background preloader

Dikter

Facebook Twitter

Skriva dikt. Adressen till dikten går via dikten om adressen! Lektionen: Fakta innan första försöket till dikten. Det här är en modell för att undersöka fakta till det vi ska skriva. Jag visar eleverna hur jag tänker och hur jag gör. Jag tänker på ordet äng. Och det är min utgångspunkt. Så här samlar jag ord: Platsen: Ängen. Allmänt: Stråväxter, gräs och örter. Ljuden: Humlorna. Livet: Humlan i arbete. Arterna: Ängskorn är sällsynt, ängskärr som har en beskrivning i namnet, ståväxten Ängskavle, Ängshavre, Runt Medelpad också Ängshaverrot, Ängsbräsma är mer allmän, Ängsklockan går att äta, Lejongapsväxter, läppformiga blommor, i norr finns lappsyra och i söder ängssyra, ängsskallra, ängsviolen är blyg och ovanlig.

Nu har jag samlat lite kunskap om ängen. Ängsord Det surrar. Surr. Humlorna i blommorna Blåvingen syns flyga hit och dit och vargspindeln väntar på något gott. Ängen. Ståväxten står kvar trots vinden som kastar den hit och dit. Ängsklockan ringer och ängsskallran darrar Blomsterflugorna samlas i ängskärret där ängssnigeln lämnat ett spår Ängen Jag står i den. Sommarvärmen står stilla. och jag. På ängen. Lektion: Om regn. En lektion om regn. Det har regnat så förfärligt mycket. Nu skrev jag en värderande mening. Det regnar. Det är en faktiskt mening. Då jag undervisar försöker jag hålla mig ifrån mina egna värderingar. Regn kan betyda olika saker för eleverna. Lektionen om regn börjar i samtal om regn.Vi tittar i tidningar om väderleksförklaringar.Vi ser ett tvprogram om väder – hur vädret beskrivsVi tittar på konst – hur ritar, målar, skapar man regnVi tittar på fotografier av regnVi talar engelska och ”raining cats and dogs”Vi berättar om väder vi själva varit med omVi berättar om föreställningar om väderVi talar om regndans För att skapa bilder om regn kan vi diskutera och grubbla på ordspråk.

Vi kan också pröva att sätta in LÅTSAS SOM DET REGNAR i egna meningar: När vi kom fram låtsades vi som om det regnade. Ordspråket EFTER REGN KOMMER SOLSKEN kan vara början på en dikt. Ge eleverna Tranströmers vårtecken. Jag sökte våren. Med dessa utryckta rader är jag samtidigt rädd om diktens helhet. För mig hör meningarna ihop med något större, ja, själva dikten. Detta är en möjlighet för elever att få äga en mening, förstå den med kreativitet i både tanke och fråga, uttala ord som de själva inte säger, lyfta tankarna och känslorna. Att få ord att teckna, måla, rita kring. Att få ord att berika sitt ordförråd med. Att få en bild att växa fram inom sig. Jag sökte våren i min läsning av Tomas Tranströmer. LEKTIONSFÖRSLAG: Regn och att skriva en regndikt. Regn. En droppe regn i vattenpölen. Två droppar regn i mitt hår. Tre droppar regn på trädets löv.

Fyra droppar regn på en utomhusstol. Fem droppar regn på en liten farbror utan paraply. Sex droppar regn på en hungrig stadsduva. Sju droppar regn på en uteliggares sängplats. Åtta droppar regn mot vindrutan innan de sveps bort med en vindrutetorkare. Nio droppar regn samlas i min handflata. Tio droppar regn och jag är genomsur i våta kläder. Regn! Läs denna dikt eller skriv en tillsammans med eleverna. Dikter på Palettens webbplats. Svenska Dikter. Poesiskolan: Så här börjar du. Att skriva poesi är ett hantverk som vilket annat skrivande som helst. Du kan lära dig tekniken, knepen, verktygen. Och genom övning kan du bli bättre. I en serie artiklar i Skriva visar poeten Mats Söderlund hur du förfinar din poesi.

Hitta din tonart En av Tomas Tranströmers mest citerade dikter, Från Mars -79, börjar så här: ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk/for jag till den snötäckta ön. /Det vilda har inga ord.” Dikten säger något om vad poesi är, nämligen mer språk än ord. För att utvecklas som poet måste du framförallt läsa mycket poesi. Att lära sig dikter utantill är ett underskattat sätt att bli en bättre poet. På engelska säger man att man lär sig ”by heart”. Skaffa ett material Nästa steg i att skriva poesi är att skriva väldigt mycket. Många ”poetiska” ord är extremt flitigt använda, de känns rätt för att vi tror att vi vet vad de betyder, ungefär som när skurken har ett ärr på kinden i gamla deckare. Grundregeln är att göra det svårt för sig. Börja om igen. Betas 01:or: Vecka 17. Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination | thereselinner.

Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola. Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. När det kommer till skrivande av olika dikter brukar klassrumet vara fullt av suckar och pustar.

Vånda över att man tror att det ska vara på ett visst sätt och det sättet kan man inte. Att jag själv tycker att det är klurigt är nog för att långt inne finns samma vånda gömd. Vi bär mycket med oss i in i vårt uppdrag. Men de senaste åren har det blivit bättre och gått bättre. Den här gången kombinerade jag mina tidigare efrarenheter och cirkelmodellen.

Hur har vi då jobbat? Fas 1- bygga upp kunskap Vi tittade tillsammans på en presentation som vår bibliotikare visade oss. Fas 2 – läsa och undersöka texter Nu var det dags att möta massor av olika dikter. Fas 3 – skriva gemensam text Vilken lektion! Dikter. Se connecter à Facebook.