background preloader

Om det var krig i Norden « Lilla Piratförlaget

Om det var krig i Norden « Lilla Piratförlaget
Föreställ dig att det är krig – inte i Irak eller i Afghanistan eller i något annat avlägset land – utan här i Europa, i Sverige, hos oss. Med Om det var krig i Norden bjuder Janne Teller in läsaren till ett tankeexperiment. Genom att vända på perspektiven får hon oss att förstå vad det innebär att vara flykting. Om det var krig i Norden är en liten bok, utformad som ett pass. Författaren försätter läsaren i flyktingens position och väcker frågor om tolerans och medmänsklighet. Janne Teller föddes 1964 i Köpenhamn med österrikisk/tysk familjebakgrund. Om det var krig i Norden har fått stor uppmärksamhet och strålande recensioner runt om i Europa. >> LÄRARHANDLEDNING: Lilla Piratförlaget har tillsammans med Kalle Güettler – lärare, författare och skolbibliotekspedagog – även tagit fram en lärarhandledning till Om det var krig i Norden. >> Läs ett smakprov av Om det var krig i Norden här!

http://lillapiratforlaget.se/bocker/om-det-var-krig-i-norden/

Related:  Min flyktPå flyktpå flykt

100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner. För en kärleksfullare värld. Listan är antirasistisk och antihomofob. Jasenko Selimovic: Om folkmordet kan det bara finnas en sanning Det som hände i Srebrenica för tjugo år sedan ska inte kallas ”massaker”. Brottet var folkmord – som syftade till att döda alla, varenda en. Minnet av detta fungerar inte som ett vaccin mot ondskan, men det är nödvändigt för att leva vidare utan skam, skriver Jasenko Selimovic. På Srebrenicas minnesplats finns det 144 Selimovic begravda. Etthundrafyrtiofyra.

Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor Vad skulle du ta med dig om du skulle fly från ditt hem och resa över mörka hav och på svår terräng? Vad skulle du kasta först under resans gång? Det här är berättelsen om sex familjer, kvinnor, män, tonåringar – människor – som lämnat allt, förlorat allt och letar en ny trygghet. Genom att öppna sina resväskor berättar de historier om förtvivlan och om strimmor av hopp om en annan framtid. Den här texten är tidigare publicerad av organisationen The International Rescue Committee på engelska.

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Vid flera tillfällen i historien har flyktingfrågor debatterats i Sverige. Kontextrik undervisning med film Just nu läser sjuorna Annika Thors En ö i havet. Av en slump ramlade jag över dokumentären Varje ansikte har ett namn och tänkte att den borde passa till det aktuella temat Människor på flykt. Aningen för svår kanske, men tanken var att visa några av mötena för att levandegöra karaktärernas livsöden och därefter fortsätta läsa och bearbeta boken. Men… eleverna ville annat! När jag smög fram efter 20 minuter för att stänga av utbrast flera elever: – Nämen, vad gör du?!

”Trodde aldrig att kriget skulle komma” Vi skulle bara vara borta i en vecka. Nu har det gått 23 år. Telefonen ringde på förmiddagen. 6 flyktingar öppnar sina väskor och visar varför denna kris berör oss alla. Det är svårt att inte bli berörd av alla de flyktingar som flyr krigen. Ett brutalt våld som tvingar miljoner på flykt. Ingen lämnar sitt land, sitt hem, sina tillhörigheter, sin släkt och sina husdjur, frivilligt. De som flyr från krig gör det för att de måste, för dem handlar det om liv eller död. Kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola? ”Kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola? Tänker, eller ens kan, vederbörande kompromissa vad gäller läroplanernas direktiv och därmed låta sina värderingar stå tillbaka under arbetstid? Eller tänker hen gå emot de direktiv som gäller för den svenska skolan?” De frågorna ställde Göran Brante och Marie Wiberg på SvD Brännpunkt den 27 september i år, ett debattinlägg som replikerades av sverigedemokraten Richard Jomshof den 2 oktober. I onsdags ställde vi frågan, kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola, till knappt 200 lärare i Göteborg, när UR tillsammans med Världskulturmusset och GR Utbildning anordnade en kväll om tolerans, yttrandefrihet och lärande.

"Jag tänkte att nu var det dags att dö" För 20 år sedan åkte jag i en buss från Ingemansland till Ingenstans. Bara för att bevara själen, i en kropp som inte hade fått rätt att existera. Mitt namn kunde avslöja att jag är muslim. Den hållbara staden och flyktingkrisen Den här veckan har vi arbetat vidare med projektet: Den hållbara staden och flyktingkrisen. Vi har fortsatt med att se kopplingar till Sverige och 1800-talet genom att läsa utdrag ur Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Innan vi läste fick eleverna se reklamen “Wifiutvandrarna” med Judith och Judith och vi repeterade vad vi lärt oss om svenskarnas utvandring till Amerika.

Related: