background preloader

Undervisa nyanlända

Undervisa nyanlända

Ny i svenska skolan: Hur ska man organisera undervisning i förberedelseklass? När det gäller ämnet svenska som andraspråk samt organisation och genomförande av undervisning för nyanlända elever får jag ofta många frågor. De flesta frågor finns besvarade på NCs webbplats under Vanliga frågor men ibland kräver frågorna att jag tycker till och ger min åsikt. De svaren väljer jag att publicera här på min blogg och jag kommer nu i ett antal inlägg svara på några frågor som jag ofta får ställda till mig. Hur tycker du att den bästa undervisningen i förberedelseklass ser ut? Detta är en väldigt stor fråga som inte alls är lätt att svara på. Hur tycker du att man organiserar undervisning för nyanlända elever på bästa sätt? För att göra det lite enkelt för mig så tänker jag börja med att besvara frågan med tre olika filmer (från Skolverket) som belyser detta med mottagande, organisation och undervisning när det gäller nyanlända elever: Kartläggning av kunskaper Organisera utifrån kartläggningen Så. Flexibilitet Flexibilitet ett nyckelbegrepp. Förhållningssätt Kompetens Så.

Note to self – den allra första tiden med nyanlända Nästa vecka tar jag och min kollega Kerstin emot fem nya elever i Hjärtat. För att de ska få en så bra start som möjligt i skolan, så påminner jag mig själv om följande: Prata, prata, prata Jag vill att de nya eleverna ska kunna presentera sig själva redan första dagen. De ska kunna berätta vad de heter, hur gamla de är och gärna något mer, kanske vilka språk de talar. Det är viktigt att de går hem från skolan och känner att de har lärt sig något och att de har lyckats. Jag vill att eleverna ska prata mycket och jag pratar mycket med dem. Varierad stöttning Eleverna ska få individanpassad, rik och varierad stöttning. Ett formativt förhållningssätt Det är viktigt att eleverna tidigt upplever att de kan fungera som lärresurser för varandra. Glädje Det är viktigt för mig att visa eleverna att jag tycker om dem. Höga förväntningar Jag visar eleverna tydligt att jag tror på dem och deras förmåga att lära. Gemenskap och samhörighet I Hjärtat är vi nu i slutet av vårt tema om sagor.

Ny i svenska skolan: Hur ska man organisera undervisning i svenska som andraspråk? När det gäller ämnet svenska som andraspråk samt organisation och genomförande av undervisning för nyanlända elever får jag ofta många frågor. De flesta frågor finns besvarade på NCs webbplats under Vanliga frågor men ibland kräver frågorna att jag tycker till och ger min åsikt. De svaren väljer jag att publicera här på min blogg och jag kommer nu i ett antal inlägg svara på några frågor som jag ofta får ställda till mig. Hur tycker du att den bästa svenska som andraspråksundervisningen (i ordinarie klass) är organiserad? Det korta svaret på denna fråga är att den bästa undervisningen i svenska som andraspråk är organiserad utifrån, och anpassad till, varje elevs förutsättningar och behov. Undervisningen i sva, liksom all annan undervisning, "ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper" (Lgr 11). Därutöver har vi en del organisatoriska frågor att ta hänsyn till. För få sva-elever? Så.

NC kommenterar lagändringsförslag för nyanlända elever Kommentarer i korthet NC välkomnar regeringens proposition. Vi ställer oss positiva till förslagen om införandet av definitionen av begreppet "nyanländ", om en obligatorisk bedömning/kartläggning, om krav på årskursplacering samt till möjligheten till förberedelseklass och möjlighet till stöd utan åtgärdsprogram. Nedan finns mer utförliga kommentarer till regeringens proposition 2014/15:45 Utbildning för nyanlända elever – mottagande och skolgång. NC kommenterar lagändringsförslag för nyanlända elever (416 Kb) Definition och målgrupper Begreppet nyanländ "Den lösning som bör väljas är därför att konstruera lagtexten så att ett barn som kommit till Sverige före ordinarie skolstart ska få del av de åtgärder som nyanlända har rätt till, om det bedöms behövas i det enskilda fallet, trots att barnet inte omfattas av lagens definition av nyanlända." NC anser att det är olyckligt att definitionen ”nyanländ” inte innefattar barn i förskoleklass. Mottagande Bedömning/kartläggning och inplacering

Nyanländas lärande - startsida Antalet nyanlända elever ökar och allt fler kommuner måste bygga upp beredskap och kunskap för att ta emot nyanlända elever och erbjuda bra utbildning. Några frågeställningar är särskilt aktuella och vanliga: Hur kan mottagandet av nyanlända elever i skolan utvecklas och förbättras? Vilka kompetenser behövs och hur genomförs en kvalificerad kartläggning och bedömning av den nyanlända elevens kunskaper? Hur kan undervisningen stödja språk- och kunskapsutvecklingen hos elever med annat modersmål än svenska? För att stödja utvecklingen inom området arbetar Skolverket med att : ta fram ett kartläggningsmaterial som ska ge stöd i skolans arbete med att planera undervisningen för nyanlända elever samt utgöra en del av underlaget för vilken årskurs i grundskolan (eller motsvarande skolform) eleven ska placeras i. Framgångsfaktorer i undervisningen av nyanlända Härutöver krävs att även övriga lärare har grundläggande kunskaper när det gäller språk-och kunskapsutvecklande arbetsätt.

Related: