background preloader

Resurser och Näringar

Facebook Twitter

Lista över länder efter BNP. Det här är en lista över världens länder efter nominell bruttonationalprodukt (BNP) i miljoner amerikanska dollar.

Lista över länder efter BNP

Happy Planet Index. Dollar Street. Självförsörjning - LRF. Gapminder: Unveiling the beauty of statistics for a fact based world view. Det betyder LKAB för statskassan: ”Lön till 4 400 poliser” Internationell ekonomi och handel. En grundläggande tanke med detta internationella handelssystem är att olika länder och platser ska specialisera sig.

Internationell ekonomi och handel

Det innebär att utvinningen av råvaror och produktionen av produkter sker på den plats där det är billigast och mest effektivt. Därefter exporteras varorna dit efterfrågan finns. Det omvända gäller för resurser och varor som saknas i ett land. Dessa måste istället importeras från andra länder som har specialiserat sig på att exportera just dessa råvaror, produkter eller tjänster. Specialiseringen ökar ständigt och omfattar idag både varor och tjänster som till exempel turism. Små länder är särskilt beroende av den internationella handeln.

Stora länder som USA och Japan har i allmänhet betydligt lägre import än mindre länder. Kritik mot den globala handeln Det finns gott om kritik mot den globala handeln. Produktionen har också fragmentiserats. Hur global handel påverkat olika länder varierar kraftigt. LKAB vill bygga järnverk i Norge. Gruvbolaget LKAB vill bygga ett nytt järnverk i Norge där koldioxidutsläppen kan minskas till en tjugondel.

LKAB vill bygga järnverk i Norge

I stället för kol används naturgas i processen och koldioxiden fångas och lagras under havsbotten. Tillsammans med norska Statoil Hydro och ett än så länge hemligt europeiskt stålbolag planerar LKAB att bygga det nya, naturgasdrivna järnverket väster om Trondheim. Järnverkets produktion ska ske nästan helt utan utsläpp av koldioxid. - Stål som produceras med kol släpper ut cirka två ton CO2 per ton stål. Använder man i stället naturgas halveras utsläppen. Statoil har testat lagring av koldioxid från Sleipnerfältet i många år. Ekonomi och handel. Tillväxt och BNP Ett lands välstånd mäts i BNP (bruttonationalprodukt).

Ekonomi och handel

BNP är värdet på alla varor och tjänster som produceras i ett land under en viss period. Även om BNP inte är ett perfekt mått ger det ändå en grov bild av hur rikt ett land är. 2016 uppgick Sveriges BNP till 4 379 miljarder kronor. Men ett lands BNP kan även mätas per invånare vilket ger en inblick i befolkningens levnadsförhållanden. BNP, dividerat med antalet invånare i landet kallas BNP per capita (per invånare). BNP är också det vanligaste måttet för att beskriva ekonomisk tillväxt. Sverige. Sverige /ˈsværjɛ/ (officiellt Konungariket Sverige ) är ett nordiskt land på Skandinaviska halvön i Nordeuropa.

Sverige

Sverige har landgräns i väst med Norge, i nordost med Finland samt angränsande territorialvatten till Norge i nordväst, Danmark i sydväst och Finland i öst. Landet har kuster mot Bottenviken, Bottenhavet, Ålands hav, Östersjön, Öresund, Kattegatt och Skagerrak. Sverige har en befolkning på 10,1 miljoner invånare[13] och är med en area på 447 435 km²[5] det geografiskt femte största landet i Europa. Huvudstad är Stockholm, landets största stad med 1,4 miljoner invånare. Därutöver finns ytterligare tre storstäder enligt Statistiska centralbyråns definition om fler än 200 000 invånare: Göteborg, Malmö och Uppsala.[14] Omkring 85 procent av befolkningen, en ökande andel, lever i tätorter.[15] Sverige har en låg befolkningstäthet om 22 invånare per km², med högre täthet i södra landshalvan. Sveriges ekonomiska historia. Sverige har sedan järnåldern haft en omfattande utrikeshandel som ofta har begränsat sig till ett fåtal viktiga import- och exportvaror.

Sveriges ekonomiska historia

Dessa har oftast kommit från råvarutillgång i landet, framför allt järn och trä. Förhistorisk tid[redigera | redigera wikitext] Den svenska ekonomin bestod till en början, under den del av stenåldern som brukar kallas jägarstenålder, av en jägar-samlar-ekonomi. En betydande förändring inträffade i och med jordbrukets införande cirka 4200 år f.Kr., då den avslutande delen av stenåldern, eller bondestenåldern, börjar. Under bronsåldern (ca 1800-500 f.Kr.) är basen i ekonomin fortfarande jordbruket, men flera exklusiva föremål av brons och andra kopparlegeringar förekommer troligen som bytesvaror. Under järnåldern (ca 500 f.Kr.-1050 e.Kr.) förekommer penninghantering för första gången i Sverige. Två viktiga näringar tycks ha stora problem - Värmlands Folkblad. Två för vårt land viktiga näringar dras med problem av olika slag.

Två viktiga näringar tycks ha stora problem - Värmlands Folkblad

Artikeln fortsätter efter annonsen. Gleerups Digitala Läromedel. Gleerups Digitala Läromedel. Den rikaste procenten äger snart hälften av världens rikedomar. Den rikaste hundradelen av jordens befolknings tillgångar har ökat från 44 procent 2009 till 48 procent 2014.

Den rikaste procenten äger snart hälften av världens rikedomar

Medlemmarna av denna skara hade under förra året en genomsnittlig förmögenhet på drygt 20 miljoner kronor (2,7 miljoner dollar) per vuxen, enligt den internationella utvecklingsorganisationen Oxfams rapport. Ekologiskt fotavtryck. Overshoot Day: Jordens resurser slut redan 2 augusti. 2017-08-01 ”Earth Overshoot Day” infaller rekordtidigt igen och redan 2 augusti har mänskligheten gjort av med årets budget av förnybara resurser.

Overshoot Day: Jordens resurser slut redan 2 augusti

Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande. Koldioxidutsläppen orsakar hela 60 procent av vårt fotavtryck. – Overshoot Day är en påminnelse om att jobbet långtifrån är gjort. Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Living Planet Report 2016: Två tredjedelar av planetens vilda ryggradsdjur snart borta. Internationellekonomi. Naturresurser och produktion i världen. Jordens resurser överkonsumeras i rasande takt. Den globala konsumtionen överskrider jordens produktionsförmåga med 30 procent – och de rika länderna är värst.

Jordens resurser överkonsumeras i rasande takt

Trenden för många ekosystem och arter fortsätter att peka nedåt. Tre av fyra länder lever med ett ekologiskt underskott. Huvudsidan - Globalis.se. Ekologiska fotavtryck. När klimatet ändras. Youtube.