background preloader

Provl sning ur Zlata Ibrahimovics dagbok

Provl sning ur Zlata Ibrahimovics dagbok
Related:  Min flyktpå flykt

På flykt ... tänk om det där var jag? Temavecka VT 2015 Gunnesboskolan Hej Sverige | Om att känna sig som hemma i ett nytt land Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor | Emanuels randanmärkningar Vad skulle du ta med dig om du skulle fly från ditt hem och resa över mörka hav och på svår terräng? Vad skulle du kasta först under resans gång? Det här är berättelsen om sex familjer, kvinnor, män, tonåringar – människor – som lämnat allt, förlorat allt och letar en ny trygghet. Genom att öppna sina resväskor berättar de historier om förtvivlan och om strimmor av hopp om en annan framtid. Den här texten är tidigare publicerad av organisationen The International Rescue Committee på engelska. Jag har med tillstånd fått översätta och återpublicera den här. Vad skulle du ta med dig? “Du kommer känna att du är mänsklig. En mamma Namn: Aboessa*Ålder: 20Från: Damaskus, Syrien När hårda strider bröt ut i Yarmouk, ett inofficiellt läger för palestinier strax utanför den Syriska huvudstaden, lyckades Aboessa fly med sin make och deras tio månader gamla dotter, Doua. Olika mediciner, en flaska steriliserat vatten och en burk bebismat. “Allt är till min dotter så jag kan skydda henne från sjukdomar.

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Vid flera tillfällen i historien har flyktingfrågor debatterats i Sverige. Men vilka argument har använts? I den här övningen får eleverna söka sig tillbaka i historien och undersöka hur frågor som rör flyktingar har debatterats tidigare. Den första källan är ett utdrag från en riksdagsdebatt 1937, då en ny utlänningslag skulle antas. Genom att undersöka olika argument från 1930- och 1990-talet upptäcker eleverna likheter och skillnader och får träna sitt kritiska tänkande. Ett viktigt syfte med övningen är också att eleverna får reflektera kring huruvida de mänskliga rättigheterna är utgångspunkt i debatterna.

inteenframling | Ett år av berättelser 100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Listan är antirasistisk och antihomofob. UPPDATERAD: 30 september 2014 med fem nya titlar och 27 februari 2015 med två nya titlar- Anne Frank hörde en dag ett radioupprop från den holländska utbildningsministern: Alla invånare uppmanades att föra dagbok och skriva om sina liv i det tyskockuperade Holland. Amir är en rikemansson som växer upp i 70-talets Afghanistan. Katitzi bor på ett barnhem när hennes pappa kommer för att hämta hem henne. När döden berättar en historia, måste du lyssna Tyskland 1939. Den tolvåriga flickan Stephanie skickas av sina föräldrar undan judeförföljerserna och kommer på ett skakande tång till Göteborg tillsammans med sin lillasyster Nelli. Ett möte mellan två kvinnor som historien varit hårdhänt mot. Budapest 1944. Eva F. George M.

6 flyktingar öppnar sina väskor och visar varför denna kris berör oss alla. | Newsner Det är svårt att inte bli berörd av alla de flyktingar som flyr krigen. Ett brutalt våld som tvingar miljoner på flykt. Ingen lämnar sitt land, sitt hem, sina tillhörigheter, sin släkt och sina husdjur, frivilligt. De som flyr från krig gör det för att de måste, för dem handlar det om liv eller död. Så vad skulle du göra om det var du som tvingades på flykt? Om det var ditt hus som bombades, och dina barn som svalt? Namn: Aboessa* Ålder: 20 Från: Damascus, Syrien Efter att hårda strider brutit ut i Yarmouk lyckades Aboessa fly med sin man och deras tio månader gamla dotter, Doua. I väskan: Olika mediciner, en flaska steriliserat vatten och en burk bebismat. ”Vi har allt detta för min dotter, för att skydda henne mot hennes mot sjukdomar. Namn: Omran* Ålder: 6 Från: Damaskus, Syrien Lille pojken Omran är klädd i en blå tröja och är på väg med sin familj mot tryggheten i Tyskland. I väskan: Ett par byxor, en tröja.

Människorättskämpar Övningar i mänskliga rättigheter för klassrummet. För årskurs 9 och gymnasiet. Människor runt om i världen riskerar sitt liv för att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje år tilldelas någon av dessa modiga människor Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter. I detta material får eleverna lära känna dessa människorättskämpar genom filmade skype-intervjuer där pristagarna talar från sina hem direkt till klassrummet. Klassrumsövningarna utgår från pristagarnas kamp och berör frågor om civilkurage och mänskliga rättigheter. Lektionsupplägg Klassrumsövningar där elever utifrån korta klipp med pristagarna får en inblick i arbetet för de mänskliga rättigheterna runt om i världen. Lektionsupplägg Lärarhandledning Lektionsuppläggen om Per Anger-pristagarna riktar sig till lärare och elever på gymnasiet och i åk 9. Lärarhandledning

Kontextrik undervisning med film Just nu läser sjuorna Annika Thors En ö i havet. Av en slump ramlade jag över dokumentären Varje ansikte har ett namn och tänkte att den borde passa till det aktuella temat Människor på flykt. Aningen för svår kanske, men tanken var att visa några av mötena för att levandegöra karaktärernas livsöden och därefter fortsätta läsa och bearbeta boken. – Nämen, vad gör du?! Okej. Tysta elever. Lektionen öppnar upp elevernas medvetande och höjs till en inte tidigare nådd nivå. Har ni inte sett filmen finns den här: Varje ansikte har ett namn. Den hållbara staden och flyktingkrisen | Läraren Jennie Den här veckan har vi arbetat vidare med projektet: Den hållbara staden och flyktingkrisen. Vi har fortsatt med att se kopplingar till Sverige och 1800-talet genom att läsa utdrag ur Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Innan vi läste fick eleverna se reklamen “Wifiutvandrarna” med Judith och Judith och vi repeterade vad vi lärt oss om svenskarnas utvandring till Amerika. Jag hade även med ett kort intro om Moberg. I utdraget som vi har läst har eleverna fått möta Karl Oskar, Kristina, Arvid och Robert när de sitter på båten mot Amerika. Vi har också repeterat vad vi har lärt oss kring flyktingkrisen. Klassen som arbetar med att skriva brev till Kerstin Ekman börjar bli klara och nästa vecka kommer vi lägga ut dem på deras digitala tidning. Hejsan hoppsan! Like this: Like Loading...

frågor av Göran Svanberg Kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola? ”Kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola? Tänker, eller ens kan, vederbörande kompromissa vad gäller läroplanernas direktiv och därmed låta sina värderingar stå tillbaka under arbetstid? Eller tänker hen gå emot de direktiv som gäller för den svenska skolan?” De frågorna ställde Göran Brante och Marie Wiberg på SvD Brännpunkt den 27 september i år, ett debattinlägg som replikerades av sverigedemokraten Richard Jomshof den 2 oktober. I onsdags ställde vi frågan, kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola, till knappt 200 lärare i Göteborg, när UR tillsammans med Världskulturmusset och GR Utbildning anordnade en kväll om tolerans, yttrandefrihet och lärande. 85 lärare hann/ville svara. 63% av dem svarade nej. 37% svarade ja. Varför vi ställde den frågan? En lärare ska, enligt asvnitt 2.1 i Lgr 11, ”öppet redovisa och diskutera skiljaktiga värderingar, uppfattningar och problem,” vilket i sig själv är ganska svårt att göra.

Related: