background preloader

Orka plugga

Orka plugga
Upload Subscription preferences Loading... Working... Orka plugga History Sign in to add this to Watch Later Add to

http://www.youtube.com/channel/UCD6MsEzsYtwJ7-iQMa5td-Q

Related:  Läsa och skrivaSvenskamaer0913karjoh75Studieteknik and such

Läsförståelsestrategier i praktiken: Frågor "Bortom raderna" skapar intresse och engagemang på djupet Det är alltid med sorg i hjärtat man avslutar en underbar högläsningsbok. Tillsammans med eleverna har vi ända sedan jullovet läst "Bröderna Lejonhjärta" och gråtit, skrattat, reflekterat och samtalat. Sällan har väl en bok väckt så starka känslor hos både pedagoger och elever. Till högläsningsboken har vi knutit en alldeles egen läslogg där eleverna har fått skriva ner sina funderingar och tankar. Dilsa Demirbag–Sten: Bakom framgången finns alltid hårt arbete Jag var tvungen att läsa inledningen två gånger för att ta till mig innehållet. Raderna krossade mitt hjärta. Hur kan vi göra så mot våra äldre? Skillnaderna är stora. En del lever väl i sina hem eller på seniorboende med individuellt utformad inredning, delikat mat och annat som ger livskvalité.

Orka plugga… en guldgruva för både lärare och elever! Du har väl inte missat UR:s YouTube-kanal Orka Plugga som slog upp portarna för ungefär två månader sedan? Det är en fin liten samling med filmklipp som vart och ett hjälper, underlättar och förklarar på något sätt. Det första filmklippet publicerades i slutet av januari och det tillkommer hela tiden nya filmer. Mina favoriter är helt klart filmerna där olika kunskapskrav förklaras på ett tydligt sätt med hjälp av exempel, men även filmerna där olika lässtrategier presenteras är otroligt bra. Idag finns det nästan 60 stycken filmklipp som är sorterade i tio olika kategorier:

Ny kunskap om barn som läser bra – utan att förstå Åsa Elwér har i sin studie vid Linköpings universitet tittat på den kognitiva och språkliga profilen hos barn i tidig skolålder som läser bra, men inte förstår det de läser. Det är en grupp som det hittills har saknats kunskap om. – Det vi kan konstatera är att den här gruppens språkproblematik är väldigt omfattande. Det är inte synd om rasister De som röstade på Sverigedemokraterna i söndags kan komma att kallas rasister. Men rasismen drabbar aldrig dem.Foto: STEFAN MATTSSON Jag läser analyserna efter v­alet och min blick falnar. Många verkar vara överens: det är synd om Sverige­demokraternas väljare. Våryra – Ett sittunderlag – Hildurs Barnbarn Material: 4 nystan Dale Hubro: 2 st av färgen rosa 4526 och 2 st av färgen hallonröd 4227.Stickor: 9 mm (rundsticka eller jumpersticka – välj det du gillar bäst, men rundstickan blir nog lite smidigare) samt 9 mm virknål.Storlek: ca 52 cm i diameter Stickfasthet: 10 x 10 cm = 10 m x 10 varv ca i mönsterstickningSerie: Våryra Förkortningar:rm = rät maskaw&t = Lindad maska eller Wrap & Turn. Denna används när du gör förkortade varv, för att du ska slippa få hål i din stickning. När du kommit till en del i mönstret där det står w&t så tar du garnet och för över till framsidan av arbetet, sedan lyfter du en maska från vänster sticka till höger. För tillbaka garnet till baksidan av arbetet och lyft sedan tillbaka den lyfta maskan från höger till vänster maska.

Filmer, radio- och TV-program - upphovsrättsguide för lärare Att få titta på film brukar vara ett uppskattat inslag i undervisningen. Guiden reder ut vad som gäller när du som lärare vill visa en film för dina elever, när ni ska lyssna på radio eller se ett tv-program i skolan. Guiden gäller alla skolformer. För att få visa en upphovsrättsskyddad film i klassrummet behöver du ha tillstånd från upphovspersonerna eller från filmens distributör. Lathund i källkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag?

Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln Martin Widmark är Sveriges mest utlånade och lästa barnboks-författare och högt älskad av nybörjarläsarna. Få barn passerar lågstadiet utan att läsa böckerna om Lasse-Maja, Nelly Rapp och Rakel.* För att bli kompetenta läsare måste barn läsa kilometervis med text. Trist och jobbigt, tycker många. Hur får man barn att älska resan? - Läsning kräver lite tid och engagemang. Var finns de vuxna när barnen behöver prata? Att det ska behöva vara så förbannat svårt att vara barn i det här landet. I alla fall att vara ett barn som har det jobbigt och behöver någon att prata med. En unge som behöver stöd och pepp från en annan vuxen än föräldrarna. Eftersom det kanske är just föräldrarna som är problemet. De kanske dricker för mycket.

Related:  svenskaBetyg och kunskapskrav