background preloader

Provl sning ur Zlata Ibrahimovics dagbok

Provl sning ur Zlata Ibrahimovics dagbok

Idolhysteri 2.0 När Benjamin Lasnier postar en bild på Instagram är det som när vem som helst gör det. Vilket foto blev bäst? Vilket filter? En väl vald och skenbart spontan kommentar. Sedan klart. Men vad som händer härefter skiljer honom från de flesta andra som använder sociala medier. Benjamin Lasnier sveper direkt med tummen över skärmen för att visa oss reaktionerna. Inom ett tiotal sekunder har över 100 personer gillat bilden från gitarrlektionen tidigare under kvällen. – Jag vet inte vad jag ska tycka. Det är så här den danske 15-åringen har byggt sitt kändisskap. Hundratusentals, framför allt tjejer kring nedre tonåren, följer varje digitalt steg han tar. Han får mängder med brev och teckningar skickade till sig. Uppståndelsen påminner om den som funnits kring en typ av masskulturella popfenomen ända sedan tv:s genombrott på 1950-talet. Det som finns är först och främst Benjamin Lasnier själv – en dansk pojke med gladbusig uppsyn, keps och spretig frisyr. – 1 902, 1 966 … och 2 000.

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Vid flera tillfällen i historien har flyktingfrågor debatterats i Sverige. Men vilka argument har använts? I den här övningen får eleverna söka sig tillbaka i historien och undersöka hur frågor som rör flyktingar har debatterats tidigare. Den första källan är ett utdrag från en riksdagsdebatt 1937, då en ny utlänningslag skulle antas. Genom att undersöka olika argument från 1930- och 1990-talet upptäcker eleverna likheter och skillnader och får träna sitt kritiska tänkande. Ett viktigt syfte med övningen är också att eleverna får reflektera kring huruvida de mänskliga rättigheterna är utgångspunkt i debatterna.

Hej Sverige | Om att känna sig som hemma i ett nytt land inteenframling | Ett år av berättelser 100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Listan är antirasistisk och antihomofob. UPPDATERAD: 30 september 2014 med fem nya titlar och 27 februari 2015 med två nya titlar- Anne Frank hörde en dag ett radioupprop från den holländska utbildningsministern: Alla invånare uppmanades att föra dagbok och skriva om sina liv i det tyskockuperade Holland. Amir är en rikemansson som växer upp i 70-talets Afghanistan. Katitzi bor på ett barnhem när hennes pappa kommer för att hämta hem henne. När döden berättar en historia, måste du lyssna Tyskland 1939. Den tolvåriga flickan Stephanie skickas av sina föräldrar undan judeförföljerserna och kommer på ett skakande tång till Göteborg tillsammans med sin lillasyster Nelli. Ett möte mellan två kvinnor som historien varit hårdhänt mot. Budapest 1944. Eva F. George M.

Människorättskämpar Övningar i mänskliga rättigheter för klassrummet. För årskurs 9 och gymnasiet. Människor runt om i världen riskerar sitt liv för att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje år tilldelas någon av dessa modiga människor Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter. I detta material får eleverna lära känna dessa människorättskämpar genom filmade skype-intervjuer där pristagarna talar från sina hem direkt till klassrummet. Klassrumsövningarna utgår från pristagarnas kamp och berör frågor om civilkurage och mänskliga rättigheter. Lektionsupplägg Klassrumsövningar där elever utifrån korta klipp med pristagarna får en inblick i arbetet för de mänskliga rättigheterna runt om i världen. Lektionsupplägg Lärarhandledning Lektionsuppläggen om Per Anger-pristagarna riktar sig till lärare och elever på gymnasiet och i åk 9. Lärarhandledning

frågor av Göran Svanberg

Related: