background preloader

Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien - P3 Nyheter

Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien - P3 Nyheter
2011 spred sig demokratiprotesterna i Nordafrika och Mellanöstern till Syrien. Familjen al-Assad hade haft makten i Syrien i 40 år. När folket ville ha demokrati svarade regeringen med våld, vilket ledde till inbördeskrig. Se bilderna som visar hur kriget har förstört Syrien Gasattacken utanför Damaskus Hundratals människor dog hösten 2013 i gasattacken utanför Damaskus. Obama och USA hotade med att gå in i kriget efter att kemiska vapen kom in i bilden. Över 1 000 rebellgrupper I dag finns det över 1 000 rebellgrupper i Syrien och regeringen får hjälp av grupper från Libanon och Iran. En annan grupp som också gett sig in i kriget är IS. Nästan hela Sveriges befolkning Nio miljoner människor har flytt från det fyra år långa kriget Syrien. Alltså har nästan hälften av landets befolkning lämnat landet, för att rädda sina liv. Palmira Koukkari Mbengapalmira.koukkari_mbenga@sverigesradio.se

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6114193

Related:  flyktingkatastrofenKonflikter och migrationReligion 1samhälle

En värld i rörelse Varje dag lämnar människor sina hemländer i jakten på ett bättre liv. I temat En värld i rörelse får eleverna fördjupa sina kunskaper om vem som lämnar sitt hemland och varför. Men också om hur vi i den rika delen av världen bemöter dem. Materialet ger ett internationellt, historiskt och etiskt perspektiv på ämnet. Migrationsexpert: KDU:s resonemang oförenligt med lagen KDU-ordförandens resonemang är oförenligt med lagen. Det menar Louise Dane, expert på migrationsrätt. – Om vi ska begränsa flyktingmottagandet på det sätt som SD och KDU föreslår kan det endast göras genom att bryta mot de FN- och EU-överenskommelser vi anslutit oss till, säger hon. Louise Dane, doktorand i migrationsrätt vid Stockholms universitet, menar att KDU-ordförandens resonemang på DN debatt i dag varken är förenlig med svensk lag eller FN:s och EU:s flyktingkonventioner. Blandar ihop – Det är ett jätteproblem att man blandar ihop asylrätt och integration, säger hon till Aftonbladet.

Hans Rosling: "Det är ett fruktansvärt hyckleri" Det här är ett utdrag av intervjun ur ETC Helg.Prenumerera för under 16 kronor numret. Här kan du teckna en prenumeration. Du har väl inte missat tv-klippet där Hans Rosling läxar upp en dansk journalist om flyktingkrisen? Okej, kör! säger Hans Rosling. Det känns som om jag stör en person som är upptagen med att lösa världsproblem.

De där svenskarna, de är väl sådana som glömmer bra fort? Ja, nu tänker jag inte på den lilla tjejen i den röda kappan, vars tumlande små steg vi i filmen får följa hela vägen tills hon ligger död överst i en hög med lik, utan den andra flickan. Hon som står och skriker "goodbye jews, goodbye jews" med hat i rösten, när judiska familjer hämtas i sina hem och tvingas ombord på tåg till koncentrationslägren. Håll den flickan i minnet en stund. Framför mig har jag ett album med svartvita bilder. En liten kille med pottfrisyr och sjömanskostym tittar fram bakom stora hundar och skitiga förkläden, sitter och skrattar så han kiknar på farstukvistar murade av tegelsten. Vi känner igen de där farstukvistarna, från alla filmer och tv-serier inspelade i New York.

Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor Vad skulle du ta med dig om du skulle fly från ditt hem och resa över mörka hav och på svår terräng? Vad skulle du kasta först under resans gång? Det här är berättelsen om sex familjer, kvinnor, män, tonåringar – människor – som lämnat allt, förlorat allt och letar en ny trygghet. Genom att öppna sina resväskor berättar de historier om förtvivlan och om strimmor av hopp om en annan framtid.

Historielöshet bakom rädsla för invandring De största invandringsvågorna till Sverige har sammanfallit med de epoker då riket utvecklats allra mest. Historien ger oss inga rimliga skäl att betrakta immigration som ett problem – tvärtom kan dess betydelse för vårt välstånd knappast överskattas. Något har hänt. Svenskar är mer religiösa än de tror Dold folksjukdom: Du kan vara religiös utan att du vet om det! I dag säger de allra flesta svenskar att de inte tror på Gud, men visst är vi fortfarande kristna på många sätt. Det menar religionshistorikern David Thurfjell i en ny bok, ”Det gudlösa folket – de postkristna svenskarna och religionen” (Molin & Sorgenfrei Förlag).

Lärarhandledning - Migrationsverket Texterna i PowerPoint-presentationen som ligger under bilderna innehåller aktuella siffror och fakta om regler. Åtta autentiska personer berättar sin historia om vad migrationen har inneburit för dem. Namnet på presentationsmaterialet är "Migration som möjlighet". Det finns två bildspel med texter.

SD: Registrera alla invandrare Den 15 september 1935 införde Nazityskland de så kallade Nürnberglagarna. Myndigheterna skulle skilja ut landets judar från andra medborgare och särbehandla dem. När Sverigedemokraten Kent Ekeroth nu i en riksdagsmotion föreslår att Kriminalvården och andra myndigheter ska registrera den svenska befolkningen efter nationell bakgrund tar han ett jättekliv mot sådana lagar. Urskiljandet kommer först. Särbehandlingen är nästa steg.

DN Fokus – Islamiska statens terrorvälde har blivit globalt D enna vecka markerar ettårsminnet av Islamiska statens invasion i Mosul. Under det gångna året har IS varit nyhetsstoff nästan varje dag, i de mest skiftande sammanhang: det har handlat om avrättade journalister i orangea fångdräkter, larm om tortyr och slaveri, hätsk inrikespolitisk debatt om ”dalt” med återvändande frivilliga IS-krigare, okontrollerade flyktingströmmar, brända kyrkor. Tidigare i veckan beslutade USA:s president Barack Obama att skicka fler militärer till Irak för att försöka stoppa IS framryckning. Det känns som om Islamiska staten plötsligt exploderade i västvärldens ansikte. Men i själva verket har rörelsen en förhistoria som sträcker sig mer än ett decennium tillbaka, mestadels gömd på utrikessidornas notisspalter under lakoniskt fasansfulla rubriker: ”86 döda i självmordsdåd i Bagdad”. ”Attack mot shiitisk moské i Samarra”. En lämplig startpunkt för berättelsen om IS är den 20 augusti 2003, en stekhet sensommardag i Stockholmsområdet.

Manne Forssberg: "Nej, jag tänker inte ladda geväret för att hålla killarna borta från mina döttrar" - Mama Få saker gör mig så förbannad som när folk berömmer mina döttrars utseende genom att varna för tonåren:”Det kommer att bli ett hårt jobb för dig att hålla killarna borta!” eller”Oj, vad du kommer att få jaga många pojkar. Ladda geväret på en gång!” Det är menat som skämt och komplimang.

”Du är vad du läser” - Opinion För några veckor sedan polisanmäldes en gängvåldtäkt i Karlstad. Polisen fick ett signalement men valde att inte gå ut med detta. Lokaltidningarna som rapporterade mottog en förvånansvärd ström av arga läsarreaktioner mot polisens beslut.

Related: