background preloader

Den knäppa lektionen mellan två arbetsområden

Den knäppa lektionen mellan två arbetsområden

Med Skam har du en ingång till klassiker | Kulan Malin Appeltofft, lärare på Blommensbergsskolan visar några av de referenser till Shakespeare som Skam innehåller och tipsar om hur du med serien som ingång kan arbeta med Shakespeare och Romeo och Julia. Eller bara som inspiration för alla elever som inte tänker på kopplingar mellan olika verk och att Shakespeare fortfarande, 401 år efter sin död påverkar vår kultur. Skam säsong tre = Romeo och Julia En kärleksförklaring till Baz Luhrmanns filmatisering av Romeo & Julia. Dessutom är serien riktigt snyggt hantverk där allt från skådespeleri, regi , manus och musik samspelar. I Shakespeare’s pjäser är Puck och lago två exempel på tricksters. Shakespeare med högstadieelever Som lärare har jag arbetat med Shakespeare några gånger med elever. Skam – en kärleksförklaring till Baz Luhrmanns filmatisering av Romeo & Julia Romeo och Julia blir förälskade vid första ögonkastet på en maskerad hemma hos Julias familj. Malin Appeltofft, malin.appeltofft@stockholm.se Blommensbergsskolan

Utöya Det är dags för skrivuppgiften jag pratade om förra lektionen. Ni ska skriva kort och du kan låtsas att du är flickan som är kvar på klippavsatsen, eller någon som ligger och trycker uppe i den glesa skogen. Vilka tankar far genom ditt huvud? Till din hjälp har du stöd av dessa bildkort för att använda bildspråk och här går vi igenom vad gestaltning är. Bearbetning/respons Läs igenom din text.Är det något du vill ändra? Bedömning Du kommer bli bedömd för: Hur du skriver och använder bildspråk, starka verb och gestaltar.Hur du bearbetar din text och ger förslag på vad som kan förbättras på andras texter. Vi kommer att arbeta med gestaltningar och det gör vi genom att ta del av En av oss inledningstext. Central innehåll och förmågor Förmågan att kommunicera muntligt och i skrift berättarperspektiv – perspektivbytegrammatik – starka verbkombinera ihop nya texterlyssna på varandra och bygga vidare på resonemang Förmågan att läsa och tolka text inferenser – lässtrategier Förmågan att anpassa språket

Kroppsspråket, avsnitt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Skriva steg för steg De för eleverna mest framgångsrika skrivprojekten är av karaktären ”steg-för-steg”. Skrivandet föregås såklart av genomgångar, samt gemensamma och individuella iakttagelser och övningar. Ibland får eleverna omsätta kunskaperna i direkt anslutning till övningarna och ibland avslutas en period med en längre skrivuppgift där eleverna får träna på flera delar (en gång till så att säga). Inför de senaste skrivprojektet har eleverna läst texter, sett filmer, samtalat och skrivit om Förbjuden kärlek. Några av elevernas förklaringar till varför de lyckas så väl med steg-för-steg-skrivandet: Det är enklare att göra en del i taget istället för att få hela uppgiften på en gång.Det är skönt med de tydliga ramarna. Tidigare skrivprojekt i liknande format, men där övningarna är kopplade direkt till varje del, är ÖN, VILSE och några andra som är skrivna av Josef Sahlin, Martin Fernström och Lotta Bohlin på Årstaskolan: En bok du sent ska glömma, Klippet, Den magiska dörren och Monstret.

Kamratrespons – så här kan det se ut – ThereseLinnér Många av inläggen här på bloggen handlar om responsarbete och då framförallt kamratrespons på text. I höstas skrev jag om hur jag påbörjar det arbetet med en ny grupp. Hur vi tillsammans skapar oss ett gemensamt språk för att tala om text och utveckla våra texter. Varje gång jag tar emot en ny grupp får jag påminna mig om att det är just det, en ny grupp som tillsammans med mig behöver skapa en gemensam referensram kring det vi gör. Ett gemensamt språk som samtidigt är ett metaspråk kring lärande. Nu kan man också ta del av vårt arbete genom Läslyftsmodulen Skriva i alla ämnen för 4-6.

untitled Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen. Det frågas en del i diverse Facebookgrupper om tips på hur man kan göra för att förbereda eleverna. Jag har därför skapat ett upplägg för svenskan för att eleverna ska vara väl förberedda på vad som krävas av dem och hur de ska göra för att nå sina mål. Den nya strukturen på proven infördes 2012/2013 och innebär att man bedömer eleverna i tre delar: att presentera ett innehåll, att leda ett samtal samt delta i en diskussion. Förra årets upplägg och årets revidering Förra läsåret hade jag också nior och jag har utgått från den strukturen jag gjorde då samt reviderat om det som behöver förtydligas för eleverna. Vi började förra året med att lyssna på konkreta upplägg på gamla samtal. eleverna behöver lära sig hur man vidgar ett resonemang och det kan vara bra att visa hur det görs genom filmen från Orka Plugga. Eleverna fick också öva på ett fingerat bedömningstillfälle med andra texter jag valt. Canvor: Annika Sjödahl // Annika

Bra skriv Planeringar Moçambique | Henning Mankell Efter nästan fem århundraden som portugisisk koloni blev Moçambique självständigt 1975. Den ekonomiska situationen i landet hade påverkats mycket negativt av inbördeskrig och naturkatastrofer såsom svår torka och översvämningar. Dessutom rådde stor brist på utbildad arbetskraft och utländsk valuta. Vid självständigheten 1975 var Moçambique ett av världens fattigaste länder. Omkring år 1500 ockuperade portugiserna Sofala, som är en av Moçambiques provinser, och några år senare hamnstaden Moçambique som är belägen på en ö med samma namn. Det var dock inte förrän i början av 1900-talet som Portugal fick effektiv kontroll över Moçambiques inland. År 1962 bildades den marxist-leninistiska befrielserörelsen Frelimo. Frelimo övergav formellt marxismen 1989 och året därpå möjliggjorde en ny konstitution flerpartival och fri marknadsekonomi i landet. Huvudstaden i Moçambique är Maputo och den nuvarande presidenten heter Armando Guebuza. Moçambiques folk kan delas in i tre huvudgrupper.

Följ t-shirten Följ T-shirten Ämnen: Hkk, Sh, Ge, Ke, Bi, Sl (Sv/SvA, Bl, Tk, Fy, Re) Övningen Följ T-shirten börjar med att följa en T-shirts resa från vagga till grav med diskussioner om energianvändning, klimat- och miljöpåverkan från bomullsplanta till att den blir avfall, alltså T-shirtens livscykel. Eleverna väljer sedan andra produkter och gör enkla livscykelanalyser (LCA) på dessa. Målet är att eleverna ska tillägna sig kunskaper om var och hur varor produceras, och kunna ta ställning och värdera val och handlingar som konsument utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Material: Flödesschema över T-shirtens väg, Energifallets tidning för högstadiet, filmen Ett miljösmart klädval, Elevinstruktion: Gör en LCA, Kartläggningstabell för LCA, faktablad om avfallstrappan. Material och verktyg till den här övningen finns även i menyn till höger. Genomförande Del 1 Skohögen (ca 15 min) Låt alla elever att lägga en sko i en gemensam hög. Frågor att diskutera: Var är skorna tillverkade? Del 2 Livscykelanalys (LCA)

Related: