background preloader

IT tips

Facebook Twitter

Att tänka på vid digitalisering av skolan! Jag fick förmånen att föreläsa under Aktuell skolpolitik uppe i Skellefteå här för leden.

Att tänka på vid digitalisering av skolan!

Jag skulle tala om ämnet ”Hur har digitaliseringen påverkat kommunens skolverksamhets sätt att tänka och organisera sig?” När jag läser rubriken blir jag medveten om att jag inte har svaret på den frågan. Sanningen är ju den att det inte sig finns några uttalade facit för vad man ska göra. Jag besitter dock lite kunskap om hur en del kommuner har gjort och, förstås, hur de kommuner jag arbetat i gjort. Om det kan bidra till någon så bjuder jag på det. Föreläsningen jag höll baserades på några områden jag tänker kan vara viktigt för alla att ha funderingar kring, och utveckla, när vi digitaliserar skola. Basen: Vad behöver skolan? Det finns ett antal saker jag menar vara en bas, basala frågor, som måste finnas på plats när vi i kommunerna organiserar skolans digitalisering. En annan sak är den att digitalisering innebär att nya behov har uppstått.

Knepen som hjälper dig att radera dina hemligheter – på riktigt. En tömd, ominstallerad dator kan se ut att vara ny och fri från spår av den gamla ägaren.

Knepen som hjälper dig att radera dina hemligheter – på riktigt

Men med enkla verktyg går det ofta att återskapa mängder med bilder, dokument och andra filer. För att undvika det måste hårddisken skrivas över med ny information – ”suddas” på riktigt. Att tömma papperskorgen eller göra en återställning räcker inte. 1. Så funkar Skolfederation. "Övertro på digitala teknikens betydelse i skolan" - Göteborgs universitet. Nyhet: 2015-11-16 Det finns en svårförklarlig och överdriven optimism i synen på vad digitala redskap ska kunna åstadkomma i termer av lärande ute på Sverige skolor.

"Övertro på digitala teknikens betydelse i skolan" - Göteborgs universitet

Det menar Catarina Player-Koro, universitetslektor vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession, som i sin forskning granskar förväntningarna på digitala redskap i förhållande till vad som faktiskt sker i skolorna. I en föreläsning under konferensen Forskning pågår gav Catarina Player-Koro en historisk tillbakablick av hur diskussionen kring införandet av datorer och senare olika digitala redskap sett ut i Sverige. Guide%20till%20effektivare%20m%C3%B6ten. Digitalisering som lyfter skolan – Teori möter praktik. Från gråskala till videobonanza – webbdesignens fantastiska resa. Cyklisk diskussion! En del diskussioner återkommer med en dåres envishet.

Cyklisk diskussion!

Man kör sina argument (som man tycker vara så självklara och tydliga) men de med annan uppfattning tar aldrig till sig argumenten oavsett vad man gör. Istället håller man samma diskussioner om och om igen. Och ingen utvecklar ståndpunkterna. Ungefär som hur kreationister reagerar gentemot evolutionläran tycker jag. Detta händer då och då. Måste alla lärare använda IT i sin undervisning? Digitaliseringen är inte frivillig! Denna text är publicerad i tidningen Datorn i Utbildningen för vilka jag skriver krönikor.

Digitaliseringen är inte frivillig!

För fem, sex år sedan när många skolor på allvar började digitaliseringen av det pedagogiska/didaktiska arbetet på skolorna var det inte ovanligt att möta argument som gick ut på att det var fel att satsa på IT i skolan av en uppsjö skäl. Det kunde handla om att datorer är dyra, att lärare har andra, enligt dem bättre fungerande, didaktiska metoder, att IT skapar distraktioner för eleverna, att lärarna inte har kompetensen och så vidare. Alla dessa argument, och fler ändå, hade, och har, fog för sig på många vis. Men trots det är de på ett sätt helt irrelevanta. Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite…. Har man en iPad som varit med länge så kan man uppleva att den blir seg och trött.

Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite….

Sedan brukar man uppleva att det är slut på minne direkt, man raderar bilder, filmer och appar men det är ändå fullt på iPaden. Men man behöver inte köpa en ny i det läget utan börja med att säkerhetskopiera iPaden till iTunes på din dator. i iTunes ser man vad det är som tar plats och efter ett tag så är det mest med övrigt (gult) på iPaden som tar plats vilket man måste ta bort. Jag vet inte hur man rensar det förutom att man återställer iPaden och sedan hämta tillbaka en säkerhetskopia. För det är ju så att man inte bli av med allt som man har på iPaden så därför är det bra att säkerhetskopiera ibland. Börja som sagt med att koppla in iPaden till datorn, öppna iTunes och välj säkerhetskopiera. Pedagogik i den digitaliserade skolan. Detta är min reflektion på ett inlägg som Emil Jansson, IKT pedagog på Risbergska skolan i Örebro, gjort i gruppen IKT pedagoger på Facebook.

Pedagogik i den digitaliserade skolan.

Jag citerar: ”Skolorna jag jobbar på har nu kört 1-1 i 1 1/2 år med eleverna (lärarna börja några månader innan) och vi har haft olika former av kompetensutveckling som både jag, extern part och event/konferens/föreläsningar om IKT i undervisningen. Många verktyg/program/appar/webbtjänster har nämns och jag hör nu mer och mer från flera håll kommentarer som ungefär låter ”inga mer verktyg! Låt oss jobba med de vi lärt oss” Detta har fått mig att reflektera… är det så att IKT skolutveckling är så fokuserad i produkten och mindre pedagogiken/didaktiken/förhållningssättet att det till och med kan bromsa utvecklingen.

Jag reflekterar högt här och som ni förstår så har jag en viss förvirring i mitt huvud…” Fritt att använda. iPad i skolan. Flipped Classroom - for de fleste men ikke for alle. - It i gymnasiet. Stäppens spännande Halloweenberättelser. Augmented Reality: Coming Soon to a School Near You? Utbilda dig själv - lärare. Nya perspektiv med surfplattor i undervisningen. Många skolor och kommuner satsar på varsin dator till elever och lärare.

Nya perspektiv med surfplattor i undervisningen

För det mesta rör det sig om bärbara datorer, men några satsar helt eller delvis på surfplattor, exempelvis ipads. Forskningsprojektet Unos uno visade i sin slutrapport att en-till-en handlar om långsiktig utveckling som kräver förändring av arbetsprocesser, arbetsorganisation och arbetsvillkor i skolan för att lyckas. Satsningen ska alltså inte ses som ett teknikprojekt inom ramen för den befintliga verksamheten, utan som en katalysator för utvecklingen av det pedagogiska arbetet.

TÄNK OM. Utvärdering av iPads i Gislaved. Jag har haft i uppdrag att under våren utvärdera en ambitiös satsning på lärplattor (iPads) i grundskolan.

Utvärdering av iPads i Gislaved

10 tips for Tweeting Teachers by @TeacherToolkit. Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar. Dan Åkerlund – Det blir extra tydligt att multimodala texter och nya mottagare för elevers arbete inte går att studera som helt olika aspekter av textproduktion – de hör ihop, säger Dan Åkerlund.

Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar

Läraren var inte mottagaren I studien har Dan Åkerlund undersökt hur elever i årskurserna 4-6 med hjälp av datorer och kameror skapat och kommunicerat så kallade multimodala texter – i det här fallet främst fotografier i kombination med skriven text. – När eleverna bloggade fanns det för många en tydlig mottagare som inte var läraren, både utanför klassrummet i form av vänner och föräldrar, men också de andra klasskamraterna. – Efter en tid så menade eleverna att bloggen också hade blivit ett ställe dit man gick för att se vad man sysslat med tidigare och för att se bilder från skogsutflykter och museibesök, ett slags portfolio och repetition.

