background preloader

Terveys

Facebook Twitter

Liikunnan määrä ei vaikuta niskakipuihin - Tutka - Tutka. Niskakivuista kärsivien lasten ja nuorten määrä on kasvanut vuodesta 1991 lähtien.

Liikunnan määrä ei vaikuta niskakipuihin - Tutka - Tutka

Helsingin yliopistossa huomenna tarkistettavan väitöstutkimuksen mukaan liikunta-aktiivisuudella ei ole vaikutusta kivun esiintymiseen. Fysiatrian erikoislääkäri Minna Ståhlin väitöstyön mukaan yhä suurempi osa suomalaislapsista ja nuorista kärsii niskakivuista. Alkutilanteessa kivuttomista koululaisista vuoden jälkeen niskakivusta ilmoitti 21 prosenttia ja neljän seurantavuoden jälkeen peräti 43 prosenttia. ”Vaikka liikut paljon tai vähän, niskakipu on sama.” 72171 Syo hyvaa avoin luentomateriaali 09 2014. Väitös: Tunteiden hyväksyminen helpottaa painonhallintaa – tiukka syömisen rajoittaminen ei auta. Sairasen tutkimuksessa pyrittiin ymmärtämään psykologisia toimintoja, jotka selittävät ylipainoon liittyvää syömisen säätelyä.

Väitös: Tunteiden hyväksyminen helpottaa painonhallintaa – tiukka syömisen rajoittaminen ei auta

Siihen vaikuttavat esimerkiksi ympäristön vihjeet ruoasta, omat ajatukset ja tunteet sekä tavat reagoida niihin. Yritys rajoittaa syömistä voi lisätä ruokaan liittyviä ajatuksia ja mielihaluja. Your iPhone Is Ruining Your Posture — and Your Mood. Ravitsemussuositukset_2014_fi_web.

Ravitsemus

Hs. Lista on pitkä: masennus, diabetes, astma, allergia, metabolinen oireyhtymä.

hs

Vaivoja yhdistää muukin kuin se, että ne ovat suomalaisten kansantauteja. Niiden syntyä saattavat edistää haitalliset suolistobakteerit. Kymmenen viime vuoden aikana on oivallettu, että osasyy monien sairauksien yleistymiseen saattaa piillä suolistossa. Jo noin pariinkymmeneen sairauteen on huomattu liittyvän suolistobakteeriston poikkeavuuksia. Yhteyksiä keksitään todennäköisesti lisää, sillä Turun yliopiston bakteeriopin professorin Pentti Huovisen mukaan suolistobakteerien tutkimuksesta on tullut samanlainen hittitieteenala kuin geeniteknologiasta 1990-luvulla.

Selitystä suoliston aiheuttamille vaivoille on etsitty länsimaisesta elämäntyylistä. Jos kaikki menisi niin kuin luonto on suunnitellut, vauva kylpisi syntyessään äidin bakteereissa ja saisi niitä lisää äidinmaidosta. Kun suoliston bakteeristo vakiintuu parin kolmen vuoden iässä, lopputulos on luonnottoman yksipuolinen. Tarua. Totta. Totta. Totta ja tarua. Naiset jäävät miehiä herkemmin Facebook-koukkuun – ylilääkäri huolissaan suomalaisten riippuvuudesta.

Liikunta

Liikunta. Istumatyö tappaa, vaikka himoliikkuisit vapaalla – Istumisen vähentämiseksi kansalliset suositukset. Istumisen kansanterveydellisiin haittoihin havahduttiin viisi–kuusi vuotta sitten.

Istumatyö tappaa, vaikka himoliikkuisit vapaalla – Istumisen vähentämiseksi kansalliset suositukset

Tutkimusten valossa istuminen näyttäytyy samankaltaisena terveysriskinä kuin tupakointi tai ylipaino. Paljon istuvalle kertyy helposti ylimääräisiä kiloja ja sitä myötä liuta muita ongelmia: valtimosairauksia, tyypin 2 diabetesta ja lopulta ennenaikainen kuolema. Mutta kuinka monta tuntia istumista päivässä on liikaa? Siihen sosiaali- ja terveysministeriön tänään julkaisemat istumissuositukset eivät anna yksiselitteistä vastausta. – Tutkimustietoa istumisesta tulee koko ajan niin paljon, että tieto melkein tuplaantuu puolessa vuodessa. Staattisuuden siemen kylvettiin jo toisen maailmansodan jälkeen Yleisenä rajapyykkinä pidetään kuitenkin seitsemän tunnin rajaa, jota päivittäinen istuma-annos ei saisi ylittää. Fyysisen kunnon rapautuminen alkoi jo toisen maailmansodan jälkeen, kun suomalaiset tuskastuivat siihen, että arjesta selviäminen vaati kohtuuttomia ponnisteluja.

10 Simple Things That Will Make You Happier, Backed By ScienceHigher Perspective. You might have seen some talk recently about the scientific 7 minute workout mentioned in The New York Times.

10 Simple Things That Will Make You Happier, Backed By ScienceHigher Perspective

Tutkija: Lämmittelyn idea on ymmärretty väärin - Liikunta - Hyvinvointi - Helsingin Sanomat. Tutkija: Lämmittelyn idea on ymmärretty väärin Heitä on keskuudessamme paljon.

Tutkija: Lämmittelyn idea on ymmärretty väärin - Liikunta - Hyvinvointi - Helsingin Sanomat

Lenkkeilijöitä, kuntosalilla kävijöitä ja palloilijoita, jotka eivät koskaan lämmittele ennen treeniä. Ja ihan hyvin on mennyt. Onko ennen liikuntaa siis pakko tehdä aikaa vievä lämmittely, jos on selvinnyt vammoitta ilmankin? On, sanoo lämmittelyn ja liiketaitoharjoittelun vaikutuksia kymmenen vuotta tutkinut UKK-instituutin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Kati Pasanen.

"Tutkimusten mukaan urheilu ilman lämmittelyä nostaa ihan oikeasti loukkaantumisriskiä. Niin, hermosto. "Ensisijainen tarkoitus on saada hermosto hereille. Siksi lämmittelyssä olisikin tärkeää tehdä sellaisia liikkeitä, joita tulevassa liikuntasuorituksessa tehdään. "Lämmittely on oikeiden liikeratojen ja kehon hallintaa. Toki myös lihasten lämpiämisellä on väliä, sillä kylmät lihakset revähtävät helpommin. Oikein tehty lämmittely parantaa myös suorituskykyä, Pasanen vinkkaa. "Esimerkiksi juoksu lähtee lämmittelyn jälkeen paremmin sujumaan. Rento vs. tiukkis – joustava ja rajoittava syöminen vertailussa – Lindblad. Kiinnostaako sinua päästä kesäksi rantakuntoon keinolla millä hyvänsä ja kyyneliä säästämättä vaikka jääpuikko takapuolessa?

Rento vs. tiukkis – joustava ja rajoittava syöminen vertailussa – Lindblad

Vai haluatko mieluummin muuttaa elämäntapasi mahdollisimman pysyvästi, mutta samaan aikaan tavoitteesta riippuen sopivan rennosti? Itse suosin melko tiukkaa, mutta samaan aikaan kuitenkin joustavuutta tarjoavaa monipuolista ruokavaliota urheilullista kondista tavoitteleville. Polven ja selän vaiva syntyy usein jalan virheasennosta. Pekka Aho Jalkaterän ja nilkan virheasennot voivat heijastua kipuina selässä asti.

Polven ja selän vaiva syntyy usein jalan virheasennosta

Fysioterapeutti Mauri Laukkanen tutkii jalan liikerataa. Milla Sallinen teksti Miila Kankaanranta kuvitusPolvea kolottaa, selkää vihloo. Hetkellinen apu voi löytyä hieronnasta, naprapaatilta tai joskus jopa leikkauspöydän kautta, mutta onko itse kivun syypää hoidettu? Fysioterapeutin vastaanotolle tulevat pohtivat usein, ovatko he aiheuttaneet virheasennot itse liian pienillä kengillä tai huonosti tukevilla tossuilla.- Ei virheasentoa voi laittaa pelkästään kenkien piikkiin, kyllä siinä on perimällä iso merkitys. Mitä aikaisemmassa vaiheessa virheasentoon kiinnitetään huomiota, sitä parempi.- Esimerkiksi lapsen ja nuoren jalat mukautuvat hyvin asentokorjauksiin kasvun loppuun asti.Tästä huolimatta kouluterveydenhuollossa reagoidaan Laukkasen mukaan liian harvoin virheasentoihin, asiaa vain "seurataan". Katse alas Jalka jaetaan kolmeen osaan; etu-, keski- ja takaosaan. Seistessämme Pronaatio ja supinaatio. Nuku nuorena, jos mielit pysyä välkkynä vanhana. Hyvät yöunet nuorena ja keski-ikäisenä edesauttavat oppimista ja muistamista.

Nuku nuorena, jos mielit pysyä välkkynä vanhana

Sen sijaan ihmisen vanhetessa nukkumisen vaikutus tiedollisiin toimintoihin hiipuu selvästi. Tiedetään, että iän myötä unen määrä vähenee ja laatu heikkenee. Sadattuhannet suomalaiset saattavat kärsiä matala-asteisesta tulehduksesta - Hyvinvointi - Päivän lehti - Helsingin Sanomat. Sa­dat­tu­han­net suo­ma­lai­set saat­ta­vat kär­siä ma­ta­la-as­tei­ses­ta tu­leh­duk­ses­ta.

Sadattuhannet suomalaiset saattavat kärsiä matala-asteisesta tulehduksesta - Hyvinvointi - Päivän lehti - Helsingin Sanomat

Se on yh­tey­des­sä muun muas­sa ma­sen­nuk­sen, dia­be­tek­sen ja syö­vän puh­kea­mi­seen. Se ai­heut­taa syö­piä ja ve­ri­suo­ni­tau­te­ja. Si­tä saat­ta­vat po­tea jo­pa sa­dat­tu­han­net suo­ma­lai­set. Sil­lä on pe­lot­ta­va ni­mi­kin: ma­ta­la-as­tei­nen tu­leh­dus. On vain yk­si on­gel­ma. Mis­tä tie­tää kär­si­vän­sä tu­leh­duk­ses­ta?