background preloader

Hopscotch - visuaalista koodausta iPadilla

Facebook Twitter

Hopscotch oppimisessa.

HS2

Code & Type 1.0. Code & Draw 1.0. Workflow: Aikajanat. Mobiililaitteiden käyttöön liittyvissä keskusteluissa törmää usein käsitteeseen workflow. Suora käännös on työnkulku, mutta TVT:n maailmassa sillä on erityinen merkitys, jossa luominen / tuottaminen yhdistyy tehokkuuden / voimaantumisen kautta osallistumiseen / jakamiseen. AppStoresta ja muista sovelluskaupoista löytyy tuhansia ohjelmia, jotka hoitavat tietyn asian todella hyvin. Ne eivät kuitenkaan välttämättä toimi ihmisten tarpeiden mukaan, vaan hoitavat niistä vain osan.

Niinpä onkin hyvä oppia yhdistelemään eri ohjelmia ja tarvittaessa jopa itsekin koodata sellainen. Etenkin pedagogista lisäarvoa toivovien on varauduttava siihen, että pelkkä tekniikka ei riitä, vaan sitä on osattava käsitellä mielekkäällä tavalla. Edelliseen kirjoitukseeni tein aikajanan ThingLink-ohjelmalla. Workflow: Aikajanat 1. Luo aikajana ohjelmalla Timeline Generator 1.0. 2. Käytä ohjelmaa Photogene rajataksesi ("crop") kuvasta pelkän aikajanan. 3. Piano Master 1.0. Timeline Generator 1.0. Blogikirjoitukseni Thinglink-aikajanalla #jaajotain. Maaliskuussa vietetään jo perinteisesti Jaa jotain -päivää. Sen kunniaksi kokosin Mobiluck-blogiin kirjoittamani jutut yhteen ja jaan ne (kuvineen ja videoineen) avoimesti käytettäväksi (CC BY-SA 3.0) yhteiseen hyvään. Tämä mukaanlukien blogikirjoituksia on nyt kertynyt parin vuoden aikana 20.

Joukossa on mukana omasta mielestäni useita helmiä, mutta tärkeintä on ollut taidot joita olen oppinut niitä tehdessäni ja yhteisöllisyys, jonka olen kokenut niitä jakaessani. Omaehtoisuus, kyvykkyys, yhteisöllisyys (autonomy, mastery, purpose) - näillä mennään! :) P.S. Blogikirjoitukset Pearltrees-kansiossa: Blogikirjoitukset tavallisena listana: TED Talks, Pep talks - Mobiluck goes OPE Talks! Matematiikka, kuvittele pyöreä koodaus! Pelillisyyden jäljillä: Credly - Kerro se badgella! Matematiikka, kuvittele pyöreä koodaus! Matematiikka on matematiikka. Näinhän se on. Mitä siitä? Yksi plus yksi on kaksi. Kyllä, kyllä. Paitsi että ei aina. Koko tietotekniikka perustuu binääriseen maailmaan.

Ykkösiin ja nolliin. Tietokoneet ja internet eivät olisi olemassa ilman matematiikkaa. Pari tarinaa, ennen kuin mennään itse asiaan. Toinen muistikuva on matematiikan kokeista. Viime aikoina matematiikka on saanut paljon työntöapua yllättäviltä tahoilta: Flipped Classroom ja Yksilöllisen oppimisen menetelmä. Minusta tuntuu, että matematiikassa on jotain oppiaineena, jonka takia kyseiset menetelmät istuvat siihen aika hyvin. Täytyy myöntää, että olen humanisti, kielitieteilijä ja hieman sporttinen iPad-hullu. Hopscotch: eXecute 1.0 Toinen ohjelma on puhdasta yhteen- ja vähennyslaskua. Hopscotch: Add & Subtract 1.0 Antaako koodaus matematiikalle jotain, jota sillä ei jo olisi. P.S. eXeCute 1.0. Add & Subtract 1.0.

Hopscotch - Piirrä minulle pikseli! Uusi opetussuunnitelma julkaistiin pari viikkoa sitten. Koodaus tulee kouluihin aluksi ainakin käsitöiden ja matematiikan kautta. Mietin miten nämä aineet voitaisiin yhdistää koodaukseen. Sitten minulla välähti: pikseli. Design-oppimiseen (kts. edellinen juttuni) kuuluu ainakin suunnittelu, tekeminen, tuotteen kehittäminen ja muotoilu.

