background preloader

Liten ordbok i matematik

Liten ordbok i matematik
Liten ordbok i matematik Hjärnan ännu i mig vrides. När jag tänker på Euklides Och på de trianglarna ABC och CDA. Svetten ur min panna gnides Värre än på Golgata. Liten ordbok i matematik täcker matematikämnets ordförråd på grundskolans högstadium och delar av ämnets ordförråd i gymnasiets årskurs 1. Ordboken innehåller ca 500 uppslagsord – från abskissa till överslagsräkning. Om du kommit till ett ord och därifrån vill återvända till denna huvudsida kan du antingen klicka på ordet Åter i ordrutan eller på Bakåt (Back) i webbläsarens huvud. Skulle du vilja köpa ordboken vänder du dig till Olle Vejde Förlag, Milsbo 25, 781 94 Borlänge; 0243-610 62 (också fax); e-post: olle.vejde@swipnet.se. Åter till sidan för Olle Vejde Förlag. Related:  Pedagogens matte

Montessoriinspirerad matematik | matteblogg på Hjärups skola Matematik.fi Tummen upp! Matte kartläggning åk 4-6 Kartläggning och bedömning Matematik Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Läs mer Uppgifterna i Tummen upp! Matte kartläggning åk 6 visar vilken kunskapsnivå eleven ligger på förhållande till kunskapskraven och lägst godkänd nivå för åk 6. Läraren och eleven kan utifrån resultatet fokusera och arbeta vidare med de områden som eleven bör träna mer på, och på så sätt ha möjlighet att reparera eventuella kunskapsluckor. Kunskapskraven är tydligt presenterade på varje sida i anknytning till uppgifterna. Om författarna Marie Delshammar är grundskollärare i Ma/No och har arbetat som lärare i 15 år.

Lektionstips | Mattefröken När man går leende in i klassrummet och ännu mer leende när man går ut efter en timmes matematiklektion mår man så himla bra. Idag var det lektion från matematiklyftet om likhetstecknet som fanns på programmet. Vi startade med en liten uppvärmning med några algebra uttryck: Uppgiften var en repetition från förra veckans lektion så eleverna var insatta i problematiken. Eleverna är så underbart tydliga och klara på hur man gör när vi diskuterar, de förklarar begrepp och tankar genom att använda matematiska termer. Lektionen fortsatte lite utanför planen för jag ville se hur långt vi kunde komma eftersom starten gick så bra. Jag är rätt nöjd blev ju snyggt, gick därifrån för att sätta igång resten av arbetet. – Aha! Då är det som om en vind går fram genom klassrummet och fler och fler leenden och händer i luften. – Du måste göra samma sak på andra sidan, säger eleven glatt, och förklara tydligt att det ska stå och undrar hur de nu ska göra. Kompisen vid sidan om förtydligar:

Pi-dagen Ma F-6 torg Kampanjer Liber Vetenskapsrådet har, på regeringens uppdrag, kartlagt nationella och internationella forskningsresultat med relevans för skolan. Vad gäller matematik pekar rådets rapport bl.a. på: "Vi måste hitta arbetssätt där vi håller ihop klassen och undvika att eleverna är på olika ställen i läroboken." I Alfa (åk 4), Beta (åk 5), Gamma (åk 6) finns i varje avsnitt tre (Alfa, Beta) eller fyra (Gamma) nivåer. Eleverna väljer sin startnivå och jobbar så långt de hinner under den tid som står till buds. För svaga elever finns ytterligare en nivå i det parallella Bashäftet och för de högpresterande ytterligare en nivå i Utmaningen. "Eleverna måste få arbeta med ganska svåra matematiska problem och diskutera dem i grupp." I slutet av varje kapitel finns avsnittet Problemlösning. I Utmaningen finns extra svåra problem för högpresterande elever – med ledtrådar och lösningar om så behövs. "I ett läromedel måste hänsyn tas till aktuell forskning." Alfa, Beta, Gamma är alla granskade av docent och fil.dr.

Mattebloggen - Roligare matematik Här pluggar du matematik! – Matteboken Provbank Här har vi samlat nationella prov, formelsamlingar och högskoleprov i PDF-format. Nationella prov Grundskolematematik Gymnasiematematik Äldre Gymnasiekurser Formelsamlingar till nationella proven Högskoleprov Problemlösningstips och strategier. Vill tipsa om två bra problemlösningspapper från Lektion.se. Mycket bra uppgifter som var precis lagom svåra för mina elever och där vi hade användning av våra problemlösningsstrategier och kunskaper som vi samlat ihop på mattelektionerna. Jag har ändrat pekfingret från att förstå till att berätta. Visa-alternativen är grundade på vad som är ok enligt de nationella proven. Den första lektionen använde jag Therese Swärdhs Problemlösning: Vi fick användning av att ”VISA” mha av att ”ställa upp”. Den andra lektionen hämtade jag från Eva-Lotta Bylund Svensks Kluringar: Här fanns kluringar kring olika enheter, begrepp som dubbelt och hälften och bråk. Det vi haft som mål nu är att utgå från talen i uppgiften och alltid visa varifrån nya tal kommer. Exempel på tidigare lektioner: (finns fler på bloggen) Lektion: Omvandla enheter. Lektion: Bråk – I drömmarnas värld. För de elever som det här blir för svårt och utmanade för använder jag ett material som heter Rita- Räkna.

Experimentskafferiet

Related: