background preloader

Democratische veranderingen Egypte

Facebook Twitter

Mohamed Morsi. Levensloop[bewerken] Morsi doceerde aan de Faculteit van Bouwkunde van de Universiteit van Caïro en de University of Southern California.

Mohamed Morsi

Tussen 1982 en 1985 was hij tevens assistent-professor aan de California State University - Northridge. Van 2000 tot 2005 was Morsi afgevaardigde in de Egyptische Volksvergadering. Hij werd als onafhankelijk kandidaat gekozen omdat de Moslimbroederschap onder president Hosni Moebarak geen kandidaten mocht stellen. Tot de oprichting van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid in 2011 was hij lid van de Executieve Raad van de Moslimbroederschap. Na de diskwalificatie van Khairat el-Shater voor de presidentsverkiezingen van 2012 trad Morsi, aanvankelijk slechts een reservekandidaat, naar voren als presidentskandidaat namens de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid. President[bewerken] Al voor hij president werd was het duidelijk dat hij te maken zou krijgen met de traditionele politieke macht van het leger van Egypte.

Afzetting[bewerken] Mohammed Hoessein Tantawi. Mohammed Tantawi diende tijdens de oorlogen van 1956, 1967 en 1973 als infanterie-officier.

Mohammed Hoessein Tantawi

Nadien was hij onder andere militair attaché in Pakistan. In 1989 werd hij bevorderd tot veldmaarschalk. Op 20 mei 1991 volgde Tantawi luitenant-generaal Yousef Sabry Abo Taleb op als minister van Defensie en Militaire Productie. Tantawi nam aan de zijde van de geallieerde coalitie deel aan de Tweede Golfoorlog. Op 11 februari 2011 droeg president Moebarak de macht over aan de Opperste Raad van de Strijdkrachten, met Tantawi als voorzitter. Mohammed Tantawi staat te boek als een loyaal volgeling van Moebarak.[4] Graffiti met de begeleidende tekst: "Tantawi is Mubarak" Hosni Moebarak. Militaire loopbaan[bewerken] Politieke loopbaan[bewerken] Op 15 april 1975 benoemde president Sadat hem tot vicepresident.

Hosni Moebarak

President van Egypte. Morsi in overleg met militaire raad Egypte. (Novum/AP) - CAÏRO - De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi is maandag in overleg getreden met de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, de feitelijke machthebbers in het land.

Morsi in overleg met militaire raad Egypte

Het is nog niet precies duidelijk wat Morsi kan gaan doen, omdat de militaire raad eerder de bevoegdheden van de president fors heeft ingeperkt. "Zijn prioriteit is stabiliteit op het politieke toneel", aldus Yasser Ali, een woordvoerder van Morsi. Volgens Ali voerde Morsi overleg over de vorming van een nieuwe regering. Hij zou een coalitieregering willen vormen, bestaande uit technocraten en vertegenwoordigers van een breed spectrum aan politieke facties. Dat gaat volgens Ali echter wel veel tijd kosten. Dit is waarom Egyptenaren de straat op gaan - Buitenland. © afp.

Dit is waarom Egyptenaren de straat op gaan - Buitenland

Egyptische demonstranten. CAIRO - In Egypte is het vandaag opnieuw onrustig, een dag na de grootste protesten in decennia tegen het bewind. De organisatoren zeggen te demonstreren tegen armoede, marteling, corruptie en werkloosheid. Hoe erg is de situatie in het Noord-Afrikaanse land eigenlijk? Een overzicht. Armoede De bevolking telt meer dan tachtig miljoen zielen en groeit elk jaar met 2 procent. Marteling Marteling en mishandeling komt algemeen voor in gevangenissen en politiebureaus.

CorruptieCorruptie komt in alle segmenten van de Egyptische maatschappij voor, van hoog tot laag. WerkloosheidOfficieel is het werkloosheidcijfer vorig jaar naar bijna 10 procent gegaan, maar er is een grote verborgen werkloosheid. Protesteren tegen het regime in Egypte? Noem jezelf ‘Khaled Said’ Corruptie, politiegeweld, onderdrukking.

Protesteren tegen het regime in Egypte? Noem jezelf ‘Khaled Said’

Stuk voor stuk reden om de straat op te gaan. Maar voor massaprotest is een prikkel nodig. Een concreet incident dat raakt aan gedeeld ongenoegen. Politieslachtoffer Khaled Said werd het symbool van de protesten in Egypte. Maar de drijvende kracht achter de symbolisering van Said wil geen bekendheid, laat staan roem. Degene die van Khaled Said een icoon maakte is een persoon die schuilgaat achter het internetaccount ‘El Shaheeed’, Arabisch voor ‘de martelaar’. Het doel was aanvankelijk een internetprotest tegen politiegeweld, maar na de protesten in Tunesië en de val van president Ben Ali werd het initiatief concreter en fysieker.

Of El Shaheeed de protesten van 25 januari op zijn conto kan schrijven is de vraag. Facebook als vliegwiel, meer niet In een interview met Newsweek - via Gmail Chat - is El Shaheeed bescheiden over zijn rol. Het succes van El Shaheeed is deels te danken aan zijn taalgebruik. Geplaatst in: Beste van het web Buitenland. - Tilburg University. Weblog Perspectief op Religie, Staat en Samenleving: www.sophievanbijsterveld.nl .

- Tilburg University

Recente boeken Overheid en godsdienst: Herijking van een onderlinge relatie, Nijmegen: Wolf Legal Publishers 2008. The Empty Throne: Democracy and the Rule of Law in Transition, Utrecht: Lemma 2002. De hybride universiteit: het onverenigbare verenigd?