background preloader

Solförmörkelse 2015 - Läs mer om solförmörkelsen i mars

Solförmörkelse 2015 - Läs mer om solförmörkelsen i mars
Den 20 mars 2015 inträffar en av astronomins mest spektakulära fenomen: En solförmörkelse. En solförmörkelse uppstår när månen placerar sig i en rak linje mellan jorden och solen. En total solförmörkelse sker när månen täcker hela solskivan. Täcker månen inte solen helt kallas det en partiell - eller delvis - solförmörkelse. Den 20 mars är det total solförmörkelse på Svalbard i cirka två minuter. I Göteborg kommer det vara möjligt att uppleva cirka 85-procentig solförmörkelse klockan 10:52 medan den i Stockholm blir cirka 82 procent. Gå på upptäcktsfärd här på sidan och läs fakta om solförmörkelser, se bilder och testa dina kunskaper om det storslagna fenomenet. Visste du att det kan ge permanenta ögonskador att titta direkt på en solförmörkelse?

http://illvet.se/solformorkelse

Related:  skollänkarNO

Slipp skriva – skanna tavlan med appen Att fotografera av anteckningar från en whiteboard brukar inte alltid bli så bra. Men med Office lens blir texten mycket tydlig och läsbar. Och den kan skanna in text också. TJERNOBYL-KATASTROFEN Reaktorn vilar innesluten i en sarkofag vid kärn­kraftverket i Tjernobyl. Men reaktorns skydd behöver ständigt förbättras och platsen utgör en fara för många år framåt. 1986 var tolv kärnkraftverk i drift i Sovjetunionen och det planerades att bygga fler.

Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Formulär och formativ bedömning Den vanligaste frågan som jag får om Flipped Classroom är vad som händer om eleverna inte tittar på filmerna i förväg. Svaret är förstås att då går det inte så bra. För även om jag inleder lektionerna med en kort genomgång av de mest centrala delarna, blir det svårt för elever som inte har fått den teoretiska grunden genom filmen. Instuderingsfrågor i förväg För att säkerställa att alla elever verkligen tittar i förväg har jag börjat koppla uppgifter till filmens innehåll, som ska besvaras innan lektionen.

Kemi i skolan Framtidens kemister finns i klassrummen. Våra lärare är ambassadörer för att föra kunskapen om kemins betydelse för utvecklingen vidare. Kemistsamfundet har flera återkommande arrangemang för att främja kemikunskapen i skolorna. Berzeliusdagarna har anor sedan 1950-talet. I två dagar samlas ca 350 gymnasieelever från hela Sverige i Stockholm för att lyssna på intressanta föreläsningar och träffa representanter från de olika universiteten och högskolorna. Tummen upp! NO kartläggning åk 6 Kartläggning och bedömning NO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Läs mer Lgr 11 är uppbyggd av syften, centralt innehåll och kunskapskrav där förmågorna som eleverna ska utveckla beskrivs i syftet. Tummen upp! NO övar eleverna i dessa förmågor. Kunskapskraven är tydligt presenterade på varje sida i anknytning till övningarna.

Lär på ditt sätt Det nationella provet i Biologi för årskurs 9 består av fyra delprov: Delprov A1 och A2 som handlar om att du ska svara på olika frågor rörande biologins värld. De två avslutande delproven A3 och B är en förberedelse och ett genomförande av en laboration. Kom ihåg att de nationella proven är bara ETT tillfälle bland MÅNGA andra att visa vad du kan. Prata gärna med dina lärare för att få reda på vad du själv kan träna mer på! Här på Schoolido hittar du en massa material för att klara nationella proven bra. Frågor, svar, kommentarer, tips och råd på hur du kan göra, allt finns här!

fredriksbergmellan Vi har tränat på att resonera och observera. Vi har också tittat på elevexempel och kollat hur de blir bedömnda. Varje elev kommer få personlig feedback på sin text. Det kommer vara ”två stjärnor och en önskan”. Så här såg det ut efter några dagar.

s Rocky Road Brownies / Bakverk ~ Recept Rocky Road är ett av mina populäraste recept, det blev en supersuccé när jag lagade det i ett av mina program. Eftersom det är så himla gott så har jag nu gjort en brownie i Rocky Road stil. Foto: Wolfgang Kleinschmidt. Recept från Leila Lindholms One more slice

Related: