background preloader

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft
När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna. Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Men det är värt att påminna om att denna tanke globalt har stor utbredning och att litteraturen i terrorismens tidevarv på gott och ont har stor sprängkraft. Härifrån är steget inte långt till slutsatsen att litteraturen är särskilt lämplig som kanal för propaganda. Också denna uppfattning har lyst med sin frånvaro i debatten. Mycket tyder dock på att vi i förhållande till litteraturen har försjunkit i ett vaneseende, som gjort oss blinda för dess kapacitet – positiv såväl som negativ. En föga uppmärksammad diskussion som pekar ut litteraturens stora värde lika tydligt som dess farlighet förs i den dystopiska romantraditionen.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/dystopier-vittnar-om-bokens-sprangkraft_4298033.svd

Related:  dystopierDystopitemaHungergamestomassamotDystopi

Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”. Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”. Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA där ungdomar tvingas att slåss för livet i en dokusåpa. Filmfredag guidar. Nya sköna världar – nya sköna gudar Var mellankrigstidens totalitära ideologier – italiensk fascism, tysk nazism och rysk bolsjevism – ett slags religioner? Det menar somliga historiker, som studerat dessa rörelser. I sin inflytelserika bok ”Il culto del littorio. La sacralizzazione della politica nell’Italia fascista” (från 1993, senare utgiven på engelska under titeln ”The Sacralization of Politics in Fascist Italy”), presenterade den italienske historikern Emilio Gentile en tolkning av den italienska fascismen som en ”politisk religion”. Senare har Gentile och andra utvidgat denna tolkning till att även omfatta nazismen och kommunismen.

Dystopin är här Din kontinent har svämmats över. Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Dystopier att bli glad av! - Uppsala Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. En dystopi kan vara allt från ett urspännande äventyr i en kaotisk värld till en svidande samhällskritik där civilisationen lever under förtryck i vidriga förhållanden. Det är en litterär genre som slår hårt mot orättvisor och som varnar för hur vårt beteende i dag kan påverka vår framtid. Motsatsen till utopi Dystopier är en populär genre, främst inom science-fiction, som funnits väldigt länge. En dystopi, är motsatsen till utopin. Mardrömmen är snart här! Få ord är så byråkratiskt långtråkiga som Datalagringsutredningen. Men det finns all anledning att sätta sig in maktens senaste hot mot vår frihet. I dag har en lunta på 400 svårgenomträngliga sidor som officiellt heter Datalagring och integritet (SOU 2015.31) på goda grunder än en gång sågats, men låt mig återkomma till det och inleda med en deprimerande tillbakablick. Det började för all del för ett drygt år sedan med seger för över en halv miljard européer då EU-domstolen beslöt att ogiltigförklara datalagringsdirektivet, en lag som tvingade internet- och teleoperatörer att lagra uppgifter om kommunikation via telefon, sms och e-post i ett halvår. Domen slog fast att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att myndigheter ska kunna kartlägga våra privatliv genom att följa de digitala fotspår vi lämnar.

Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen" En vanlig missuppfattning är att man blir lyckligare av psykoanalys. Att konfrontera sig själv - flera dagar i veckan, under många år - är tvärtom bland det mest smärtsamma och utmattande man kan göra. Vad som för mig varit livsavgörande med psykoanalys är att jag nu vet varför jag mår dåligt. Dystra dystopier och en unik utopi Är min vana trogen, som den seriepolygamist jag är (när det gäller läsning), och läser flera böcker samtidigt. Har kommit halvvägs genom To Kill a Mockingbird av HarperLee. Utan att förekomma framtida recensioner av den så kan jag berätta att jag tycker väldigt mycket om den. Den väcker tankar, frågor och funderingar. En sak jag funderar på väldigt mycket när jag läser boken är hur Harper Lee egentligen lyckades.

En studie i dystopier! Idag är det premiär för en ny kategori på Boktycke, nämligen En Studie i. Som det låter på namnet så behandlar jag ett tema eller genre i månaden och skriver vad jag uppskattar och inte uppskattar inom det ämnet. Kommer även att ge tips på böcker och tar upp vad jag själv har för manusidéer om jag någonsin skulle skriva en bok i den här genren.

Related: