background preloader

Poesiskolan: Så här börjar du

Poesiskolan: Så här börjar du
Att skriva poesi är ett hantverk som vilket annat skrivande som helst. Du kan lära dig tekniken, knepen, verktygen. Och genom övning kan du bli bättre. Hitta din tonart En av Tomas Tranströmers mest citerade dikter, Från Mars -79, börjar så här: ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk/for jag till den snötäckta ön. För att utvecklas som poet måste du framförallt läsa mycket poesi. Att lära sig dikter utantill är ett underskattat sätt att bli en bättre poet. På engelska säger man att man lär sig ”by heart”. Skaffa ett material Nästa steg i att skriva poesi är att skriva väldigt mycket. Många ”poetiska” ord är extremt flitigt använda, de känns rätt för att vi tror att vi vet vad de betyder, ungefär som när skurken har ett ärr på kinden i gamla deckare. Stjärnor, solnedgångar, hav och djupa skogar är förbjudna. Grundregeln är att göra det svårt för sig. Ofta känns dikten färdig direkt när du skrivit ner den men om du återvänder ett halvår senare känns den tom. Pröva dig fram.

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination | thereselinner Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola. Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. När det kommer till skrivande av olika dikter brukar klassrumet vara fullt av suckar och pustar. Vånda över att man tror att det ska vara på ett visst sätt och det sättet kan man inte. Att jag själv tycker att det är klurigt är nog för att långt inne finns samma vånda gömd. Men de senaste åren har det blivit bättre och gått bättre. Den här gången kombinerade jag mina tidigare efrarenheter och cirkelmodellen. Hur har vi då jobbat? Fas 1- bygga upp kunskap Vi tittade tillsammans på en presentation som vår bibliotikare visade oss. Fas 2 – läsa och undersöka texter Nu var det dags att möta massor av olika dikter. Fas 3 – skriva gemensam text Vi skrev dikter tillsammans. Fas 4 – skriva på egen hand

Ett halvt ark papper Svenska C Språket i en argumentation bör vara klart och korrekt. Tänk på att använda sammanhangsmarkörer, se TÖ, sidorna. 50-51. Detta är ett ideal inom retoriken, men det finns även ett annat ideal. För att fånga lyssnarnas intresse och för att övertyga dem får språket inte vara tråkigt och förutsägbart. Ordfigurer Allitteration Rim i början av ord kallas allitteration. Tomma tunnor skramlar mest. Anafor och epifor Stilfiguren anafor innebär att man inleder flera satser med samma ord eller uttryck. Jag drömde om svärd i natt.Jag drömde om strid i natt.Jag drömde jag stred vid din sida rustad och stark, i natt. Dessutom ser vi här ett exempel på stegring, som innebär att man utvidgar ett språkligt uttryck: svärd – strid – jag stred vid din sida … Antites Ett effektivt medel i retoriken är att arbeta med motsatser i form av motsatta ord, begrepp och bilder, t.ex. liv – död, stor – liten, gammal – ung, svart – vit. Ödet sade: vit skall du leva eller röd skall du dö. Han skriver som en kratta.

Related: