background preloader

Adiós a las asignaturas: el trabajo por proyectos convence cada vez a más escuelas

Adiós a las asignaturas: el trabajo por proyectos convence cada vez a más escuelas
¿Qué prefieres, escuchar toda la mitología griega pegado al pupitre, o descubrir el mundo de los héroes y los mitos a partir de su investigación en la música, la literatura y el arte contemporáneos? No contestes todavía. ¿Qué te gustaría más, volver del patio y que te expliquen en dos sesiones de una hora la evolución de los primeros habitantes de la tierra, o que tú y tus compañeros os lancéis a defender -con argumentación científica- el yacimiento que hay en el pueblo del al lado, que parece ser que amenazado por un pelotazo inmobiliario? "Hombre, preferimos trabajar con los proyectos, que nos ayudan a aprender cosas que nos servirán para la vida real, y que nos motivan. El trabajo por proyectos ha relegado las asignaturas a un tercio del horario en este centro educativo gerundense, y cada vez gana más terreno, según los expertos, a la clásica organización compartimentada de las materias. Pero, ¿cómo lo hacen en Sils? En el instituto de Sils tuvieron la suerte de empezar de cero. Related:  Palamós

Aprenentatge per projectes | Diversitat Com el treball en grups col·laboratius, l’aprenentatge per projectes és el futur d’una escola inclusiva i 2.0. Un petit document convida a la reflexió. En què consisteix l’aprenntatge per projectes Me gusta: Me gusta Cargando... Esta entrada fue publicada en aprenentatge reflexiu, documents, metodologia, projectes y etiquetada aprenentatge, aula, educació, ensenyament, grups, projecte, projectes, treball. Jordi Bermúdez Martos: El treball per projectes: per un aprenentatge de qualitat, millor partir d'allò que els alumnes voldrien saber. Treballar per projectes és fonamentar l'aprenentatge en allò que els nens i nenes volen saber o bé els agradaria saber. Aquests temes que els inquieten sorgeixen arran de la conversa, ja sigui a l'aula, o a qualsevol dels moments del dia a dia escolar. És per això que el punt de partida és l'atenció de l'equip docent per copsar aquells temes i converses en què els alumnes estan especialment motivats, aquells fronts que s'obren davant les inquietuds espontànies dels nens. La pedagogia escolar fonamentada en el treball per projectes no pot estar recolzada en l'acció d'un sol docent, ni tampoc en una organització del centre escolar compartimentada i poc connectada. Els qui hi intervenen dependrà de la disponibilitat de persones que hi hagi: pares, mestres, especialistes... En un treball d’un bon projecte la feina surt del dia a dia, quasi no cal preparar res. Els nens i nenes, per sentir-se integrats en el projecte, han de tenir necessitat de sentir-se informats del tema proposat o triat.

Treball per projectes: cas pràctic explicat pas a pas I natibergada.cat Com ja saps sóc una gran defensora del treball per projectes. Fa uns mesos vaig compartir un article que feia referència al treball per projectes “15 avantatges indiscutibles de treballar per projectes”. Després de la publicació d’aquest article més d’una persona m’heu demanat si podia posar un exemple de treball per projectes. En aquest article descobriràs com es pot dur a terme un projecte de treball explicat de manera pràctica. El projecte que t’explicaré el vaig realitzar amb alumnes de primer, segon i tercer al voltant de la pregunta: “Per què l’aigua apaga el foc?” Espero que l’article et sigui útil per apropar-te més a la metodologia del treball per projectes i t’animi a dur-ho a terme a la teva escola o aula. Com comencem? A partir d’una pregunta motivadora o d’un repte es desenvolupa el projecte de treball. En l’exemple del projecte “Per què l’aigua apaga el foc?” En l’exemple del projecte “Per què l’aigua apaga el foc?” Cerquem els coneixements previs. Plantegem “Què volem saber?”

Adéu a les assignatures: el treball per projectes convenç cada cop més escoles Classe de Tercer d’ESO a l’institut de Sils. Què prefereixes, escoltar tota la mitologia grega clavat al pupitre de la mà de la teva professora, o descobrir el món dels herois i els mites a partir de la seva recerca en la música, la literatura i l’art contemporanis? No responguis encara. Què et vindria més de gust, tornar del pati i que t’expliquin en dues sessions d’una hora l’evolució dels primers habitants de la terra, o que tu i els teus companys us llanceu a defensar -amb argumentació científica- el jaciment que teniu al poble veí, sembla ser que amenaçat per un pilotasso immobiliari? “Home, preferim treballar amb projectes que ens ajuden a aprendre coses que ens serviran per la vida real, i que ens motiven. El treball per projectes ha relegat les assignatures a un terç de l’horari en aquest centre educatiu gironí, i cada cop guanya més terreny, segons els experts, a l’organització compartimentada de les matèries. Però, com s’ho fan a Sils? En fan un cada mes. Qualsevol.

Treball per projectes: aprenentatge autèntic. El treball per projectes: cap a un nou paradigma? (Pere Alsina Seguí) Des de que Kilpatrick -deixeble de Dewey- establís el Project Method han passat molts anys (gairebé 100 anys). Kilpatrick entén per projecte una activitat prèviament determinada amb una finalitat real que orienta els procediments: és una activitat intencional, un pla de treball que engloba coneixements i habilitats necessaris per a la vida, inclou coneixements procedents de diferents disciplines científiques si són necessàries i les interrelaciona. Les concrecions pràctiques a partir de la idea integradora de Kilpatrick van ser múltiples i sorgiren experiències i definicions de projectes en funció de les intencions, dels llocs on s’aplicaven i de la personalitat dels mestres o pedagogs. Durant la II República espanyola, Fernando Sáinz publica El Método de Proyectos, en plena renovació educativa i ens diu: ¿Por qué no organitzar la escuela siguiendo un plan de quehaceres análogo al que se desarrolla fuera, en la casa, en la calle, en la Sociedad?

¿Qué es el aprendizaje basado en competencias? – juandon. Innovación y conocimiento juandon El aprendizaje basado en competencias es un enfoque de la educación que se centra en la demostración de los resultados de aprendizaje deseados como el centro del proceso de aprendizaje del estudiante. Se refiere principalmente a la progresión del estudiante a través de planes de estudio a su propio ritmo, profundidad, etc. Como la mayoría de las cosas relacionadas con la educación, existe un desacuerdo de lo que el aprendizaje basado en la competencia significa en realidad, cuáles son sus rasgos definitorios , y la forma en que idealmente se debe utilizar o cuál es sufunción. Una característica clave del aprendizaje basado en competencias es su enfoque en el dominio. El aprendizaje basado en los resultados es similar al hecho de que dichos resultados, en este caso, llamados “competencias” -son identificados de antemano, y los estudiantes son evaluados con frecuencia. Sus puntos fuertes son su flexibilidad, ya que los estudiantes son capaces de moverse a su propio ritmo.

L'escola innovadora reclama canvis en els exàmens Diumenge, 24 d'abril del 2016 - 17:35 CEST Són un grapat de col·legis i instituts que fa un temps (no més de 10 anys) van decidir fer el pas cap a la renovació pedagògica. En un món en què tot canvia tan de pressa, amb uns joves que tenen inquietuds i problemes completament nous, que accedeixen a quantitats ingents d'informació i que, quan siguin adults, tindran feines que avui ni tan sols ens imaginem, ja no és possible, van pensar aquestes escoles, que l'ensenyament segueixi ancorada en el segle XX... o fins i tot en el XIX. Els pioners de la innovació educativa, a la qual cada curs s'adhereixen nous col·legis, s'han unit ara a Catalunya per impulsar un programa de tres anys, batejat com a Escola Nova 21, amb el qual esperen “provocar un tsunami educatiu”, proclama Iolanda Arboleas, directora de l'institut de Sils. ¿Com es distingeix un col·legi innovador? ¿Què fa que una escola sigui innovadora o avançada?

Tsunami de transformació educativa L’escola ha estat una de les 26 escoles avançades, que s’ha compromès en el projecte Escola Nova 21. Formar part d’aquest equip és un privilegi i sense cap mena de dubte una gran responsabilitat. Quan el procés de transformació educativa en el que estàs inmers trascendeix les parets del teu propi centre, per configurar una xarxa d’instuticions ed ucatives que comparteixen un mateix horitzó, el de promoure un model educatiu propi del segle XXI, flueixen les sinèrgies, il·lusions i també les pors i a vegades fins i tot recels. La suma d’esdeveniments que estem vivint en el nostre país en l’àmbit educatiu, ja no deixa cap mena de dubte de que estem experimentant el tsunami educatiu més transcendent viscut en moltes dècades. Per altra banda sense la implicació de tot el claustre d’un centre en la definició de la visió compartida del seu projecte, pot dur al centre a un cert caos alhora d’enfocar esforços educatius compartits. Un tast del camí iniciat… Like this: M'agrada S'està carregant...

Related: