background preloader

Tülays IKT-sida: Robotprogrammering

Tülays IKT-sida: Robotprogrammering
Riktiga robotar Bee-Bot Här är en robot som är för de allra minsta. Lätt att programmera genom att trycka på knapparna. Blue-Bot Du kan styra Blue-Bot från appen Blue-Bot samt se din kodsekvens.Här kan du köpa Blue-Bot. Dash och Dot Det enklaste sättet att programmera en robot är att skaffa sig Robotarna Dash och Dot. Sphero "Kan en liten boll vara cool? Virtuella robotar Lightbot One Hour Coding Det mest roligaste sätet att lära barnen att programmera är att spela ett riktigt spel! Det har 18 nivåer och är lämpligt för spelare i alla åldrar.

http://tulayikt.blogspot.com/2015/06/robotprogrammering.html

Related:  Programmering och Makerspace i skola och förskolaProgrammeringCoding

Barn som vill lära sig programmera Barn som vill lära sig programmera – hur hjälper man dem? Eftersom jag inte är helhaj på att programmera själv, så är det inte så lätt. Men det finns sajter där de kan få hjälp med grunderna. Jag har skrivit om några sådana tidigare och du hittar dem bland annat här och här. Workshopsmaterial del 3: ScratchJr med material översatt till svenska I dag finns det en mängd olika fritt tillgängliga blockbaserade programmeringsmiljöer som gör det möjligt att skapa t.ex. interaktiva animationer, spel, simulationer och andra grafiska program. Blockly är Googles variant, som ligger till grund för t.ex. PencilCode och programmeringsappen för robotarna Dash och Dot. Scratch är ett omfattande programmeringsverktyg utvecklat vid MIT i Boston, USA, som “låg tröskel och breda väggar”, med vilket man avser att det öppnar dörrar att förverkliga i princip vilka idéer som helst. Medan Flash-baserade Scratch enbart fungerar på dator, finns motsvarigheterna HopScotch och Tynker för pekplatta.

Programmeringsverktyg Man programmerar genom olika block som sätts ihop. Eftersom blocken måste passa, är det lätt att göra en kod som fungerar.Scratch är utformad speciellt för åldrarna 8 till 16, men används av människor i alla åldrar. Alla kan gå på en introduktionskurs i Scratch här på Webbstjärnan. Här hittar du Youtube-filmerna: Barnhack: Kom igång med Scratch

Koda i låg- och mellanstadiet Marina Nordin, Lärare, Utsäljeskolan Huddinge ”Eleverna fick titta på verklig kod och hur appar utvecklade sig. De trodde ofta att det var lika enkelt att tillverka apparna som att använda dem. Linda Mannila Code.org är en amerikansk ideell organisation som inledde sin verksamhet 2013. Målsättningen är att avdramatisera programmering och göra det möjligt för så många som möjligt att själva pröva på att programmera. I december 2013 släppte Code.org sitt första kodtimmematerial. Därefter har utbudet utökats med nytt kodtimmematerial varje år, men även fullständiga kurser för olika åldrar. Kodtimmen

Ska programmering finnas på skolschemat? Med anledning av den pågående debatten om programmeringen i skolans vara eller icke vara ville vi på Webbstjärnan följa upp den tråd vi senast plockade upp i intervjun med Teacherhack. Vi har pratat med Ulrica Elisson Grane, lärare, och Måns Jonasson, webbansvarig på .SE, om programmeringens plats på schemat. I förra veckan skrev Webbstjärnan om det nya initiativet Teacherhack och initiativtagarnas plan att hacka läroplanen för att få in programmering på schemat.

Vidareutveckla en Beebot med en pennhållare och en 3D-printer - Väsby Lärlabb Då förskolorna är igång med sitt utvecklingsarbete kring lärmiljöer har Väsby Lärlabb investerat i lite olika prylar som kan förstärka lärandet inom ett par områden t ex datalogiskt tänkande och en sådan produkt är BeeBot. Ett litet bi på hjul som du enkelt kan programmera instruktioner till med knapparna på ryggen, och sedan åker den runt i enlighet med den sekvens som barnet knappat in. Precis när jag håller på att bekanta mig med BeeBot så dyker en tweet upp med en prototyp på en pennhållare till biet. Sagt och gjort.

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Jag förstår Den här webbplatsen använder kakor för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare på denna webbplats godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor lu.se Skaepiedidh – Framtidens skapande i skolan Målet med projektet är att skapa en webbaserad plattform för att sprida tekniska experiment och ta vara på skaparglädjen i skolan genom modern teknik samt utarbeta pedagogik för nyttjande i klassrummet. Skaparkultur (Maker Culture) handlar om att ta vara på skaparglädje och kreativitet. Det består av många olika delar men mycket fokus har hamnat på 3Dskrivare och öppen elektronik. Inom ramen för Skaepiedidh ska det skapas en webbaserad platform för hantering av olika experiment och recept för att skapa nya tekniska lösningar i skolan som en del av undervisningen.

Nätverk Dataföreningen - För kunskap och kontakter Kod är framtiden! Dataföreningen vill öka den digitala kompetensen i skolan, för elever, lärare och föräldrar i Sverige.Därför att vi tagit initativet till projektet Digital kompetens i skolan - en kompetensplattform och mötesplats för kodande lärare, IT-proffs från Dataföreningen, kommun, näringsliv samt engagerade föräldrar. Syftet är att öka det digitala innanförskapet beskrivet av Digitaliseringskommissionen och EU. Vi bjöd in förebilden Karin Nygårds till kickoffen för Digital Kompetens-projektet den 2 september 2014 för att dela med sig av sina framgångsrika exempel på hur mellanstadieelever kan öka sin digitala kompetens. Här berättar Karin Nygårds och Birgitta Edberg, CEO, DF Stockholmskretsen, om hur och varför vi satsar på att utbilda elever i digital kompetens. BarnhackVill du som vuxen lära dig mer om hur man kan anordna ett barnhack?

Programmering för alla på Tunaskolan i Lund I måndags gav Björn Regnell, professor i datavetenskap på Lunds tekniska högskola, en presentation för den pedagogiska personalen på Tunaskolan (F-9) i Lund om varför det är viktigt att alla lär sig grunderna i programmering. Det här var starten på en satsning som går ut på att efterhand försöka föra in programmering och datalogiskt tänkande i alla ämnen, på alla nivåer. Björn Regnell och hans kollega Sandra Nilsson ägnar sedan tre år tillbaka delar av sin arbetstid åt att undervisa lärare och elever i programmering på Vattenhallen Science Center. Projektet Programmering för alla är en del av universitetets arbete med tredje uppgiften, det vill säga att samverka med resten av samhället och att förmedla aktuell forskning till allmänheten. - Björn hörde av sig till oss i höstas och föreslog ett samarbete, berättar Anders Erenius, som är ikt-strateg på Tunaskolan.

Matteklubben - Mattebloggen Matteklubben är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Matematiska institutionen (UU) som är till för barn som är bra på matte, men vill ha mer och svårare matte än den som finns i skolan. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och vi fokuserar snarare på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan. Observera att ditt barn kan gå på Matteklubben endast om ni går i en skola i Uppsala kommun (oavsett om det är en kommunal- eller friskola). Vårterminen 2016 Programmering på lågstadiet Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle engarera så. Men nu hände det. För mig är det inte så exotiskt att låta eleverna programmera redan på lågstadiet. I England finns det på schemat och i Finland kommer man igång 2016.

Related: