background preloader

Flippa på lågstadiet – när, var hur vi gör!

Flippa på lågstadiet – när, var hur vi gör!
I går kväll kom två intressanta frågor till mig i Facebook-gruppen flippa klassrummet. Det är inga korta svar på de frågorna så jag svarar med ett blogginlägg i stället. Våra elever ska sluta årskurs 2 nu och jag vill först berätta hur en vanlig vecka ser ut hos oss. På helgen gör vi lärare en gemensam planering för veckan. Planeringen finns i skolportalen, den är gemensam för klassen och det är ett multimodalt gränssnitt där vi kan lägga till länkar, filmer, uppgifter, texter, ljudfiler…. precis vad vi vill. Vi märker att flera elever går in och tittar på planeringen redan på helgen. Vi mårker att föräldrarna är inne och tittar om vi glömt ta bort någon gammal läxa, det är något som är oklart eller fel. Alla filmer, ljudklipp och instruktioner finns tillgängliga för elever och föräldrar. Nu kommer vi till den stora frågan, ger det någon effekt? Funkar – Funkar ej – Saknas: Slutsats: Flippa mera.

https://ses1549.wordpress.com/2015/05/31/flippa-pa-lagstadiet-nar-var-hur-vi-gor/

Related:  PedagogisktutbildningIKTIKTIKT

Ankikallman added: Den begreppsliga förmågan i svenska och so Härligt att vara igång igen! Det märks att barnen är utvilade, pigga och alerta efter jullovet och laddade för att insupa ny kunskap. I veckan har vi haft som mål att öva på den begreppsliga förmågan i olika ämnen. I vår läroplan, Lgr11, står det om olika förmågor som eleven ska ges möjlighet att utveckla. Vi lärare ska fokusera mera på förmågorna när vi gör våra bedömningar. Begreppslig förmåga handlar om att förstå innebörden av begrepp och ord och att använda begreppen och orden i olika eller nya sammanhang.

Appar för elever i behov av särskilt stöd På uppdrag av speciallärarna i Lysekils kommun kommer här mina framtagna appar för elever i behov av särskilt stöd. Publikationen tar också upp tips och trix för en enklare skoldag:) Relaterat iPad som hjälpmedel Ett inbjudande klassrum - att fånga studieatmosfären Vad har Seneca den yngre (ca 4 f Kr. – 65) gemensamt med Friedrich Georg Jünger (1898-1977)? Säkert en del eftersom båda var filosofer, poeter och författare men jag tänkte endast använda mig av deras tankeväckande ord för att skapa en inramning till detta blogginlägg. Min första blogg handlade om arbetssätt kring en klass med elever som riskerar F i betyg, min andra blogg om mitt agerande som professionell lärare och denna gång tänkte jag anknyta till dem båda med tankar om vad jag och mitt klassrum ska utstråla.

Bloggen Läsambassaden - Läsambassadören 1438934880Publicerad igår kl. 11:08 Min man och min tolvåriga son är duktiga fotbollsläsare. Och nu talar jag inte om att läsa böcker eller artiklar om fotboll. Jag tänker på hur de gör när de ser en match och läser själva spelet. Själv är jag en god läsare av ganska många sorters texter, men när det gäller den här idrottsgrenen är min läsförståelse inte särskilt stark. Sedan jag blev fotbollsmamma har jag ändå kommit ett litet steg vidare i min läsutveckling och förstått att det handlar om mycket mer än att spelare i olika färgers tröjor sparkar bollen av och an mellan planhalvorna.

Lägg på berättarröst och musik på Keynote Nu har jag "lekt" med appen Keynote på iPaden och lagt på berättarröst och musik. För att kunna göra det behöver du förutom appen Keynote även apparna Explain Everything och iMovie. Så här gör du: När din Keynotepresentation är klar knackar du på skiftnyckeln(högst upp i högra hörnet) och väljer Delning och utskrifter - Öppna i annat program - Välj formatet Keynote - knacka på [Välj program] - Välj Öppna i Explain Everything. När Keynoten har laddas klart kan du börja prata in till din presentation om du önskar, se bilden nedan. Digital produktion för pedagogisk verksamhet - YH-utbildning Var med och påverka att barn och ungdomar får möjligheter att utnyttja de digitala verktygen för att utvecklas. Många som jobbar eller har jobbat inom förskola, skola, fritids, mediacenter och skolbibliotek har sett vilka digitala möjligheter som finns och vill utveckla befintliga och nya verksamheter inom sitt område. Därför startar vi tillsammans med företag och organisationer en yrkeshögskoleutbildning på distans och halvfart (1 år studier under 2 år kalendertid) som kan tillgodose behovet i hela landet! Du kommer att arbeta med att producera digitala lärarresurser kopplade till din verksamhet för att få träna dina färdigheter, men det ingår ingen LIA (praktik på arbetsplats). Om du idag saknar koppling till pedagogisk verksamhet kommer våra samarbetspartners att kunna erbjuda projekt.

LekMiT Har deltagit på SETT i dagarna två förra veckan, både som föreläsare och åhörare. För mig fungerar en tillställning som SETT som en chans att möta det vidgade kollegiet, kompetensutveckling och nätverkande. På själva mässan går jag mest runt och ser en himla massa, men fångar upp lite. Däremot gillar jag att det på själva läromedelsmässan är miniföreläsningar i en del av montrarna. Det är för mig främst det pedagogiska förhållningssättet som är intressant och i och med det utbudet av föreläsare, samt chansen att nätverka som tilltalar mig mest.

Glänta gärna på dörren och ta del av tips och idéer från mitt klassrum! Vi har jobbat en hel del med En läsande klass-materialet och tycker vi haft stor hjälp av läsfixarna för att förstå och bearbeta texter. Eleverna har tyckt det varit roligt och snappar snart upp de olika arbetssätten. Vi jobbar också mycket med att skriva texter då Att skriva sig till läsning varit vår läsinlärningsmetod under ettan. Dessa två olika momenten har fungerat mycket väl var och en för sig, men nu var det läge att ta arbetssätten ett steg längre.

Related:  Metoder och arbetssätt