background preloader

Scratchkort.pdf

Scratchkort.pdf

http://www.ulricaelisson.se/ulricaelisson.se/wp-content/uploads/2013/04/scratchkort.pdf

Related:  Programmering och kodning i skolanProgrammering i skolanprogrammering

Koden till framtiden - nyfiken på programmering i skolan -lär dig enkel programmering med Scratch Anders Thoresson Att kunna använda datorer och internet är bra. Att ha en grundläggande förståelse för hur tekniken fungerar är bättre. Genom att prova på programmering redan i grundskolan får eleverna kliva bakom det som händer på skärmen, själva upptäcka hur en dator fungerar och glädjen i att använda den för att skapa egna spel eller berättelser.

IKT i skolan, del 9: Att koda (programmera) i skola I flera länder har man just nu diskussioner om man ska införa detta som ett skolämne. Att koda har nära anknytning till både språk och matematik. Språk har en logisk uppbyggnad (viss mer och andra har fler undantag från logiken) och lär man sig uppbyggnaden och de regler som styr den så är det lättare att lära sig andra språk (det är en delförklaring till att det blir lättare och lättare att lära sig andra språk ju fler du kan från tidigare). Fantasibild - blandade tekniker En sak, som jag tycker är roligt, är att få eleverna att använda sig av nya tekniker och nya material. Det är så lätt att de annars fastnar i blyertsteckningar. Den här bilduppgiften görs i flera moment och kan med fördel göras lärarledd, dvs man gör det steg för steg tillsammans. Läraren gör sin bild och eleverna gör sina. Lärarens bild blir då ett stöd för eleverna, samtidigt som eleverna kan få vara med att påverka lärarens bild genom att komma med idéer. När man gjort en bild tillsammans, gör eleverna sin egen variant.

Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Jag förstår Den här webbplatsen använder kakor för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare på denna webbplats godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor lu.se Genvägar Programmera med bin! Nu har våra Bee-Bots fått sex nya kompisar som kan lånas från oss på AV-Media! De kallas för Blue-Bots och fungerar på ungefär samma sätt, men är istället genomskinliga och kan styras direkt från en ipad! Blue-Bottarna och Bee-Bottarna är små robotar utformade som bin som är tänkta att använda för att testa enkel programmering på förskolan och i skolans lägre åldrar. De är perfekta för att träna logiskt tänkande, felsökning, samarbete och kommunikation. Till de små bina finns också kvadratiska mattor med olika bakgrunder som kan användas vid programmeringen.

Efter barnhack kommer lärarhack .SE är sedan länge engagerade i arbetet med att stärka barn och ungdomars kunskaper och förståelse för hur digitala verktyg är uppbyggda. Nu vill vi även hjälpa de vuxna i klassrummet att förstå hur man kan arbeta digitalt. Om bloggaren Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, .SE Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen.

Stjärnsvenska som digitalt bibliotek Sv F-6 torg Kampanjer Liber Med Stjärnsvenskabiblioteket får ni: Stöd i läsinlärningen med inläst ljud till alla texter. Möjlighet att anpassa innehållet efter elevernas olika behov i enlighet med Specialpedagogiska skolmyndighetens rekommendationer. Möjlighet för dig som lärare att tilldela elever böcker på rätt nivå. Flera olika sätt att arbeta med texten och bilderna i böckerna. #25 – Sanna Nilsson och Lovisa Levin, grundare Codarica Lovisa Levin och Sanna Nilsson är två av grundarna av Codarica. Codarica fick tidigt uppmärksamhet, till och med innan bolaget fanns som bolag. Sanna Nilsson och Lovisa Levin, som vi möter i Startuppodden 25, gjorde tillsammans med techstrategen Rosalyn Knapp en barnboksapp som studentprojekt på Hyper Island och fick världspressens uppmärksamhet direkt. ”Vi har en bra pitch. Ett bra pressmeddelande med några bra citat om barn och programmering från till exempel Bill Gates och Mark Zuckerberg,” berättar vd Sanna Nilsson. Efter det var vägen utstakad för Sanna, Lovisa och deras medgrundare Rosalyn Knapp och Marcus Lindström, även om de som personer verkligen inte var övertygade om att det var entreprenörer de skulle bli.

Nyheter – Kodcentrum Nyhet Idag har en av Kodcentrums första kodstugor, den på Kålltorpsskolan i Göteborg haft besök av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Kronprinsessparets stiftelse är en av Kodcentrums finansiärer och det här var ett tillfälle för generalsekreterare Emelie att berätta om verksamheten och hur stödet från Kronprinsessparet används för att introducera så många barn som möjligt till programmering. Med på plats fanns också två av deltagarna från förra terminen, Clara Tunney och Victor Lauden, som visade några av sina projekt i Scratch, bland annat ett ritprogram och ett rymdspel. Prins Daniel var särskilt nyfiken på av att testa spelen och blev intresserad av att själv prova på att skapa egna spel. - Det här vore något för Estelle i framtiden, kommenterade han.Efter en introduktion till vår verksamhet fick Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vara med i den ordinarie kodstugan och träffa alla barn och volontärer på plats.

Related: