background preloader

Litteraturtips inom foramtiv bedömnning @ Nordström Education

Litteraturtips inom foramtiv bedömnning @ Nordström Education
Skrivet av Daniel Nordström Vi har gjort en sammanställning med ett länkarkiv till material från Skolverket, litteraturförteckning, artiklar och forskningsöversikter inom betyg och bedömning i allmänhet med formativ bedömning i synnerhet. Här hittar ni en sammanställning med länkar över publikationer, stödmaterial och allmänna råd från Skolverket. Nedan presenteras även en litteraturförteckning, artiklar och en rad forskningsöversikter som vi kan rekommendera för dig som vill fördjupa inom formativ bedömning. Skolverket Kunskapsbedömning i skolan - praxis, begrepp, problem och möjligheter Betygsskalan och betygen B och D Sambedömning i skolan Bedömningsaspekter Bedömningsportalen Bedömningsstöd Forskning om bedömning och betygssättning Formativ bedömning Sambedömning Kommentarmaterial till kunskapskraven för grundskolan IUP med omdömen Allmänna råd med kommentarer om utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen Stöd för den skriftliga individuella utvecklingsplanen Litteratur

http://www.nordstromeducation.se/sv/litteraturtips-inom-foramtiv-bedomnning

Related:  SvedalaBFL och annat om lärande2Jobb

En kort reflektion om det framgångsrika i framgångsrik undervisning Just nu är det ett eller noll som gäller och man pendlar mellan 100% terminsavslut med allt vad det innebär och försommarens sövande värme och ljus som lockar till långa kvällar. Det är också nu som det är läge att tänka på den undervisning som man har bedrivit under året och fundera över vad det är som har gjort att det blivit bra. Semestern närmar sig och för lärarnas del ställer det krav på en rad färdigheter av vitt skilda slag. Tjänstemannauppgifter på hög nivå i form av betygsättning eller formulering av omdömen, friluftsliv i form av olika utflykter, sociala tillställningar i form av någon liten grillkväll med brännboll och kulturella evenemang i form av körsång på skolavslutningen. Det finns säkert mer men en sak är säker: utan allt detta blir det ingen sommar.

Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education Skrivet av Daniel Nordström Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning. Sammanställningen kommer att uppdateras löpande. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på digitala verktyg. Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning. Förstelärare i Svedala Förra året när klassen fortfarande var en etta arbeta vi med växters livscykler. Vi läste, planterade och experimenterade. Några elever tog också med rosenbönor hem för att fortsätta vårt arbete under sommaren. När vi sen började tvåan återknöt vi till vårt arbete och såg vad som hänt med rosenbönorna under sommaren.

Utmaning öppnar dörrar mellan hem och skola Oftast helt omedvetet och utan tanke på att de samtidigt lär sig engelska lyssnar dagens ungdomar ständigt på musik och det är inte heller helt omöjligt att de sjunger med. De tittar på Gossip Girl, Pretty Little Liars eller My name is Earl, läser böcker eller tidningar och inte minst spelar datorspel och använder Internet. Ungas färdigheter i engelska och därmed också deras prestationer i klassrummet påverkas utan tvekan av de aktiviteter de väljer att ägna sig åt på engelska på sin fritid. Vem vill möta mig i wordfeud? Det kan jag göra. Jag skickade fem sms på engelska igår.

Inför utvecklingssamtal Nu är det snart dags för utvecklingssamtal! I år äger samtalen rum v.5! Här kan du boka dina tider!Utvecklingssamtalstider vt 15 Låt eleverna arbeta med forskare – två tips! Skolans arbete ska ha forskningsgrund och vila på beprövad erfarenhet, det vet vi. Har vi reella mottagare till elevernas uppgifter säger vår erfarenhet att det kan vara extra motiverande för eleverna. När vi så kan samarbeta med forskare och leverera underlag till deras arbete blir det ytterligare vinna-vinna. En minut av mitt jullov Vårterminen drar igång med en klassiker i verktygslådan, skrivuppgiften En minut av mitt jullov. Den här varianten kom till för ganska många år sedan. Jag upptäckte att när eleverna skrev fritt om exempelvis jullovet, så levererade de alltid texter på en, för mig, förväntad nivå. Elever som brukade skriva välformulerat och beskrivande, gjorde det och elever som sällan skrev utvecklade texter, gjorde det inte nu heller.

Planera för svårigheter så får du fler att lyckas! Tänk dig en solig försommardag vid en sjö. På stranden trängs tonåringarna för att utföra ditt uppdrag, att ta sig över till den andra stranden. Du har undervisat dem grundligt i all teori, det har torrsimmats, övats rörelser och teknik, precis som du har gjort med så många andra klasser genom åren. Geologins dag Vi vill få in mer geologi i skolan. För att underlätta för dig som arbetar med undervisning har vi därför tagit fram både material och idéer. Geologi i läroplanen Det här materialet visar hur du på ett naturligt sätt kan integrera geologi i undervisningen med utgångspunkt i läroplanen Lgr 11. Ladda ned geologimaterial för undervisning!

Värdegrunden – värt att arbeta från grunden Min nia har växt upp sedan jag fick dem i sexan. De är mognare och reflekterar mer idag än någonsin kring sin egen roll i förhållande till andra. De är på väg att bli samhällsmedborgare och de har tagit ett ordentligt skutt framåt på vägen. Ibland förvånar det mig dock fortfarande hur oförstående en elev i 15-årsåldern kan vara inför en situation och hur mycket arbete som krävs för att få denne att bara förstå sin egen roll i sammanhanget. Varje skola har en likabehandlingsplan och i vårt dagliga arbete berör vi värderingar på olika sätt. Här följer ett axplock av mina tankar och arbete med värdegrunden.

Related: