background preloader

#flippatklassrum: PROJEKT #höstpratarna SOMMARPRATARNA VINTERPRATARNA

Höstpratarna i Alviksskolan #höstpratarna Leon Emelie Filippa Linnea Albin Adam Emma Paul Edvard Morris Simon Oliver Elin Liv Alfred Mauritz Smilla Mackan Linn Alma Maximus Gabbi Zacarias Melker Moa Robin Tura Freja Lovisa Noa Theo Kristel Mira Annabell Benek Liam Ludvig Gustav Pedagogisk planering - Projekt Vinterprat / Sommarprat Introduktion, projekt Sommarpratarna och UPPGIFT - sommarprat. Exempel på sommarprat att härma och inspireras av... Fröken Malins nya exempel på sommarprat. Malin sommarpratar om mötet med klass 7C Molly Joel Mika Alexander Malte Sixten Sofia Hanna Vera Julia Roberto Klara Emilia Mimmi Wilma Bror Gulliver Alexander 7C vinterpratar 2013 Dejan Johannes Mert Viktor Alva Oskar Max David Lan Ida Elias Johanna Josefin Kevin Josephine Hampus Clara Elin P Elin C Alexander Martin Wille Gabriel Elevernas sommarprat.

Skrivmall till sommarpratare När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt. Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Ditt tal ska förstärkas med hjälp av bild och musik som du kommer få lära dig mer om hur du får använda. Talets utformning Ditt prat ska vara anpassat för målgruppen P1 och ska därför spelas in digitaltDitt prat ska skrivas med anpassning för texttypen och innehålla en tydlig början, mitt och ett slut enligt dramaturgin.Ditt prat ska innehålla ord och uttryck för känslor. Skrivall till sommarprat För att få hjälp i ert skrivande kan ni använda er av denna skrivmall som en hjälp. Anslag Den första delen av berättelsen som etablerar en känsla och blir ingången till det du ska prata om. Du kan börja så här: En speciell händelse från högstadiet är… Så här känns det att sluta skolan… Om jag fick gå om nian skulle jag… Avtoning

Sommarpratare som exempel Exempel att härma Vi börjar med att lyssna på Timbuktus sommartal och analyserar det efter modellen för dramaturgin och på ord och begreppsnivå. Vi kommer också lyssna på Aison, Dr Alban och Nenneh Cherry. Dramaturgisk kurva Tal, filmer eller berättelser byggs med en kurva som kallas för dramaturgisk kurva. Ni känner antagligen igen den från när vi arbetat med noveller eller filmanalys. Podcastskolan.se Ord och uttryck för känslor till sommartalen Ord och uttryck för känslor Vi ska bekanta oss lite med ord och uttryck för att kunna uttrycka vad vi känner. Vi kommer att göra detta genom att lyssna på fler sommarprat. Vi kommer att samla orden i ett ordmoln. Medan ni lyssnar kan ni spara dem här så skriver vi in dem sedan i ett gemensamt ordmoln. Vi lyssnar på sommartal-lyssnarmall Om du vill veta varför språket är viktigt för svenskan… Det står i läroplanen att vi ska arbeta med detta för att stärka identiteten och självkänslan. I det centrala innehållet i svenska kan du bl a läsa: Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Man kan också hävda att det är en mänsklig rättighet att kunna behärska sitt språk. I kunskapskraven för betyget E i svenska i åk 9 står det bl a: De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad. Vi har tidigare både arbetat med gestaltning och bildspråk.

Related: