background preloader

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet.

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet.

http://strategierforlarande.se/

Related:  mariagudmundssonsuseke

Mandelmanns trädgårdar – en ekologisk dröm Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av femina.se Läs mer om cookies OK Annons Ulrika Norberg Följ min vardag här på redaktionen och hemma. 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om. Här är 31 kvinnor de borde lära sig om i stället för random nazister:

Förbud mot slaveri och slavhandel Ingen får hållas i slaveri eller träldom. Förbudet gäller all form av slaveri och slavhandel. Ingen får tvingas att utföra tvångsarbete eller annat påtvingat arbete. Foto: UN Photo/Sophia Paris I artikel 4 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna sägs att "Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former ska vara förbjudna". Motivation en viktig nyckel till elevers skolframgång Lärare beskriver vissa elever som passiva, omotiverade och utåtagerande och i mötet med dessa elever känner sig många lärare vilsna och ställer sig frågan ”Hur kan jag motivera mina elever?” Ibland påverkas relationen mellan lärare och elever negativt och följden kan bli att lärare sänker förväntningarna på dessa elever. Utbildningsforskarna Margareta Maria Thomson och Jessica Wery, verksamma vid North Carolina State University, ger i artikeln ”Motivational strategies to enhance effective learning in teaching struggling students” en översikt av utbildningsvetenskaplig och psykologisk forskning och teorier om motivationsfrämjande arbete i skolan. Motivationsgraden påverkas av inre och yttre faktorer

Nutidens slavar producerar för miljarder 35,8 miljoner människor beräknas i dag leva under olika former av slaveri. Det visar en undersökning som publicerades på måndagen. Omkring 1.200 svenskar arbetar som slavar. Undersökningen är utförd av den australiska organisationen Walk Free Foundation. WFF definierar slaveri som något en person hamnar i om han eller hon har stora skulder som tvingar personen att utföra arbete åt någon, tvångsäktenskap, försäljning av barn eller utnyttjande av barn, trafficking och övrigt tvångsarbete. Om jag var din hemmafru: Thailändsk biffsallad med mango Som barn var jag konstant sugen på godis. Under 80-talet övergick godissuget gradvis till ett sug efter att ha jättestort lockigt hår. I början av nittiotalet var jag sugen på att vara en tjej som alltid gick omkring i skinnbyxor. Och idag, 12 maj 2007, är jag något så fruktansvärt sugen på thailändsk biffsallad. Kanske kommer jag om tio år titta tillbaka på idag och skämmas lite.

De är offren för vår tids slavkultur Vissa kallar det modern tids slaveri. Andra ren och skär misshandel och utnyttjande av utsatta människor. Miljontals av dem reser varje år till länder i Asien och Mellanöstern för att arbeta i hushåll och tjäna pengar till skolgång för sina barn, betala vård för sjukliga föräldrar eller ta sig ur skuldträsk. Även i döendet är livskvalitet livsviktigt Döden må vara naturlig, men i och med den palliativa vårdens framsteg betraktas den allt oftare som ett medicinskt misslyckande. En ny bok beskriver hur synen på livets slutskede förändrats på ett sätt som gjort att den döendes välbefinnande har nedprioriterats. För 35 år sedan började vulkanen Saint Helens i den amerikanska delstaten Washington ryka. BFL, strategi 4: kollaborativt lärande med Vägen av Cormac McCarthy I alla år har jag försökt utveckla ett klassrumsklimat, där elever lyfter och inspirerar varandra. Jag har till exempel lyft fram goda exempel hos någon, som de andra kan samlas kring. Ibland har jag skapat heterogena par, där den ena eleven har i uppgift att stödja den andra. Givetvis måste man vara mycket lyhörd och respektfull i dessa sammanhang. Det tar ibland tid att bygga upp den stämning som krävs, och i vissa grupper är det riktigt svårt. Öppenhet och samarbete kräver positiva ledare med stark självkänsla och gott självförtroende, men det går alltid att utvecklas en bit i positiv riktning i alla grupper.

”Den postmoderna sanningsrelativismen leder oss ner i en antiintellektuell avgrund” Nyligen kunde vi läsa i Dagens Nyheter (26/2) om en elev som på en SFI-kurs i Helsingborgsskolan hade förnekat Förintelsen och påstått att den var ett påhitt och en judisk konspiration. Läraren reagerade och upplyste eleven om att resonemanget var nonsens. Läraren fick en reprimand av utbildningssamordnaren; eleven hade känt sig kränkt av att få sin utsaga ifrågasatt.

Leila Lindholm (leila.se) Riad Slitine En obeskrivligt vacker och välskött riad. En av de få med pool. Maten och servicen är fantastiskt bra. Rummen är stora och inredda i olika stilar, ofta med badkar. När ska nationella proven i engelska och Skolverket bli sams? - Sara Bruun Den 6 April förra året skrev jag ett inlägg om de nationella proven (NP) i engelska för grundskolan här på bloggen. Min förhoppning var då att ett debattinlägg skulle kunna påverka provkonstruktörerna inför 2015. Samma förhoppning hade Martin Ahlstedt, Ann-Christine Norman och David Västskär som den 18 april 2014 skrev en liknande artikel på SvD Opinion avseende gymnasiet. Idag konstaterar jag att förhoppningen om att kunna påverka och förändra var väldigt naiv. Inget verkar ha förändrats trots att det varit massiv kritik i främst sociala media. Jag hoppas att alla som tyckt något där också fört fram sin kritik i utvärderingarna av NP så att kritiken verkligen nått fram.

Anställningsintervjuer ”på riktigt” – retorik i gymnasieskolan Hej! I det här inlägget vill jag dela med mig av något som jag precis har gjort inom ramen för retorikkursen (Retorik 100 poäng) för andra året i rad och som har fungerat väldigt bra. Eleverna på vår skola läser retorik i årskurs 3.

Related: