background preloader

Att arbeta med noveller

Att arbeta med noveller
Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller. Novellrecept För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson. En annan novell som passar sig bra för högläsning är Pälsen av Hjalmar Söderberg. Så här blev en novell i Malins klass

https://annikasjodahl.wordpress.com/2013/09/03/att-arbeta-med-noveller/

Related:  Novellersaramalmnolayfr

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Min granne är en mördare The Shovel är en krypande läskig mordhistoria med lysande dialog och oväntad dramaturgi som utspelar sig i ett grannskap. Vi spenderar hela våra liv omgivna av andra människor utan att de allra flesta fall fundera så mycket på vad som försiggår i huset eller lägenheten bredvid. Våra närmsta grannar heter Harald, Anna-Karin, Ulf, Jenny, Micke och Malin och är de allra bästa. Men de som bor i nästa kvarter och som jag ser nästan varje dag vet jag ingenting om. Har du koll på alla dina grannar? Offerlamm Av Roald Dahl Det var varmt och städat i rummet, gardinerna var fördragna och de två bordslamporna tända — både hennes och den som stod vid den tomma stolen mitt emot. På byffén bakom henne stod två höga glas, sodavatten och whisky. I termosen låg det friska istärningar.

Someone to watch over me – en novell av Linda Olsson Linda Olsson bjuder alla Kulturkollos läsare på sin prisbelönta novell Someone to watch over me. Stort tack till Linda som frikostigt delar med sig av sin text! Hon är här nu. Min syster. Min halvsyster. Jag hör henne prata med sköterskan långt innan dörren öppnas. Jag ringer mina systrar Av Alexandra Andersson Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår. Har ni hört? Niklas Lindgren. Sci/fi-novell Ray Bradbury – Savannen – Terese klassrum Idag kommer du att få läsa Ray Bradburys novell Savannen. Men först! Minns du vilka de fem typdragen för en novell är? Uppgift: Uppgifter Analysera en novell Varför analysera? för att få en djupare förståelse för skönlitterära texter för att lära sig använda litteraturvetenskapliga analysverktyg för att skaffa dig en stomme för skrivandet av recensioner, analyser och kulturartikar för att lära dig av författarnas hantverk Analysmodell När du analyserar en novell skriver du ner dina synpunkter och funderingar kring novellen på ett personligt och intresseväckande sätt. Men en novellanalys ska ändå inte vara ett slags allmänt tyckande; det finns ett antal viktiga frågor som du bör besvara under skrivandet gång: Kring vilket tema kretsar novellen? Temat kan översättas med grundtanken eller budskapet. Vilket eller vilka motiv hittar du i novellen?

Kyssen av Hjalmar Söderberg. - Hot ChicksHot Chicks Det var en gång en ung flicka och en mycket ung man. De sutto på en sten vid en udde, som sköt ut i sjön, och vågorna skvalpade ända fram till deras fötter. De sutto tysta, var och en i sina tankar, och sågo solen gå ner. Han tänkte, att han gärna ville kyssa henne. Mitt lärarliv: PM-uppgift om de, dem och dom Efter att en ny debatt blossat upp under hösten 2016 har vissa källor till uppgiften bytts ut. Plötsligt händer det! Svenska 3: Skriv ett pm om språk i förändring Språk förändras ständigt. Talspråket förändras oftast snabbare än skriftspråket, och när skillnaden blir stor uppstår det en spänning. Ett tecken på denna spänning är att allt fler skriver ”fel”, dvs de skriver som de talar.

Fandom powered by Wikia Av Ray Bradbury Kön hade bildats på stadens torg klockan fem på morgonen, medan tupparna gol långt ute på den rimfrosttäckta landsbygden, och det fanns inga eldar. Först hade dimtussar klängt sig fast överallt bland de förstörda byggnaderna men när solen gick upp vid sjutiden började de skingras. Nere på gatan samlades människor i små grupper på två eller tre till marknadsdagen, till festdagen. Den lille pojken stod alldeles bakom två män som hade samtalat högt i den klara luften och allt de sade lät dubbelt så högt på grund av kylan. Vad som kan rymmas i en låda – Noveller av Mårten Dahlrot En låda kan rymma så mycket lycka. Som ett par skor, om våren, när man fyller sex år och gräset precis blivit grönt och det är varmt nog för att man ska kunna vara ute utan jacka och den lilla ängen mellan trädgården och järnvägsrälsen fortfarande inte är uppväxt, inte hård, inte full av stickigt gräs och tistlar som river en på benen, utan än så länge lite som en fotbollsplan, där man kan springa. Och springer gör man.

Junior - Svenskanoveller Wiki Av: Anna Gavalda Tänk dig en situation där du olovandes har tagit familjens nya bil för att köra en sväng. Du råkar ut för ett litet missöde och återvänder med en tillbucklad bil.

Related: