background preloader

Facebookgrupper

Facebookgrupper

http://www.ulricaelisson.se/facebookgrupper-2/

Related:  IKT i skolanallmänt/socialtanettehLänksamlingarSKOLUTVECKLING

Elever som kan läsa i bok och på skärm Fokus på undervisningens mål och syfte Frida Monsén, foto: Christina Fischer Godin Fjällenskolan är en F-9-skola där alla lärare och elever i årskurs 4 till 9 har varsin dator sedan 2011. De yngre eleverna har ipads och de äldre har laptops. Ta emot nyanlända i förskoleklass och åk 1-2 Jag tänkte skriva lite grann om vad vad som kan vara lämpligt att tänka på när man tar emot de allra yngsta nyanlända eleverna i klassen. Alltså det som man själv som klasslärare kan göra, oavsett om eleven har tillgång till studiehandledning, modersmålsundervisning, andraspråksundervisning utanför klassen eller specialpedagogiskt stöd. Prata språkutvecklande Det är viktigt att ”tvinga” eleverna till ett aktivt lyssnande. Vi bör inte prata inte avskalat och förenklat, utan benämna saker och företeelser, så som förskollärare ofta jobbar medvetet med talspråket. Försök att bli medveten om ditt eget talspråk.

Berättande text Efter många veckors skrivande av instruerande texter är det nu dags att skriva en berättande text igen. Vi arbetar som vanligt utifrån cirkelmodellen men eftersom vi skrivit berättande texter kommer vi inte arbeta lika länge i varje fas som vid tidigare skrivande av berättande texter. Jag tror nämligen att ni kommer ihåg mycket från när vi skrev tillsammans med Torsten Bengtsson. Redan nu kan ni gå in i vårt google classroom som heter Berättande text. Där ligger en film hur man skriver en berättande texter samt ett fotografi på vår plansch.

Forss Webservice - Utbildning Utbildnings- och informationsverksamhet En av DARTs uppgifter är att sprida kunskap kring kommunikation och hur man kan stödja personer med kommunikationssvårigheter och deras omgivning. Teknik och metodik utvecklas ständigt. DART driver och följer denna utveckling. Vi anordnar regelbundet temadagar kring olika ämnen och är medarrangörer av Västsvenska Kommunikationskarnevalen. DART erbjuder kurser, seminarier och workshops kring programvaror eller metoder för att stödja kommunikation. Dags för standardiserade lektioner? Din viktigaste checklista inför nästa lektion! Vi som jobbar i elevhälsoteam i skolor runtom i Sverige vet hur svårt det är att nå ut, verkligen nå ut, till alla klassrum med de råd vi har för att möta elevers behov. Vi förklarar, vi visar, vi skriver planer, vi samtalar, möter tillsammans med föräldrar och ibland BUP. Alla förstår, alla är med på tåget men vid uppföljningen visar det sig att undervisningen har tuffat på precis som vanligt. Och nu är eleven i en ännu värre sits än vid förra mötet. Generellt åtgärdsprogram för lärare var ett försök att komma närmare pudelns kärna för att få fatt i de där ingredienserna som varje lektion behöver ha för att förebygga, träna och kompensera för funktioner och förmågor som inte utvecklats tillräckligt ännu. Nu tänker jag att det är tre ingredienser som behöver genomsyra lektioner för att få samma effekt.

Upplev teckningar som blir levande i 3D Av en händelse ramlade jag över denna app: Colarmix som imponerade stort på mig. Tänk att ta ett färgläggningsark, färglägga som jag vill och sedan genom att titta på teckningen via denna app se bilden komma till livs i 3D med just de färger jag själv har valt. Appen är gratis att ladda ner:) Du kan uppleva bilden från flera håll och bli överraskad av de funktioner som göms i bilderna. Jag avslöjar inte vilka funktioner som göms, det får ni upptäcka själva! Detta är verkligen att levla upp bildundervisningen. Venndiagrammets fördelar I min sva-grupp i åk 2 jobbar vi med berättande text. Vi började arbetet med att läsa den välkända sagan om De tre bockarna Bruse, illustrerad av Anna Höglund. Efter att vi läst, diskuterat och skrivit upp nya ord visade jag eleverna en annan bok om tre bockar, Bockarna Bruse kommer igen, skriven av Björn F. Rörvik med illustrationer av Gry Moursund. Om den först sagan var välbekant var den andra boken full av överraskningar och oväntade vändningar. För att inte tala om de detaljrika bilderna och humorn.

Nio appar för att lära sig svenska Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.Pinned: 4 Sep 2014 Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmerPinned: 13 Aug 2014 I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia.

Om att kombinera ”No hands up” och ”Think pair share” I höstas bestämde jag mig för att införa några små förändringar i min undervisning inspirerad av allt jag läst om bedömning för lärande, formativ bedömning, synligt lärande. Alla dessa begrepp…jag kände att allt jag läst bara snurrade runt i huvudet och tänkte att jag får väl börja i någon ände och prova mig fram…med små steg i ständig utveckling! Jag började med tre olika saker jag läst om under hösten; exit tickets, no hands up och think pair share eller EPA (eget, par, alla) som är Göran Svanelids variant. Här tänker jag berätta om hur jag arbetar med de två sista teknikerna.

Ipad-appar för en kreativ grundskola Här är mediepedagogen Pelle Jofjells genomgång av användbara appar till ipad i grundskolan. Han går igenom appar för att organisera sitt arbete, appar för grupparbeten, för att redovisa och för att skapa med text och bild. Du får en kort genomgång av apparna Påminnelser, Anteckningar, Pages, Trello, 30/30, Keynote, Snapseed, Tumbler, Paper, Bamboo, Sketchbook pro, Procreate. Fler apptips finns på Pelle Jofjells hemsida. Där finns också material om att skapa film med ipad. Funderar du på hur du själv ska hitta och välja vilka appar du ska använda i undervisningen kan du läsa kommunikationspedagog Jessica Erikssons blogginlägg om det.

Related:  bloggar