background preloader

Free Reference Generator – Harvard, APA, MLA, Chicago…

Free Reference Generator – Harvard, APA, MLA, Chicago…

Portál o českém jazyce Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“ Od minulého týdne to v médiích a na sociálních sítích „vře“. Evropský parlament prý zakázal fotografovat na veřejných prostranstvích. Kdo nasdílí na Facebooku své fotky z dovolené, půjde do vězení. Nebo ne? Kdo co vlastně schválil? Výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti (JURI) projednával zprávu o provádění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/29/ES, na jejímž základě by měla Evropská komise (EK) připravit návrh konkrétních opatření pro modernizaci unijní autorskoprávní legislativy. K původnímu návrhu zprávy poskytly svá stanoviska další dva výbory EP: pro průmysl, výzkum a energetiku a pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Zpráva sama o sobě nemá žádný legislativní efekt. Pokud EK takový návrh připraví, bude tento schvalován jak v EP, tak v Radě (tedy zástupci členských států). Co je svoboda panoramatu? Obecná úprava autorského práva váže užití každého díla na poskytnutí licence autorem nebo tím, kdo jeho práva vykonává. Různé státy mají toto právo upraveno různě.

Autorské právo pro běžné uživatele (1): základní pojmy Poznámka autora: Nejsem právník, proto můžete v seriálu očekávat spíš technické souvislosti než dokonalé právní definice. Také si dovoluji připomenout, že právo vykládají s definitivní platností až soudy, takže i zdánlivě jasné věci mohou získat nakonec zcela jinou, překvapivou podobu. Čím se zabývá autorské právo Pokud v seriálu nebude na určité místě uvedeno jinak, pod pojem „autorské právo“ budou zahrnuta i práva příbuzná (související), o kterých bude ještě řeč. Stručně řečeno, autorské právo se zabývá určitou částí tvůrčích činností – tedy toho, co člověk vytváří hlavou. Tou částí oblasti tvůrčí činnosti, která konkrétní výsledek nemá, se zabývá patentové právo. Autorské právo (v užším slova smyslu, tedy bez práv příbuzných) řeší především vztahy mezi autory a uživateli autorských děl, podmínky nakládání s díly (jejich užití, rozmnožování, sdělování veřejnosti…) a kolektivní správu děl. Základní pojmy Dílo (autorské dílo) Co všechno může být dílem? Chráněné dílo Autor

The Power of Open: licence Creative Commons ve světě a v České republice Text článku: 1. Creative Commons a Svobodná kultura Creative Commons, zkráceně CC, je soubor veřejných licencí, které přinášejí nové možnosti v oblasti publikování autorských děl: posilují pozici autora při rozhodování za jakých podmínek bude dílo veřejně zpřístupněno. Podrobné informace se o licencích dozvíte v této publikaci, která si klade za cíl nejen představení tohoto souboru veřejných licencí a jejich použití, ale především by chtěla motivovat další tvůrce k jejich využívání. Creative Commons je také americká nezisková organizace s celosvětovou působností, která byla založena v roce 2001 a už o rok později uvedla první sadu licencí, verzi 1.0. Svobodná kultura Creative Commons vychází z myšlenek Lawrence Lessiga, profesora práv na Harvardské univerzitě uvedených v jeho knize Svobodná kultura. Kniha odmítá aktuálně převládající názor, který se obává vlivu internetu a volného šíření. 2. Jak to všechno začalo Teprve později mi ale začaly docházet širší souvislosti. 3. Lukáš Gruber 4.

Autorské právo pro učitele - poznámky - Wiki Toto heslo bylo založeno Stanislavou Andršovou a doplněno podle podkladů JUDr. Terezy Danielsové.Pomozte nám zvyšovat pedagogické znalosti o problematice, kterou se toto heslo zabývá. Zapojte se do diskuze a upravování hesla. Výklad hesla Objektivní autorské právo Autorský zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, občanský zákoník, evropské směrnice… Subjektivní autorské právo Práva autora osobnostní, jsou nepřevoditelná (právo rozhodovat o zveřejnění díla, právo osobovat si autorství, právo na nedoktutelnost díla) a majetkové, také nepřevoditelná Autorské dílo Je výsledek tvůrčí činnosti autora. Autor je fyzická osoba (i dítě), která dílo vytvořila (není to právnická osoba). Majetková práva Právo užít dílo Autor má právo své dílo užít a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva, jiná osoba může dílo užít bez udělení oprávnění pouze v případech stanovených tímto zákonem (zkopírovat dílo a vystavit na internet je porušení tohoto zákona ). Způsob užití díla Volné dílo Volné užití Citace

Svobodný software je pro BYOD ideální Lze se setkat s různými názory... Fenomen zvaný Bring Your Own Device (BYOD, česky „přineste si vlastní zařízení“) se po celém světě čím dál více rozmáhá. Řešení, kdy zaměstnanci používají svá soukromá zařízení (dnes hlavně chytré mobily, tablety a notebooky; v budoucnu to ale může čekat i přístroje typu Google Glass, chytré hodinky, počítače v automobilech apod.), využívá stále více firem. Přestože má toto řešení i řadu nevýhod (například nutnost zvlášť řešit bezpečnost dat), výhody se mnohdy ukazují jako převažující. Firma ušetří za pořízení pracovních přístrojů, zaměstnanec u sebe nemusí nosit více zařízení a pracuje s tím, na které je zvyklý. Nedávno se na serveru Lupa objevil článek, který se BYOD věnuje po právní stránce; autor v něm varuje před používání svobodného softwaru a naopak doporučuje ten proprietární. Poznámka autora: V tomto článku se věnuji výhradně oblasti právní a administrativní. Aspekty používání softwaru v prostředí BYOD Legalita užívání softwaru Softwarový audit

