background preloader

Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto

Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto
Media on osa arkipäivää. Välillä se ilahduttaa ja rikastuttaa, välillä se turhauttaa ja tuhoaa. Media on tullut myös kouluun ja nuorisotaloihin: ikkunanraoista, internet-piuhoja pitkin ja lasten taskuissa. Media ei aina ole sellainen kuin toivoisimme, mutta se on sellainen, millaiseksi sen teemme. Media ja siihen kietoutunut maailma pitää ottaa haltuun. Olen kerännyt tälle sivulle sellaisia mediakasvatukseen liittyviä materiaaleja ja ajatuksia, joiden synnyttämisessä olen itse ollut mukana. Jos haluat kysyä tai kommentoida, tai haluat minut kouluttamaan, löydät yhteystietoni kotisivuiltani.

FLOSS Manuals (en) mediakasvatus# Mediakasvatuksen tavoitteena on kehittää kykyä nähdä medioiden tuottamien tarinoiden takana oleviin arvoihin ja intresseihin. Kannustaa pohtivaan ajatteluun. Opastaa tarkastelemaan ja tulkitsemaan asioita erilaisista näkökulmista. Auttaa tekemään perusteltuja valintoja ongelmia ratkaistaessa. Innostaa argumentoimaan selkeästi mielipiteensä. Digitaalinen kulttuuri tuo mukanaan uudenlaisia osaamisvaatimuksia sekä kirjastoammattilaisille että myös sen asiakkaille. Näkökulmia mediakasvatukseen: Kirjastoissa medialukutaitoa pyritään tukemaan lukemaan opettelusta lukuharrastuksen ylläpitoon asti. Mediakasvatus yleisissä kirjastoissa toteuttaa osaltaan opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopolitiikkaa. Käy liittymässä Facebook-ryhmään "mediakasvatusta kirjastossa"! Mediakasvatus yleisissä kirjastoissa: suosituksia ja suuntaviivoja Kuva 1: Yle Elävä arkisto Kuva 2: Pirjo Sallmén

Kamerakynäpakka Mediakasvatus Lapset ja nuoret elävät mediakulttuurissa Lapset ja nuoret elävät mediakulttuurissa. Mediakulttuurilla tarkoitetaan median merkityksen valtavaa lisääntymistä ihmisten arjessa ja kokemusten muuntumista mediavälitteisiksi. Mediakulttuuri on täynnä vaikuttimia, jotka osaltaan saavat lapset ajattelemaan ja toimimaan tietyin tavoin. Mediakulttuuri tarjoaa kasvuun moninaisia aineksia, mutta vain vähäisesti suuntaviivoja siihen, millaiset valinnat tukevat hyvinvointia, edistävät yhteiskunnallista osallisuutta ja kehittävät eettistä asennetta toisia kohtaan. Vanhemmat tarjoavat tärkeän viitekehyksen lapselle ja nuorelle mediakokemusten jäsentämisessä.

mika_on_sanomalehti.pdf mediakasvatus_varhaiskasvatuksessa.pdf Netikettivisa Sähköpostinetiketti 1. Solvaavien ja muuten sopimattomien viestien lähettäminen on jyrkästi kielletty! 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. Alkuperäinen koululaisen netiketti: Lauri TiikasaloMuokannut Kerttulin koululle: Jouni Paakkinen Pelikasvatus - Pelikasvatus.fi Pelikasvatus on merkittävä osa laajempaa mediakasvatuksen kokonaisuutta, jonka tavoitteena on antaa kaikenikäisille valmiuksia toimia osana tämän päivän tietoyhteiskuntaa. Pelikasvatukseen liittyy keskeisesti pelisivistyksen käsite. Pelisivistys on pelien ja pelaamisen kokonaisvaltaista ymmärrystä. Sen ytimessä on pelilukutaito, joka pitää sisällään pelien eri osa-alueiden tuntemusta, kykyä hahmottaa pelaaminen monipuolisena kulttuurisena ilmiönä, tulkita pelien välittämiä viestejä ja tiedostaa pelaamisen rooli nyky-yhteiskunnassa. Pelikasvatus on väline ja tapa tällaisen sivistyksen ja lukutaidon lisäämiseen. Sanana kasvatus tuo mieleen toiminnan, joka kohdistuu ainoastaan lapsiin ja nuoriin.

Etusivu » Mediataitokoulu

Related: