background preloader

Tücsök-bogár

Facebook Twitter

Csak az elavult gyógyítási szokásokra akartam rávilágítani. Nemrég adott egy interjút egy orvosi portálnak, amiből jó nagy botrány lett.

Csak az elavult gyógyítási szokásokra akartam rávilágítani

Ebben az interjúban arról beszélt, mennyire nem nézték jó szemmel az Egyesült Királyságban azokat az eljárásokat, amiket Magyarországon tanult és amiket még most is alkalmaz az itteni orvosok egy része. Erre magára rontott szinte a teljes gyermekorvosi szakma azzal, hogy a magyar orvosok rossz hírét kelti. Meglepték ezek a heves reakciók? Egyáltalán nem. Aki valamilyen változást szeretne Magyarországon, az számíthat arra, hogy lesz ellentábor és lesznek támogatók. Ön milyen változást szeretne elérni?

A Coca-Cola vagy a fehér kenyér glikémiás indexe az alacsonyabb? - Napi Táptudás. A glikémiás index (GI) manapság egy elég népszerű tulajdonsága az ételeinknek.

A Coca-Cola vagy a fehér kenyér glikémiás indexe az alacsonyabb? - Napi Táptudás

Minél alacsonyabb az értéke, annál jobb. Gondolják sokan... Fogyókúrázók, cukorbetegek és különböző diétákat követő emberek számára nagyon fontos információt rejt. Lényegében ezzel különböztetjük meg, hogy az adott étel a tiszta szőlőcukorhoz képest mennyire nyomja fel a vércukorszintet (és ennek megfelelően mennyi inzulint kell kifacsarnia magából szegény hasnyálmirigyünknek egy-egy étkezés után, hogy azt a sok cukrot eltávolítsa a vérünkből). Egy egészséges ember sem hagyhatja figyelmen kívül a glikémiás indexet. Ezen felbuzdulva a média előszeretettel állít be élelmiszereket "egészségesnek", hiszen alacsonyabb a glikémiás indexük, mint más termékeké. Kókuszvirágcukor és társai. Egészséges cukor alternatívák vagy csak jól marketingelt termékek? - Napi Táptudás. Ma drága cukortermékekről lesz szó, melyek „egészségesebb” édes élvezettel kecsegtetnek.

Kókuszvirágcukor és társai. Egészséges cukor alternatívák vagy csak jól marketingelt termékek? - Napi Táptudás

Ha egy sütemény kókuszvirágcukorral készült, ösztönösen jobban felfigyelünk rá. De vajon egészségügyileg létezik lényegi különbség egy klasszikus, olcsó kristálycukorral, valamint egy drága, egzotikus cukoralternatívával készült étel között? Mentes = egészséges? A „mentes = természetes = egészséges” képlettel működő marketinges trükk egyáltalán nem új, a legutóbbi ilyen jelenségről, az E-szám-mentes termékek divatjáról itt írtunk.

Mentes = egészséges?

És máris megérkezett a legújabb hasonló trend: olyanok is átállnak laktóz- és gluténmentes termékekre, akik nem érzékenyek ezekre. A divat nyugatról jön; Amerikában már 2014-ben olyan nagy buli volt, hogy a háztartások 11 százaléka vásárolt gluténmentes élelmiszereket, miközben csak a lakosság 1 százaléka gluténérzékeny. A mentes termékek piaca évi 10,5 milliárd dollárosra (az azóta eltelt két évben pedig 15 milliárdosra) nőtt.

Ez a divathullám csapott le az elmúlt hónapokban Magyarországra is. Megkerestük a legnagyobb hazai élelmiszer-áruházláncokat és gyártókat, és mindenhol megerősítették, hogy meredeken emelkedik a kereslet a mentes termékekre. 25-30 százalékkal nőtt a gluténmentes ételek eladása, a Sole-Mizónál pedig az elmúlt egy évben. Lássuk, ma éppen mi gyógyítja a rákot! Hogyan lehet gyógyítani a rákot?

Lássuk, ma éppen mi gyógyítja a rákot!

Ha erre a kérdésre bárki egymondatos választ ad, egészen biztosan butaságot beszél. A rák nem egy betegség, hanem egy betegségkategória, többtucatnyi altípussal, és rengeteg kezelési módszerrel, amelyek különféle hatékonysággal képesek a daganat ellen hatni. Sugárkezelés, kemoterápia, gyógyszerek, sebészeti beavatkozások – egy egész orvostudományi ág, az onkológia foglalkozik a rákbetegségek diagnosztizálásával és kezelésével. CT vizsgálat egy francia kórház onkológiáján Fotó: Bsip Ehhez képest üssük fel az egyik legnépszerűbb magyar alternatívmedicina-oldal keresőjét, ahonnan sokkal reménykeltőbb információkat kapunk. Vegyület = méreg = halál. Vani Hari 35 éves amerikai hölgy, eredetileg programozó, az egyetem után egy pénzügyi szolgáltatónál kezdett el dolgozni, és ahogy az karrierista, a pályája elején járó, ambiciózus embereknél sokszor megesik, az első években agyonhajtotta magát, egészségtelenül élt.

Vegyület = méreg = halál

Vani aránylag könnyen megúszta a dolgot: felszedett 15 kilót, és beleszaladt egy vakbélgyulladásba. Miután kivették a vakbelét, megkérdezte az orvost, hogy mi okozta ezt nála, és azt a választ kapta, hogy semmi különös, az embereknél néha csak úgy kialakul a vakbélgyulladás. Vani nem fogadta el ezt a magyarázatot, és az életmódját, azon belül is az étkezési szokásait okolta a betegségért (egyébként valószínűleg jogosan) – így született meg a blogger, Food Babe, és a keresztes hadjárat az élelmiszeripar ellen.

Bár az égvilágon semmilyen, témába vágó előképzettsége nincs, ez nem akadályozta meg abban, hogy összekalapáljon egy meglehetősen egyszerű, jolly joker egészségformulát. Az alapelvek nagyjából ezek: Fotó: Kallos Bea. E-szám-mentes jó étvágyat! K - A szalonna és a rák, avagy mit is jelent 18%? - Voyager: a tudomány határain. Tegnap végigsöpört az interneten a hír, miszerint „napi 50 gramm feldolgozott hús elfogyasztása 18%-kal növeli a vastagbélrák kockázatát”.

K - A szalonna és a rák, avagy mit is jelent 18%? - Voyager: a tudomány határain

A 18% természetesen ijesztően hangzik, de még ez a generált ijedelem is smafu ahhoz képest, amit az alábbi bekezdés elolvasása után érezhetünk: Plázs: WHO: Rákkeltő a kolbász és a szalonna, és valószínűleg a vörös húsok is. A WHO a mai nap folyamán bejelentette, hogy a bacon szalonna, a kolbász és más feldolgozott húsok rákot okoznak, és ez talán igaz a vörös húsokra is.

Plázs: WHO: Rákkeltő a kolbász és a szalonna, és valószínűleg a vörös húsok is

Sonka, kolbász, szalonna: mind rákkeltők lehetnek. A szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanabba a kategóriába került, azaz rákkeltő, mint a cigaretta – írja friss jelentésében a World Health Organisation (WHO).

Sonka, kolbász, szalonna: mind rákkeltők lehetnek

A pácolt és feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány. A WHO rákkal foglalkozó részlege, az International Agency for Research on Cancer (IARC) szerint elég bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel egyértelmű a kapcsolat: bélrákot okoznak.

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty. TÉNYEK / Viszkettek a mérgező anyagtól - Tények-riport / tv2.hu.