background preloader

Barnkonventionen

Facebook Twitter

SLI.SE - Evas Superkoll del 16 - Barnkonventionen. Barn har alla rätt i världen! SLI.SE - Om hela världen var en by. Kunskapsmedia AB, 2013, Från 7 år, 11 min.

SLI.SE - Om hela världen var en by

V1788- 1 Vad är religion? Vem är Allah? Hur ser det ut i kyrkan? Vad är en davidsstjärna? Ida tar reda på mer om tre stora religioner: kristendom, islam och judendom! Medix Produktion AB, 2012, Från 7 år, 13 min. Cinebox, 2012, Från 13 år, 24 min. Version 3.5.4Sidan skapad på 0,2473 sekunder på www22. SLI.SE - FN & UNICEF - En översiktsfilm om FN och barnkonventionen. Utbildningsradion, 2013, Från 6 år, 14 min.

SLI.SE - FN & UNICEF - En översiktsfilm om FN och barnkonventionen

U102763-01 Del 1 av 16. Ami, Bruno, Coco och Dani får en chans att rädda teatern från nedläggning. På sjukhuset opereras ett trasigt ord som lämnats in akut, och i Bokstavsbutiken får butiksbiträdet Dick en chans att övertyga en kund som tvivlar på nyttan med bokstäver. Swedish Film, 2011, Från 7 år, 76 min. V3817 Jonathan är 11 år och tillsammans med sin lillasyster Sophie tillbringar han sommarlovet med sin farfar som bor i utkanten av en skog full av märkliga djur.

Barnkonventionen. Barn har egna mänskliga rättigheter. 1989 antog FN Konventionen om barnets rättigheter, Barnkonventionen.

Barnkonventionen

Idag har alla världens länder utom två ratificerat, dvs lovat att följa, konventionen vilket gör den till en av FN-systemets mest spridna konventioner. Sverige ratificerade konventionen redan 1990 och idag är bland annat skollagen, föräldrabalken och socialtjänstlagen anpassade efter rättigheterna i Barnkonventionen. Sedan 2011 är också Barnkonventionen inskriven i läroplanen. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga. Artiklarna ska alltid läsas tillsammans. Fyra av artiklarna utgör konventionens grundprinciper. Grundprinciperna är artiklarna 2. Grundprinciperna är mycket talande för hur konventionen ser på barn som rättighetsbärare, med eget värde och egna åsikter.

Som lärare finns det flera sätt att jobba med konventionen i det dagliga arbetet. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är en god gärning lyssna till barn och sätta deras bästa främst. Tio-lektioner-om-barnets-rattigheter_unicef. Barnkonventionen lättläst barnombudsmannen. Barnkonventionen - UNICEF Sverige. Alla barns rätt - En bilderboksapp om Barnkonventionen. Alla barns rätt är en app som bygger på Pernilla Stalfelts bilderbok med samma namn som kom ut första gången 2009 i samband med Barnkonventionens 20-årsjubileum.

Alla barns rätt - En bilderboksapp om Barnkonventionen

Huvuddelen av appen består av Pernilla Stalfelts humoristiska och tankeväckande tolkning av artiklarna i Barnkonventionen. Med korta, enkla meningar och fina illustrationer sätter hon igång tankarna kring vad de olika artiklarna egentligen innebär. Många förskolor och skolor kommer ha stor glädje av den här bokappen i sitt arbete med Barnkonventionen, men den fungerar lika bra att läsa hemma i den egna familjen. För den som vill veta mer om vad som står i Barnkonventionen finns även en förkortad version från Unicef av de 54 artiklarna. De flesta illustrationerna i boken har en enklare animation eller en ljudeffekt om man trycker på dem.

För att bläddra drar man med fingret i kanten av sidan, det fungerar inte att bara trycka i kanten som i många andra bokappar. Betyg: fyra av fem Ålder: Appen passar från fyra år och uppåt. Leaving Facebook... Om barn och ungas rättigheter från 6-9 år. Barnkonv_lattlastweb 2014.pdf. SLI.SE - Evas Superkoll del 16 - Barnkonventionen. Barn har alla rätt i världen! Beställ skolmaterial - UNICEF Sverige. Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss.

Beställ skolmaterial - UNICEF Sverige

Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Flykten slutar här Ett studiematerial för gymnasieelever om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. Det här studiematerialet handlar om barn som har flytt till Sverige, om deras situation och om deras rättigheter. Materialet som innehåller två berättelser av flickor som flytt till Sverige utan sina familjertet belyser hur myndigheter i Sverige och inom EU lever upp till barns rättigheter. För att uppfylla barns rättigheter behöver vi alla en bättre förståelse och kunskap om hur situationen för barn på flykt ser ut. Ladda ner materialet direkt nedan eller köp det i unicefbutiken för 100 kronor. Barnkonventionen i en låda Med stöd av Svenska Postkodlotteriet har vi tagit fram ett material som riktar sig till dig som arbetar i förskolan.

Tio lektioner om barnets rättigheter I stormens öga Filmer.