background preloader

Ge plats för mer undervisning

Ge plats för mer undervisning

Podden Läs för livet | Läsambassadören I podden Läs för livet samtalar läsambassadören med gäster om läsning och litteratur för unga. I oktober 2015 tog Anne-Marie Körling över stafettpinne från Johanna Lindbäck. Läs för livet finns även på Itunes. ”Jag blev Pippi. Hon var stark och klarade sig själv” Samtal med litteraturvetaren Jonas Andersson om litteratur och identifikation. ”Läsa är att utvecklas och hela tiden vidga sig i livet” Samtal med författaren och professorn Sven-Eric Liedman . ”Böcker har påverkat hela min världsbild” Samtal med Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om läsning, närhet och demokrati. ”Jag drömmer om att tapetsera tåg och bussar med spännande läsning”Anne-Marie Körling tar över stafettpinnen från Johanna Lindbäck. Läs för ditt barn – och vaccinera det mot utanförskap! Talböcker – större uppfinning än hjulet Samtal med författaren Beate Grimsrud. Spoken Word – om kärlek, rasism och transfobi Samtal med Yolanda Bohm, estradpoet. Suger ungdomsboken? Vad är grejen med verb?

Läraren med stort L Hon vill absolut inte bli kallad ”kändislärare”. Ändå är hon just det. Det görs tv-program om Anne-Marie Körling. Hon talar mycket om att ”modella”, alltså att modellera undervisning och metoder. Veckan innan vi ska träffas besöker jag en grundskola i Skåne för att göra reportage om läs- och skrivundervisning. – Jag är väldigt, väldigt trött på medias dystra bild av skolan. Anne-Marie Körling får ständigt bevis på att det behövs. – Min första tanke var att det också är ett jätteviktigt jobb, säger Anne-Marie Körling. Men hon skickade ändå sitt mobilnummer och bad den deppiga läraren att ringa upp. – Nu är hon jätteaktiv och kan inte sluta prata pedagogik! Anne-Marie Körling handleder flera lärare på det här sättet, som en sorts jourhavande kollega. – Det märks att det ryms väldigt få pedagogiska diskussioner där man hinner gå från yta till djup i skolan. För det verkar lättare att se sina brister, i alla fall är det ett problem för de lärare som vänder sig till Anne-Marie Körling.

Hallå där Anne-Marie Körling … Anne-Marie Körling.Vad har du för förväntningar på ditt nya uppdrag? – Jag har pratat om läsning och undervisning om läsning i tjugo år. Nu får jag fortsätta göra det som jag anser är så oerhört viktigt. Hur ska du locka unga till läsning? – Genom att ge läsupplevelser. Du är den tredje läraren som blir läsambassadör. – Lärare kan lyfta perspektivet samtidigt som de har båda fötterna på marken. Kommer du också att vända dig direkt till lärare? – Absolut.

Anne-Marie Körling

Related: