background preloader

Hopscotch - visuaalista koodausta iPadilla

Facebook Twitter

Hopscotch oppimisessa.

HS2

Code & Type 1.0. Code & Draw 1.0. Workflow: Aikajanat. Mobiililaitteiden käyttöön liittyvissä keskusteluissa törmää usein käsitteeseen workflow.

Workflow: Aikajanat

Suora käännös on työnkulku, mutta TVT:n maailmassa sillä on erityinen merkitys, jossa luominen / tuottaminen yhdistyy tehokkuuden / voimaantumisen kautta osallistumiseen / jakamiseen. AppStoresta ja muista sovelluskaupoista löytyy tuhansia ohjelmia, jotka hoitavat tietyn asian todella hyvin. Ne eivät kuitenkaan välttämättä toimi ihmisten tarpeiden mukaan, vaan hoitavat niistä vain osan.

Niinpä onkin hyvä oppia yhdistelemään eri ohjelmia ja tarvittaessa jopa itsekin koodata sellainen. Etenkin pedagogista lisäarvoa toivovien on varauduttava siihen, että pelkkä tekniikka ei riitä, vaan sitä on osattava käsitellä mielekkäällä tavalla. Edelliseen kirjoitukseeni tein aikajanan ThingLink-ohjelmalla. Piano Master 1.0. Timeline Generator 1.0. Blogikirjoitukseni Thinglink-aikajanalla #jaajotain. Maaliskuussa vietetään jo perinteisesti Jaa jotain -päivää.

Blogikirjoitukseni Thinglink-aikajanalla #jaajotain

Sen kunniaksi kokosin Mobiluck-blogiin kirjoittamani jutut yhteen ja jaan ne (kuvineen ja videoineen) avoimesti käytettäväksi (CC BY-SA 3.0) yhteiseen hyvään. Tämä mukaanlukien blogikirjoituksia on nyt kertynyt parin vuoden aikana 20. Joukossa on mukana omasta mielestäni useita helmiä, mutta tärkeintä on ollut taidot joita olen oppinut niitä tehdessäni ja yhteisöllisyys, jonka olen kokenut niitä jakaessani. Omaehtoisuus, kyvykkyys, yhteisöllisyys (autonomy, mastery, purpose) - näillä mennään!

:) P.S. Blogikirjoitukset Pearltrees-kansiossa: Blogikirjoitukset tavallisena listana: TED Talks, Pep talks - Mobiluck goes OPE Talks! Matematiikka, kuvittele pyöreä koodaus! Matematiikka, kuvittele pyöreä koodaus! Matematiikka on matematiikka.

Matematiikka, kuvittele pyöreä koodaus!

Näinhän se on. Mitä siitä? Yksi plus yksi on kaksi. Kyllä, kyllä. Paitsi että ei aina. Tietokoneet ja internet eivät olisi olemassa ilman matematiikkaa. Pari tarinaa, ennen kuin mennään itse asiaan. Toinen muistikuva on matematiikan kokeista. Viime aikoina matematiikka on saanut paljon työntöapua yllättäviltä tahoilta: Flipped Classroom ja Yksilöllisen oppimisen menetelmä.

Minusta tuntuu, että matematiikassa on jotain oppiaineena, jonka takia kyseiset menetelmät istuvat siihen aika hyvin. Täytyy myöntää, että olen humanisti, kielitieteilijä ja hieman sporttinen iPad-hullu. eXeCute 1.0. Add & Subtract 1.0. Hopscotch - Piirrä minulle pikseli! Uusi opetussuunnitelma julkaistiin pari viikkoa sitten.

Hopscotch - Piirrä minulle pikseli!

Koodaus tulee kouluihin aluksi ainakin käsitöiden ja matematiikan kautta. Mietin miten nämä aineet voitaisiin yhdistää koodaukseen. Sitten minulla välähti: pikseli. Design-oppimiseen (kts. edellinen juttuni) kuuluu ainakin suunnittelu, tekeminen, tuotteen kehittäminen ja muotoilu. No sitä olen tehnyt viime aikoina Hopscotch-ohjelmalla koodatessani piirrosohjelmaa nimeltään Pixel Designer. Pixel Designer 2.1 sopii mainiosti ihan vaan piirtelyyn, mutta sillä voi myös suunnitella käsitöiden mallia vaikkapa ristipistoihin tai koristekuvioihin. Olen tehnyt Hopscotch-ohjelmalla joitakin pelejä, mutta itse pidän eniten open-ended / sandbox -tyyppisistä ohjelmista, joissa käyttäjä voi antaa enemmän kuin sen tekijä on osannut kuvitella. Pixel Designer 2.1. Oppimisen Grand Designs, feat. Eduflow Designer 1.0!

Olisipa tylsää, jos tietäisi asioista jo kaiken!

Oppimisen Grand Designs, feat. Eduflow Designer 1.0!

Näin ajattelen, kun tutustun aiheeseen nimeltä design-oppiminen. Mistä on kyse? Eduflow Designer 1.0. Hopscotch: Käsitteen dynaaminen kuvaaminen - case Mindfulness. Mindfulness. Mindfulness - Tietoisuustaidot. Hopscotch esitystyökaluna - Positiiviset palautteet. Olin kohdannut epäkohdan opettajan työssäni ja päätin pyytää apua sen ratkaisemiseksi Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa -ryhmältä.

Hopscotch esitystyökaluna - Positiiviset palautteet

Kyseessä oli siis joukkoistamisen (crowdsourcing) hyödyntäminen Facebookissa. Lähetin ryhmälle seuraavan viestin: "Virka-apupyyntö"Hei! Meillä on Wilmassa kaksi vaihtoehtoa antaa positiivista palautetta: "aktiivinen tuntiosallistuminen" ja "positiivinen palaute". Negatiivisia on kahdeksan (!) Ottaen huomioon, että postaukselle tuli nopeasti yli 80 tykkäystä, näytti selvästi siltä, että asia koettiin tärkeäksi. Tein "metataidoista" 15-kohtaisen listan, aluksi tekstinä, sitten ajattelin kokeilla, miten Hopscotch-ohjelma taipuisi "esitystyökaluksi". Tässä Youtube-video, jonka kuvasin Metataidot-projektista: Jos sinulla on iPad ja siinä Hopscotch-ohjelma, voit ladata esityksen tästä linkistä:

Metataidot. Hopscotch - visuaalista koodausta iPadilla. Hopscotch-paja - Iloa oppimiseen kaikkialla. Pidin Iloa oppimiseen kaikkialla -seminaarissa kaksi Hopscotch-pajaa, joissa opettelimme koodausta ja pelien tekemistä.

Hopscotch-paja - Iloa oppimiseen kaikkialla

Osallistujia oli hyvin mukana ja intoa tuntui riittävän siinä määrin, että omia tuotoksia alkoi syntyä jo seminaarin aikana. Oli ilo huomata, kuinka opettajat lähtivät Hopscotch-koodaukseen mukaan ja esittivät myös useita kysymyksiä pajanpitäjälle. Itselleni Jyväskylän "ILO"-päivät olivat monellakin tapaa ainutlaatuiset. Palasin takaisin opiskelukaupunkiini, mutta tällä kertaa vähän eri roolissa. Tutustuin JAMKin upeisiin tiloihin, kuuntelin asiantuntevia ja innostavia luennoitsijoita ja ehdin myös toisten pitämiin pajoihin, joissa sain uusia näkökulmia ja mahdollisuuden verkostoitumiseen. Seminaarin järjestelyt sujuivat hienosti ja päivillä oli edelleen tuttu innostunut ja positiivinen henki. Iloa oppimiseen koodaamalla! Untitled. Hopscotch - Google Slides.

HS

Hopscotch-paja. Make your own games. Coding made waaaaay easier. App Storessa.