Pixel Designer 2.1 sopii mainiosti ihan vaan piirtelyyn, mutta sillä voi myös suunnitella käsitöiden mallia vaikkapa ristipistoihin tai koristekuvioihin. Olen tehnyt Hopscotch-ohjelmalla joitakin pelejä, mutta itse pidän eniten open-ended / sandbox -tyyppisistä ohjelmista, joissa käyttäjä voi antaa enemmän kuin sen tekijä on osannut kuvitella. Pixel Designer 2.1. Oppimisen Grand Designs, feat. Eduflow Designer 1.0! Olisipa tylsää, jos tietäisi asioista jo kaiken! Näin ajattelen, kun tutustun aiheeseen nimeltä design-oppiminen. Mistä on kyse? No, itse asiassa en sitä oikein itsekään tiedä, mutta täytyy myöntää, että kyllähän se hienolta kuulostaa, jotenkin ylväältä ja arvokkaalta. Kun kyselin design-oppimisesta Tieto- ja viestintätekniikka oppimisessa -ryhmässä, sain vastaukseksi hyvin erilaisia käsityksiä kyseisestä termistä. Jos design-oppiminen alunperin tarkoittikin oppimista designista (esim. Jonkinlaista design-oppimista edusti myös "learning for design" -ajatus, jossa ideana oli kokonaisvaltaisempi suhtautuminen oppimiseen ja uuden teknologian hyödyntäminen (alati muuttuvan) maailman "haltuunotossa".

Mihin lopputulokseen päädyin? Tästä sitten päästäänkin design-oppimisen seuraavaan vaiheeseen: tekemällä oppiminen ja suunnittelu yhdistyvät! Linkkejä: Kaiju Kangas - The Artifact Project. Peter Goodyear - Goodyear on the Laureate Fellowship (Youtube) Eduflow Designer 1.0. Hopscotch: Käsitteen dynaaminen kuvaaminen - case Mindfulness. Mindfulness. Mindfulness - Tietoisuustaidot. Hopscotch esitystyökaluna - Positiiviset palautteet. Olin kohdannut epäkohdan opettajan työssäni ja päätin pyytää apua sen ratkaisemiseksi Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa -ryhmältä. Kyseessä oli siis joukkoistamisen (crowdsourcing) hyödyntäminen Facebookissa.

Lähetin ryhmälle seuraavan viestin: "Virka-apupyyntö"Hei! Meillä on Wilmassa kaksi vaihtoehtoa antaa positiivista palautetta: "aktiivinen tuntiosallistuminen" ja "positiivinen palaute". Negatiivisia on kahdeksan (!) Ottaen huomioon, että postaukselle tuli nopeasti yli 80 tykkäystä, näytti selvästi siltä, että asia koettiin tärkeäksi.

Tein "metataidoista" 15-kohtaisen listan, aluksi tekstinä, sitten ajattelin kokeilla, miten Hopscotch-ohjelma taipuisi "esitystyökaluksi". Tässä Youtube-video, jonka kuvasin Metataidot-projektista: Jos sinulla on iPad ja siinä Hopscotch-ohjelma, voit ladata esityksen tästä linkistä: Metataidot. Hopscotch - visuaalista koodausta iPadilla. Hopscotch-paja - Iloa oppimiseen kaikkialla. Pidin Iloa oppimiseen kaikkialla -seminaarissa kaksi Hopscotch-pajaa, joissa opettelimme koodausta ja pelien tekemistä. Osallistujia oli hyvin mukana ja intoa tuntui riittävän siinä määrin, että omia tuotoksia alkoi syntyä jo seminaarin aikana. Oli ilo huomata, kuinka opettajat lähtivät Hopscotch-koodaukseen mukaan ja esittivät myös useita kysymyksiä pajanpitäjälle. Itselleni Jyväskylän "ILO"-päivät olivat monellakin tapaa ainutlaatuiset. Palasin takaisin opiskelukaupunkiini, mutta tällä kertaa vähän eri roolissa.

Tutustuin JAMKin upeisiin tiloihin, kuuntelin asiantuntevia ja innostavia luennoitsijoita ja ehdin myös toisten pitämiin pajoihin, joissa sain uusia näkökulmia ja mahdollisuuden verkostoitumiseen. Seminaarin järjestelyt sujuivat hienosti ja päivillä oli edelleen tuttu innostunut ja positiivinen henki. Mobiluckin porukat olivat vahvasti esillä ja oli mahtavaa huomata, miten ammatillinen puoli ja yliopisto olivat yhdessä luomassa tätä opetusalan huipputapahtumaa Jyväskylässä. Iloa oppimiseen koodaamalla!

Untitled. Hopscotch - Google Slides.

HS

Hopscotch-paja. Hopscotch -- Make your own games. Coding made waaaaay easier. App Storessa.