisk Inspiration och FoU Malmö-Utbildning fått möjlighet att låna Rehn-Lindberg för att ge lärare i Malmö kom-igång-hjälp i ASL.

Läsförståelse: med roller – Kooperativt lärande Jag använder ofta de läsförståelsestrategier som finns på enläsandeklass blogg. Dessa är Spågumman, Reportern, Detektiven, Konstnären och Cowboyen. Jag delar ut dessa ”karaktärer” till var sin elev så får eleverna fokusera på en del för att sedan ge en helhet till en saga via en kombination av strukturen Pussel (eng: jigsaw) samt Mötas på mitten (eng: placemat concensus) i KL. Idag ville jag dock fokusera kring just miljö, karaktär och händelser för att i ett senare läge skapa inre bilder med hjälp av Konstnären. För att anpassa denna till en hel klass kan du skapa expert och hemgrupper enligt strukturen Pussel för att sedan bygga upp sagan i hemgruppen igen. I all typ av kooperativt lärande är det av vikt att gruppen får ett gemensamt mål och att de får ett positivt ömsesidigt beroende och att de tar ett personligt ansvar i gruppen samt att de får incitament att undervisa varandra genom att strukturen kräver allas delaktighet.

Ordlistor som skrivuppgift i ASL Under en handledningsdag i Malmö lyfter ArneTrageton fram ordlistor som en ypperlig form för barnens skrivande. "De är bra, för ordlistor kan man göra på många olika sätt. Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema Att skriva sig till läsning (ASL) är en metod som används i den tidiga läs- och skrivundervisningen. Eleverna använder datorer eller surfplattor som är utrustade med ljudande tangentbord och talsyntes. På så sätt kan skrivandet utgå från vad eleverna vill uttrycka och inte vad de förmår att skriva ner. Boktips till kompisarna En av elevernas favoriter var ”Drakhjärta och hamnskiftare av Jerker Hultén. Foto: Karin Persson Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna gillar.

Roliga särskrivningar Särskrivningar av ord kan ge orden en helt ny innebörd. Och det tackar vi för här på huvudsidan, eftersom det ger vår hjärnor lite utvecklande underhållning! I affären Glad packad räkmackaMorgon rockar 300 krVi har sprätt äggSkum tomte 3 krVi har kul glass!Gift orm säljes

Om bokstavsräckor Bokstavsräckor är rader med slumpmässigt skrivna bokstäver som kommer till genom ett par minuters lek med alla fingrar på datorns tangentbord. Det är främst de barn som ännu inte kan bokstäverna (grafem & fonem) som arbetar med bokstavsräckor. Bokstavsräckor kan varieras med andra skrivuppgifter på datorn såsom ordlistor och spökskrift i samband med teman och gemensamma upplevelser. Syftet med fingerlek på datorns tangentbord är - att lära sig se skillnaderna på bokstävernas utseende - att eleverna ska öva sig på att använda alla fingrarna vid skrivande på tangentbord - att eleverna ska börja lära sig hitta bokstäverna på tangentbordet

Allt hänger ihop i ASL-arbetet på Rosengårdsskolan Det märks att det är mycket språkande i förskoleklasserna på Rosengårdsskolan. Väggarna är täckta av bilder och texter som barnen har skapat. Det är tydligt att de har sitt ursprung från upplevelser och litteratur. Estela Garcia & Bozena Kondrat är förskollärare på Rosengårdsskolan. De båda har lång erfarenhet av att arbeta språkutvecklande. Detta eftersom majoriteten av skolans elever sedan många år har ett annat modersmål.

Linas lärarrum - Läsmysteriet Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar. Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. I övningarna de gör utgår de från sammarbete i grupp där de ska lösa ungefär samma uppgifter som i programmet. Som lärare har jag stor möjlighet att gå runt, lyssna och uppmärksamma vilka strategier eleverna använder sig av. Det här både för att bedömma och planera den fortsatta undervisningen för nedanstående kunskapskrav:

agodata Ladda hem Boggle (version 1, Zip-fil, 519 kB) Ladda hem Boggle, med böjningsformer (version 1, Zip-fil, 727 kB)(tar mer minne och kan vara lite långsammare om du har en gammal skruttdator... - om du ändå inte tänker spela med böjningsformer tillåtna så hämta hem den översta filen istället) Boggle Boggle är ett lite roligt ordspel med sexton bokstavstärningar. Man slår tärningarna, och tävlar om vem som kan hitta flest ord i rutmönstret som bildas. Orden måste ligga i en "kedja" - man får gå lodrät, vågrät eller diagonalt mellan tärningarna.

Avsnitt 24 – Att skriva sig till läsning ASL I dagens avsnitt hade vi förmånen att få ha både Ulrika Jonson och Jesper Samuelsson från Vallaskolan i Södertälje på besök. Eftersom vi visste att Ulrika skulle hälsa på oss var det ju självklart att hon skulle få ett avsnitt för att prata om ASL (att skriva sig till läsning / write to read), som hon har varit med om att implementera på massvis av skolor. Att dessutom rektor Jesper hängde på var en extra bonus, då vi även fick skolledarperspektivet. MEDVERKANDE: Ulrika Jonsson, Jesper Samuelsson, Lotta Bohlin och Micke Kring LÄNKAR: Mobilapp ska tvinga barn att läsa Sverige24 maj 2016 10:17 Berättarministeriet vill tvinga barn att läsa böcker innan mobilspelen plockas fram för dagen. Den drastiska mobilappen ska hjälpa barn i utsatta områden att inte halka efter på sommarlovet.

En skattkista med ord Elever med språkstörning behöver höra ett ord fler gånger än elever med typisk språkutveckling innan de kan ordet. De har också svårigheter att använda sig av syntaktiska och morfologiska (grammatiska) ledtrådar för att lista ut betydelse och användning av nya ord. Därför har jag under hela den här terminen lagt fokus på träning av ordförrådet med ett par elever i åk 3. Inspirationen kommer från ett behandlingsprogram av Motsch & Marks (2014) och heter “Der Wortschatzsammler” på tyska. ASL och kamratrespons Den där balansen mellan det lekfulla och lustfyllda i kombination med synliggjort lärande – en tankenöt. Det blir extra tydligt när man arbetar i en årskurs ett att det lekfulla och lustfyllda måste dominera mer än någonsin – samtidigt kände jag att gruppen behövde utmanas i sina diskussioner kring skrivandet. Klassen jag möter idag visar mycket nyfikenhet och söker utmaningar så efter en del övervägande valde jag att introducera kamratrespons i form av checklistor. Vi har det stora nöjet att ha brevvänner på Röda skolan i Svedala. Elevernas skrivande blir oerhört motiverande och meningsfullt då de vet att det finns en riktig mottagare.

Related: