background preloader

En läsande klass

Facebook Twitter

Studiehandledning ELK ensidig. Läsförståelsestrategier i praktiken: februari 2014. I grundskolans kursplan Lgr 11 skriver om lässtrategier men ger inga konkreta exempel på hur begreppet lässtrategier ska förstås eller läras ut. För årskurs 1 – 3 är kunskapskravet för godtagbara kunskaper i svenska i slutet av årskurs 3 att:”Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.” Flera studier har visat att särskilt de svagaste eleverna i olika åldrar drar nytta av en strukturerad och explicit undervisning om läsförståelsestrategier. Denna undervisning innefattar inte bara svenskämnet, utan alla skolans ämnen, framför allt de naturvetenskapliga och samhällsorienterande ämnena. Moment A individuella förberedelser · att förutspå · att ställa frågor.

Läsfixare-bokmärke. Läslogg s12 Stjärnläsaren. Läslogg s7 Reportern under ytan. Läslogg s8 Reportern på ytan. Läslogg s4 Konstnären. Läslogg s5 Reportern. Läslogg s9 Cowboyen. Läslogg s11 Stjärnläsaren fakta. Läslogg s10 Cowboy - Spågumma. Berättelseschema Cowboyen. Läslogg s5 Reportern. Läslogg s6 Reportern på djupet. Läslogg s1. Läslogg s2 Spågumman fakta. Läslogg s3 Detektiven. Lässtrategier framsida. Lyssna på P1 Skolministeriet från igår tisdag! Igår tisdag sändes ett intressant program som kan vara värt att diskutera med kollegorna.

Skolministeriet är en serie radioprogram om skolan där de granskar och belyser aktuella och viktiga skolfrågor genom reportage, egna undersökningar och fördjupande samtal. I tisdags, 11/11, handlade det om att forskare kritiserar projektet En läsande klass. Jag har lyssnat på programmet och vill absolut rekommendera alla som är intresserade eller på något sätt berörda av undervisning i läsning och lässtrategier att lyssna på programmet.

Det tar ungefär en halvtimme. I programmet medverkade och intervjuades lärare som arbetar med materialet till En läsande klass, Martin Widmark som är initiativtagare till En läsande klass, forskarna Barbro Westlund (lektor Stockholms universitet), Monica Reichenberg (professor Göteborgs universitet) samt Jan Nilsson (lektor vid Malmö högskola). Jag fäste mig särskilt vid några punkter. Det finns inga quickfix. Graden av vetenskaplighet diskuterades också. Lästräning, läsfixare och ASL. | Annas Klassrum. Vi har sedan ettans start jobbat med En läsande klass och deras läsfixare. Eleverna har älskat både texterna och läsfixarna.

Jag har plockat de texter som passat oss i klassen eller kopplat arbetet till någon bok när det passat. Vi har inte jobbat med det varje dag, men flera gånger i veckan för det mesta. Jag har helt enkelt plockat godbitarna och gjort det på mitt eget sätt, den filosofin som jag har med det mesta! Då vi började med arbetssättet så tidigt i ettan och många inte kunde varken läsa eller skriva så har jag valt att göra det hela muntligt i helklass.

Jag visar texten med kanonen och så samtalar vi med läsfixarna som hjälp. Nu kan alla elever läsa och skriva och jag kände att det var dags att ta arbetet med läsfixarna in vårt arbete med ASL. Eleverna får en liten kort bok att utgå ifrån. Såhär ser uppgifterna ut som jag kopplat till läsfixarna: Vi har testat detta arbete vid ett tillfälle denna vecka och det funkade riktigt bra! Olika_slags_fragor. Svenska; En läsande klass o.dyl.