Uppfattades nästan inte som skolarbete. Integritet i sociala medier. Flippat föräldramöte. It’s complicated: Why we need a new etiquette for handling what’s private and what’s public. The private vs. public divide used to be relatively straightforward: things remained private unless you disclosed them to someone, either deliberately or accidentally — but even in the case of accidental disclosure, there was no way for your information to reach the entire planet unless it appeared on the evening news. Now, a tweet or a photo or a status update could suddenly appear on a news website, or be retweeted thousands of times, or be used as evidence of some pernicious social phenomenon you may never even have heard of before. But you posted those things, so they must be public, right? And because they are public, any use of them is permitted, right? Spiral - interaktivt verktyg i klassrummet.

Skapa en webbplats med WordPress. WikiProject Open Barn Raising this Saturday. WSQ – praktiska tips efter #Flipcon. En utav föreläsningarna jag var på i Pittsburgh hölls av Crystal Kirch, en matematiklärare från Kalifornien, som berättade om hur hon använde sig av WSQing i klassrummet som ett led i att utveckla det flippade klassrummet mot flippat lärande. Crystal är en oerhört karismatisk kvinna, med stor utstrålning, engagemang och hon inspirerade mig inför kommande termin. Tänkte här dela med mig av det som jag tar med mig från hennes föreläsning. Kanske väcker det tankar och inspiration hos dig också :) Så vad står WSQ för?

Jo, WSQ står för watch, summary och question. Ny dom: Molntjänster kan bryta mot lagen. Datainspektionen har flera gånger kritiserat hur Salems kommun använder sig av en molntjänst från Google. I Googles molntjänster, som används av nästan varannan kommun, kan lärare och elever skicka e-post och skriva skolarbeten tillsammans som sedan lagras på Googles servrar istället för i en hårddisk. 20 Free Tools to Annotate PDF Documents. Do you use PDF files or read documents in PDF format? Even if you don’t use them regularly, I’m sure that you’ve come across a PDF file or two in your lifetime. They’ve been around for over 20 years and can contain links, buttons, form fields, videos, audio and more.

9 Video Tips for a Better Flipped Classroom. Teachers-new-to-ipads_v2.pdf. It's not the trick! Vad en legendarisk magiker kan lära oss om IT i skolan. Alla som någon gång ens nosat på magin som konstform känner till ett namn: Dai Vernon. Han började trolla när han var sex år och fortsatte kontinuerligt resterande 92 år av sitt liv. 98 år gammal lämnade Dai Vernon – som med rätta också kallades The professor – ett gigantiskt magiskt arv efter sig. Spiral. Nybörjarguide ~ Kilskrift. Din nybörjarguide till att flippa klassrummet. Mitt Flippade Klassrum. Skola 2.0 (Digital skola) Two Wonderful Visual Lists of Educational iPad ...

Educational Technology and Mobile Learning: 15 Mistakes Every Teacher should ... Teachthought has created this wonderful graphic featuring 15 mistakes teachers should avoid when using technology. Two Wonderful Visual Lists of Educational iPad ... Padlet ideas. Teachers' Practical Guide to A FLipped Classroom. July, 2014 Unlike the numerous graphics I shared here on the topic of flipped learning which were substantially theoretically based, the one I have for you today provides a practical demonstration of how Dr.Russell flipped his classroom . 5 Handy iPad Apps to Create Infographics. 10 Great Digital Citizenship Lessons from Google. July 15, 2014 Today I want to draw your attention to these excellent resources from Google. These are 10 interactive lessons designed by the folks in Google to help students learn more about different themes related to the general topic of digital citizenship.

And while all these lessons revolve around YouTube, most of the principles they include could also be projected on any other digital platform. Using these lessons, teachers and students will be able to gain useful skills and a holistic understanding about responsible digital citizenship, not only on YouTube, but in all online activity. Canva - Create Beautiful Slides, Posters, and Infographics. Canva is a new service that makes it easy to create beautiful slides, flyers, posters, infographics, and photo collages. Twitter. Så här använder du Creative Commons-material. Att blogga pedagogiskt ~ Kilskrift. Free Web Tools to Engage Students in Creative Learning. July 10, 2014 After posting about "Developing Critical Thinking through Web Search Skills", today I am sharing with you this wonderful 7-page guide featuring some of the excellent tools from Microsoft to engage students in creative learning and meaning making in the classroom.

The guide is completely free and is available for download from the link below. The tools included in this guide are all free and for the most part they do not require special training or advanced technology knowledge to operate them. These tools are also designed in such a way to help motivate students to express their creativity or achieve personal success in an area that truly interests them. From art to music to science, these applications have something to offer students in nearly every grade. Öppna digitala lärresurser - OER - goeasy. Här hittar du material och verktyg som du kan använda i undervisningen för att skapa nya moderna lektioner. Surfa runt och låt dig inspireras av filmerna och webbsidorna som finns samlade här. Under fliken "Verktyg på Internet" hittar du verktygen med vars hjälp du kan skapa Blended Learning eller Flipped Classroom lektioner och under "Digitala lärmetoder" hittar du tips på hur du själv kan skapa flippade lektioner eller hur connected learning förändrar pedagogiken och didaktiken i den moderna skolan för det 21:a århundradet!

Excellent Web Tools for The 21st Century Learner. Lärarspindeln gör lärares lärresurser sökbara. Under de senaste par, tre åren har jag vid flera tillfällen tagit upp det arbete som syftar till att bygga en digital infrastruktur för den svenska skolan. Hur kan lärare använda Facebook i skolan. Hashtags och taggning på Twitter. Retweets på Twitter. Kom igång med Twitter. Skapa ett Twitter-konto. BinaryLoader.axd. Digital technologies in the classroom and the use of the iPad: Educreations. Utkast till rapport om Lärande bedömning. Tankar om flipp och åsikter ~ Kilskrift. Moobis.se Din favorittjänst när du vill starta skolblogg - moobis.se. Webbstjärnan. Credly. Blendspace - Create lessons with digital content in 5 minutes.

5 critical iPad mistakes to avoid. DATORN i UTBILDNINGEN. Skolspanarna - Skola, digitala verktyg och lite annat. Gör så här innan du säljer eller ger bort din iPhone, iPad, eller iPod touch. 3 Steps to Creating an Awesome Virtual Museum in Class. Didaktikens verktyg (UR) - goeasy. Bloggskola för kollegorna. Digital kompetens!

Att förändra skolan med teknik. It i lärandet. Lite om begrepp i allmänhet och om begreppet flippat klassrum i synnerhet. Praktikutveckling och genomtänkta it-satsningar. ”Så avslöjar du it-projekten som riskerar att haverera” Fleischer Kompetensutveckling. Dolda agendan med iPads. Ipad-satsning_final.pdf. Årstaskolans iPad-projekt – Del 1. Förskolan ger barn bättre Pisaresultat. Säker på nätet. Skriva för hand ger förbättrade kunskaper – Håkan Fleischer. Svenska folkets syn på sin digitala integritet. 7 online learning trends for 2016 - Page 3 of 3 - eCampus News. Google Play Store Apps Permissions. Sakrare mobiltelefon. Digital verktygslåda – NODSTRÖM EDUCATION. Padlet.com in der Schule. What New Teachers Need to Know About PD. Tomighty. Elevdatorer i klassrummet – hur fungerar det? #blogg100.

"Jag lånar ju bara" ~ Kilskrift. Anmäl dig till höstens utbildningar! Rapport från Almedalen - Väsby Lärlabb. 16 Little-Known Teacher Tools.