June’s Infographics & Interactives Galore – Part Two There are just so many good infographics and interactives out there that I’ve begun a new semi-regular feature called “Infographics & Interactives Galore.” You can see others at A Collection Of “The Best…” Lists On Infographics and by searching “infographics” on this blog. I’ll still be publishing separate posts to individually highlight especially useful infographics and interactives, but you’ll find others in this regular feature. Here goes: 40 maps that explain the Middle East is from Vox. Copyright Flowchart: Can I Use It? The Boston Globe has an excellent interactive World Cup Primer. 40 maps that explain the internet is from Vox. Updated! I’m adding this next infographic to The Best Father’s Day Sites: Explore more visuals like this one on the web’s largest information design community – Visually.

Jiří Zlatuška » Gutenberg, web a mizející svoboda Zamítnutí dohody ACTA drtivou většinou poslanců Evropského parlamentu je výbornou zprávou. Dohoda sama sice v konečné verzi žádná převratná omezení oproti stávajícím právním ustanovením nezaváděla, princip tlaku velkých obchodních společností, které si v utajovaných jednáních obcházejících běžný režim tvorby a dojednávání mezinárodních smluv na průmyslově vyspělých zemích přijetí dohody vynucovaly, by znamenal vysoce nežádoucí precedent. Nadšenci horující pro svobodnou práci s informacemi a informačními artefakty ovšem stále tahají za kratší konec provazu v přetahované s ekonomickými zájmy, na jejichž přízni může záviset další osud politiků. Informační svět je novým kontinentem, o jehož ovládnutí se vede válka. Na jedné straně zastánci volného užití nových myšlenek, na druhé ekonomické zájmy velkých hráčů. Myšlenky osvícenců se šířily díky „plagiátům“. Svoboda webu je pouhých dvacet let po jeho vzniku v nečekaném ohrožení. Gutenberg, web a mizející svoboda Ženeva, srpen 1991 I Mr.

Commons Storno Editovat Smazat Náhled vrátit zpět Text poznámky (může obsahovat wikisyntaxi) Nepodařilo se uložit vaši poznámku (kvůli editačnímu konfliktu či jinému problému). Okopírujte si text v níže zobrazeném rámečku a vložte ho ručně editací této stránky. Přidat poznámku Označte na výše zobrazeném obrázku obdélník (stiskněte levé tlačítko myši, pohněte myší a uvolněte tlačítko). Uložit Cancel Edit Delete Preview revert Text of the note (may include Wiki markup) Could not save your note (edit conflict or other problem). Upon submitting the note will be published multi-licensed under the terms of the CC-BY-SA-3.0 license and of the GFDL, versions 1.2, 1.3, or any later version. Add a note Draw a rectangle onto the image above (press the left mouse button, then drag and release). Save To modify annotations, your browser needs to have the XMLHttpRequest object.

Použití open-source licence je dobrá investice Co je to licence Licence (nebo lépe licenční ujednání – česká právní terminologie označuje slovem licence až vlastní oprávnění k užívání díla, které je uděleno na základě licenční smlouvy) umožňuje tvůrcům a distributorům (nejen) softwarového vybavení stanovovat pravidla, kterými se má řídit nakládání s distribuovaným produktem. Licence tedy určují práva a povinnosti uživatelů ve vztahu k licencovanému dílu. Licence ve světě a v České republice Spojené státy lze v mnoha ohledech považovat za kolébku počítačových technologií a s tím spojeného odvětví výroby počítačového softwaru. Novela českého Autorského zákona z roku 2006 již umožňuje navrhovat uzavření smlouvy „neurčitému okruhu osob“ a zároveň lze „vyjádřit souhlas s návrhem i bez vyrozumění navrhovatele“. Proprietární licence Ještě než se pustíme do zkoumání open-source licencí, je potřeba zmínit jejich protiklad: licence proprietární, někdy také nazývané uzavřené. Definice open-source licence Dovolte ještě odbočku k pojmu freeware.

Internetová jazyková příručka Typy licencí a zdroje open source U jiných než autorských objektů (texty, fotky, obrázky, ilustrace…) musí být uvedené přesné bibliografické údaje. Doporučujeme následující Otevřené galerie, kde jsou nabízena díla šířená pod nejrůznějšími druhy licencí: 1. Creative Commons – jde o sadu licencí, které umožňují volné šíření, zpravidla pro nekomerční účely. 2. Public domain – licence umožňující obecně akceptované veřejné šíření. 3. PDphoto – Commons – Savvy – Dictionary Online – Archives Collections – – – – Citace obrazového materiálu Pakliže citujete obrázek z Otevřených galerií, musíte uvést citaci. Maximální možná citace: GERARD, David. Minimální možná citace u obrazového materiálu: HILLEWAERT, Hans. [cit. 2013-02-28]. Fotka z učebnice Corel

Editor citací

Related: