background preloader

Sometek

Facebook Twitter

Paras tapa oppia yksilöllisesti: PLE. Verkko-opiskelun keskeinen lupaus on yksilöllisyyden lisääntyminen.

Paras tapa oppia yksilöllisesti: PLE

Siihen kuuluvat mm. henkilökohtaiset oppimispolut, opiskelu omaan tahtiin ja itse valituilla välineillä. Kaikkein aidoimmillaan yksilöllisyys toteutuu henkilökohtaisissa oppimisympäristöissä (PLE = Personal Learning Environment) ja -oppimisverkostoissa (PLN = Personal Learning Network). Tässä artikkelissa pureudun ensin mainittuun. Standardoidun opetuksen loppu Personalized Learning Foundation on yksi yksilöllisen oppimisen äänitorvi.

Miksi Google ei riitä? Tiedonhaku 2.0. Tämä artikkeli on johdanto eKirjaan ”Tiedonhaku 2.0″.

Miksi Google ei riitä? Tiedonhaku 2.0

Voit ladata kirjan ilmaiseksi täältä, ole hyvä! Googlen osuus hakukoneliikenteestä Suomessa on 97%. Älä kysy, jos vastauksen löytää Googlesta! Uudessa informaatiotaloudessa asiantuntemus on vähemmän faktojen ahtamista päähän ja enemmän sitä, että osaa hankkia käsiinsä kunkin ongelman ratkaisuun tarvittavan tiedon ja soveltaa sitä luovasti.

Älä kysy, jos vastauksen löytää Googlesta!

Google Makes You Stupid If By Stupid You Mean Informed. A recent Columbia University study is a salve for teachers worried that Google’s making them–and their students–stupid.

Google Makes You Stupid If By Stupid You Mean Informed

Of course Google doesn’t do anything directly. It is simply a search engine that provides access to information. The idea that such access might make you “stupid” likely comes from a kind of guilt that comes from making something that used to be difficult–well, less difficult. If it’s easy it must not be worth doing.

But Google doesn’t provide insight–it provides information. Columbia University psychologist Betsy Sparrow explains. “Since the advent of search engines, we are reorganizing the way we remember things. Semantics get in the way here a little. “Perhaps those who teach in any context, be they college professors, doctors or business leaders, will become increasingly focused on imparting greater understanding of ideas and ways of thinking, and less focused on memorization,” said Sparrow. And you can’t blame those on Google.

Opas sosiaaliseen tiedonhakuun ja kuratointiin. Yksinkertaisimmillaan kuratointi tarkoittaa tätä: kuraattori (asiantuntija / intohimoinen asianharrastaja) arvioi useita artikkeleita (tai kuvia, videoita), valikoi niistä parhaimmat ja jakaa ne yleisönsä kanssa.

Opas sosiaaliseen tiedonhakuun ja kuratointiin

Paras tapa löytää kiinnostavaa tietoa: kuraattorien yhteisö Scoop.it. Sosiaalinen media on muuttamassa perustavalla tavalla tapaamme hakea tietoa.

Paras tapa löytää kiinnostavaa tietoa: kuraattorien yhteisö Scoop.it

Saamme yhä suuremman osan tiedostamme verkostojemme – kavereiden ja seuraamiemme henkilöiden – kautta. Globaaleissa asiantuntijaverkostoissa tieto liikkuu ennennäkemätöntä vauhtia, vapaasti ja ilman välikäsiä. Median murros: Massamediasta kohti yksilöllisiä mediareittejä. Kuukausiliitteen juttu ”Twitter tekee läpimurtoa Suomessa” (4.5.2013) puhutti viikonloppuna kovasti sosiaalisessa mediassa.

Median murros: Massamediasta kohti yksilöllisiä mediareittejä.

Tässä pieni katkelma omasta Twitter-virrastani: Sosiaalinen media ja oppiminen: iso kuva. Internetin kehityksessä voidaan erottaa vaiheet web 1.0, web 2.0 (≈sosiaalinen media) ja nupuillaan oleva web 3.0.

Sosiaalinen media ja oppiminen: iso kuva

Oppiva organisaatio: vapauta ideoiden virta työyhteisössäsi. Jos jokainen antaa vähän, kaikki saavat paljon.

Oppiva organisaatio: vapauta ideoiden virta työyhteisössäsi

Tähän yksinkertaiseen ajatukseen perustuu koko internetin voima. Joku jakaa blogikirjoituksensa tai videotutoriaalinsa ja yhtäkkiä se on liki kolmen miljardin netinkäyttäjän ulottuvilla. Ihannetapauksessa jakaja ei koe luopuvansa mistään, koska muutkin toimivat samoin. Vai kuinka? Hyvästi sähköposti, tervetuloa sosiaalinen intranet. Sähköposti suunniteltiin alunperin kahdenkeskiseen viestintään, ja se sopii huonosti nykyiseen työelämään kuuluvaan tiimityöhön ja kollaboraatioon.

Hyvästi sähköposti, tervetuloa sosiaalinen intranet

Sosiaalinen intranet on parempi kanava vuorovaikutukselle, jakamiselle ja yhteistyölle. Parhaimmillaan sosiaalinen intranet on oppivan organisaation sydän, tuotekehitystä ja -innovaatioita vauhdittava ideajalostamo ja arjen rutiineja helpottava yhteistyökanava. Moni asiantuntija ennustaa, että vuonna 2013 sosiaalinen media tulee työpaikoille rytinällä. Sähköposti on tehoton tapa viestiä. Sähköpostijohtamisesta parvijohtamiseen. Aikaisemmissa Katin merkitykselliset kokemukset ja Katri's meaningful experiences blogeissani olen tähän asti kirjoittanut lähinnä sosiaalisesta mediasta työ- ja johtamisvälineenä. GOLF Tunnepeli blogissa on keskiössä golfin pelaamisen oppiminen niin, että perinteisestä tekniikka- ja välinelajista jaetaan kokemuksia ja keskustellaan myös tunnepelaamisena. Tämä Parvijohtaja Poppanen on neljäs blogini. Verkostojen aikakausi: konnektivismi ja kytkeytynyt oppiminen.

Sille, millaisen tiedon, resurssien ja ihmisten runsaudensarven äärelle meillä on nykyisin verkon kautta pääsy, ei ole vertaa historiassa. Periaatteessa kaikki tieto kulkee älypuhelimella taskussa ja on napin painalluksen päässä. Verkko on nopeasti muuttumassa ajattelumme jatkeeksi. Facebook työvälineenä? Kyllä ja ei. Nykyään monet käyttävät Facebookkia vapaa-ajan lisäksi työasioidensakin hoitamiseen. Vaikka Facebookin työkäyttöön liittyy monia haasteita (käyttöehdot, mainokset, yksityiselämän ja työidentiteetin sekoittuminen…) moni käyttää sitä silti mielummin kuin työpaikan tarjoamia viestintävälineitä. Ehkä siksi 2013 yhä useampaa yritystä ja organisaatiota kiinnostaa tuoda sosiaalinen media mukaan sen sisäiseen yhteistyöhön. Facebook työkäytössä Kyselin TVT -opetuksessa -ryhmässä Facebookin työkäytöstä. Tämä yli 3000 hengen avoin Facebook -ryhmä on nykyisin yksi aktiivisimmista opetusalan ammattilaisten keskustelufoorumeista Suomessa.

Mediataidot ovat tietoyhteiskunnan kansalaistaitoja. 2000-luvun kansalaistaidot: informaatio-, media- ja digitaidot. ”Nykyisin siitä ei ole kilpailuetua, että tietää enemmän kuin muut. Tulevaisuuden oppikirja: kuratoitu kokoelma web-resursseja? Tietoyhteiskuntaan kuuluu elinikäinen oppiminen. Työ vaatii yhä enemmän kykyä sopeutua vaihteleviin tilanteisiin, oppia uutta ja soveltaa oppimaansa. Mekaaninen toistaminen ja aiemmin opitun muistaminen ei riitä. Sen sijaan tarvitaan ongelmanratkaisukykyä, luovuutta ja tutkivaa mielenlaatua. Elinikäisillä oppijoilla tulee olla taitoja löytää, suodattaa, arvioida, analysoida ja käyttää informaatiota useista eri lähteistä – itsenäisesti ja yhteistyössä eri ammattilaisten kanssa.

Toisinsanoen tarvitaan tiedonhaku 2.0 -taitoja. Työnhaussa blogi vakuuttaa paremmin kuin paperit. Oppimisen tulevaisuus: MOOC, Flipped Classroom ja muita ilmiöitä. Miksi Moodle on vanhanaikainen? Oppimisalustoista (LMS) kohti henkilökohtaisia oppimisympäristöjä (PLE). ”Moodle oli “moderni” oppimisympäristö vuosituhannen vaihteessa. iPadit, sosiaalinen media ja Campus 2.0 Helsinki Business Collegessa. Pelillistäminen ja työ: Voiko ihminen muuttua? Oppiminen ja työ 2.0. Learning With Web 2.0 Tools & Mobile.