background preloader

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning
Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Vid flera tillfällen i historien har flyktingfrågor debatterats i Sverige. Men vilka argument har använts? I den här övningen får eleverna söka sig tillbaka i historien och undersöka hur frågor som rör flyktingar har debatterats tidigare. Den första källan är ett utdrag från en riksdagsdebatt 1937, då en ny utlänningslag skulle antas. Genom att undersöka olika argument från 1930- och 1990-talet upptäcker eleverna likheter och skillnader och får träna sitt kritiska tänkande. Ett viktigt syfte med övningen är också att eleverna får reflektera kring huruvida de mänskliga rättigheterna är utgångspunkt i debatterna.

inteenframling | Ett år av berättelser Den livsfarliga historien - nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien Den livsfarliga historien är ett pedagogiskt material med övningar och lärarhandledning om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning. Det handlar också om hur man går vidare efter en djup konflikt. Utgångspunkten är den nationalistiska framväxten i forna Jugoslavien under slutet av 1980-talet. I fokus står folkmordet i Srebrenica i juli 1995. Materialet riktar sig till gymnasiet och består av tre teman: Historiebruk och nationalism, Folkmordet i Srebrenica och Vägen till försoning. Delarna innehåller övningar, rollspel och texter. Lärarhandledning Handledningen beskriver materialets delar. Lärarhandledning

Kinberg Batra fortsätter historieförfalskningen Nyhet 150612 AiP kan nu visa att Anna Kinberg Batra själv höll i pennan när Moderaterna skrev in kampen mot apartheid och genomdrivandet av rösträtten i partiets idéprogram. I sitt sommartal fortsatte Kinberg Batra med den historieskrivning som kritiserades hårt under historieförfalskningsdebatten. I sitt sommartal vid Mosebacke i Stockholm hyllade moderatledaren på nationaldagen det Sverige som rankas högst i världen när det gäller mångfald, miljö, jämlikhet och jämställdhet. – De framstegen är värda att fira. – Det där är en historieförfalskning, sa Lena Hjelm-Wallén (S) till AiP inför M-stämman. Det startade en twitterstorm med skämt om Moderaterna under rubriken #stuffmoderaternadid. Reinfeldt distanserade sig från idéprogrammet och historieförfalskningskritiken. Formuleringarna om apartheid och rösträtten ströks på stämman 2013. I sitt sommartal upprepade Kinberg Batra bilden av Moderaternas historiskt sammanhållna skolpolitik. – I Sverige lärde vi oss tidigt hur viktig skolan är.

Hej Sverige | Om att känna sig som hemma i ett nytt land Källkritik 100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Listan är antirasistisk och antihomofob. UPPDATERAD: 30 september 2014 med fem nya titlar och 27 februari 2015 med två nya titlar- Anne Frank hörde en dag ett radioupprop från den holländska utbildningsministern: Alla invånare uppmanades att föra dagbok och skriva om sina liv i det tyskockuperade Holland. Amir är en rikemansson som växer upp i 70-talets Afghanistan. Katitzi bor på ett barnhem när hennes pappa kommer för att hämta hem henne. När döden berättar en historia, måste du lyssna Tyskland 1939. Den tolvåriga flickan Stephanie skickas av sina föräldrar undan judeförföljerserna och kommer på ett skakande tång till Göteborg tillsammans med sin lillasyster Nelli. Ett möte mellan två kvinnor som historien varit hårdhänt mot. Budapest 1944. Eva F. George M.

Nytt klassrumsmaterial om källkritik och rasism - Forum för levande historia Nu kan skolelever utveckla sitt kritiska tänkande genom övningar i källkritik och historiebruk. Samtidigt kan de lära sig mer om rasism och intolerans mot olika grupper i samhället. Forum för levande historias nya digitala klassrumsmaterial presenteras på Skolforum nästa vecka. – Syftet är att få eleverna att öva och utveckla förmågor som är viktiga att ha i ett demokratiskt samhälle. Framför allt vill vi att de ska utveckla sitt kritiska tänkande. Det interaktiva klassrumsmaterialet ”Källkritik, historiebruk och rasism” är helt webbaserat och riktar sig till elever inom årskurs 7-9 och gymnasiet. Klassrumsmaterialet presenteras på Skolforum i Älvsjö 30–31 oktober. Materialet går även att ta del av via vår webbplats här. Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet som arbetar för alla människors lika värde.

Människorättskämpar Övningar i mänskliga rättigheter för klassrummet. För årskurs 9 och gymnasiet. Människor runt om i världen riskerar sitt liv för att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje år tilldelas någon av dessa modiga människor Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter. I detta material får eleverna lära känna dessa människorättskämpar genom filmade skype-intervjuer där pristagarna talar från sina hem direkt till klassrummet. Klassrumsövningarna utgår från pristagarnas kamp och berör frågor om civilkurage och mänskliga rättigheter. Lektionsupplägg Klassrumsövningar där elever utifrån korta klipp med pristagarna får en inblick i arbetet för de mänskliga rättigheterna runt om i världen. Lektionsupplägg Lärarhandledning Lektionsuppläggen om Per Anger-pristagarna riktar sig till lärare och elever på gymnasiet och i åk 9. Lärarhandledning

frågor av Göran Svanberg

Related: