background preloader

Jó cikk

Facebook Twitter

A degenerált papír-ceruza-nemzedék. Egy, az iskolába beszivárgó, nap mint nap jelen lévő veszélyes technikai eszközre kívánom felhívni a figyelmet, ami számos káros, bűnös, törvénytelen cselekvést tesz lehetővé, sőt arra kifejezetten sarkall.

A degenerált papír-ceruza-nemzedék

Sok iskolában nem tulajdonítanak neki kellő jelentőséget, éppen ezért törvényi szabályozást sürgetek, hogy végre minden oktatási intézményből egységesen ki legyen tiltva a papír és a ceruza. A papír és a ceruza teszi lehetővé, hogy a diákok óra alatti levelezést bonyolítsanak le egymás közt. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a diák elővesz egy papírt (esetleg füzetből tép ki – rongál), és felírja rá a számára fontosnak vélt kérdését, ami sajnos gyakran nem kapcsolódik közvetlenül a tananyaghoz. Ezt a kérdést utána rejtett csatornán – ezt a diákok egymás közt vagy wifi-nek, vagy 3G-nek neveznek – eljuttatja egy diáktársának. A diáktárs jellemzően ugyanarra a papírra felírja a saját üzenetét, és megint csak a tanár átjátszásával, visszajuttatja a kérdezőhöz.

(Hanczár Gergely) Linkek. A megoldásfókuszú megközelítés, avagy mégis könnyen kezelhetők a nehezen kezelhetők? Mielőtt elmesélem, hogy mit csinál Insoo az osztályban, nézzünk rá egy pillanatra, hogyan működik az oktatás - nevelés nálunk: a tanár bemegy az osztályba, és megmondja, hogy mit csinálnak a gyerekek jól, mit csinálnak rosszul. Főleg az utóbbit teszik meg gyakran. „Gyerekek, ez így nem megy tovább! Ha így viselkedtek, akkor ez meg ez meg ez lesz. Szégyelljétek magatokat! Tőletek zeng a tanári, minden tanár nekem panaszkodik…stb.” Szeretnénk azt hinni, hogy ha elmondjuk a gyerekeknek, hogy melyik viselkedésükkel bántanak minket, akkor majd legközelebb, mielőtt ugyanazt tennék, eszükbe jut, hogy ez rossz nekünk, és nem teszik meg.

Ráadásul azt erősítjük a gyerekekben, hogy mi, felnőttek mondjuk meg nekik, hogy mit hogyan kell csinálniuk, elmondjuk, hogy ezt tegyétek így és így, fenyegetjük őket mindenféle rossz következménnyel, azzal, hogy nem fognak továbbtanulni, hogy semmire nem viszik majd. Mit csinál ehelyett Insoo? Aki kapcsolatok nélkül ül egy osztályban, az láthatatlan. Pédául azt, hogy Insoo Kim Berg személyesen lép oda mindegyikükhöz, a szemükbe néz, megérinti a vállukat, rájuk mosolyog, és elmondja, hogy te ma ezt és ezt csináltad.

Aki kapcsolatok nélkül ül egy osztályban, az láthatatlan

Ettől a gyerek érzi, hogy észrevették a jelenlétét, hogy felfigyeltek rá, a legapróbb dologra is, amit napközben csinált. Ő már valószínűleg el is felejtette, de Insoo felírta, és elég fontosnak érezte ahhoz, hogy ki is mondja. Ez az egyik legfontosabb mozzanata a megfigyelésen alapuló pozitív visszajelzésnek. Nem általánosságban mondja el, hogy jók voltatok, hanem személyre szólóan. Akkor tesszük valakivel a legjobbat, ha a tudtára adjuk, hogy észrevettük őt, a legapróbb pozitívumot is a viselkedésében. A kirekesztettek „Minden osztályban van legalább 1-2 gyerek a peremen!” Abban az osztályban is volt egy kislány, aki a peremen volt korábban. Mi segített a peremen levő kislánynak? Így védekezz a csesztetők ellen. Ne engedd, hogy mások véleménye befolyásolja életedet.

Így védekezz a csesztetők ellen

Rázd le a cikizőket! Újabb tragédia borzolta itthon a kedélyeket. Az a hír járja, hogy egy 17 éves székesfehérvári fiú zaklatói nyomására levetette magát a sulija 3. emeletéről. Sokszor testi sértésig is fajul a cikizés, de leggyakrabban még mindig a lelki terrort alkalmazzák a bullie-k (zaklatók) az interneten vagy akár a suliban. A legjobb, ha figyelemre se méltatod őket (Kép: wikiHow) Sose engedd, hogy mások véleménye, gonoszsága határozza meg az életedet, és ha nem tudsz egyedül megbirkózni velük, ne félj segítséget kérni. Adunk néhány tippet, hogyan kezelheted a rosszindulatú piszkálódókat: 1. 2. Nagykép - Mert volt gyerekszobájuk. Nem a szenvedésért adják a díjat Az ukrán származású Daniel Berehulak nyerte a legkitartóbb háborús fotósoknak járó Chris Hondros-díjat. 2014. április 23. szerda 11:19 Afgán álom Divatba jött a randi Kabulban, ahol turbán helyett már Pókember a menő.

Nagykép - Mert volt gyerekszobájuk

A nemrég még tálib radikálisok által uralt országban az új ifjúsági elit a nyugati életstílust élvezi és retteg a visszarendeződéstől. 2014. április 20. vasárnap 23:00 20 éve kezdődött az afrikai holokauszt Szélsőségesek 100 ezer embert öltek meg minden héten, Machetével mészároltak le teljes családokat, tömegével csonkítottak meg gyerekeket és gyújtották rá a templomokat a menedéket keresőkre. 20 éve volt a ruandai népirtás. 2014. április 8. kedd 20:58 Csak mi ketten Ki ne akart volna egy darabig valaki vagy valami más lenni?

2014. április 11. péntek 22:30 Egy bank, ami élelmiszert ad Korábban milliós tüntetéseket szerveztek, mára praktikusabb célokat találtak a spanyol mozgalmak. 2014. április 17. csütörtök 21:55 Élet az apartheid szemétdombján.