background preloader

Noveller

Facebook Twitter

Fandom powered by Wikia. Av Ray Bradbury Kön hade bildats på stadens torg klockan fem på morgonen, medan tupparna gol långt ute på den rimfrosttäckta landsbygden, och det fanns inga eldar.

Fandom powered by Wikia

Först hade dimtussar klängt sig fast överallt bland de förstörda byggnaderna men när solen gick upp vid sjutiden började de skingras. Nere på gatan samlades människor i små grupper på två eller tre till marknadsdagen, till festdagen. Den elektriska flickan. Ulf Nilsson Den elektriska flickan Man brukar tala om brinnande och förtärande kärlek.

Den elektriska flickan

Men det är bara ljumt prat i jämförelse med den heta historia jag nu ska berätta. Sandhamn. Jens Liljestrand Känner marken under fötterna, gungar lätt, hör vågorna slå mot stranden, segelbåtarna en bit bort, ljudet av vanten som slår mot masterna, festerna, musik, röster.

Sandhamn

Doften. Blommig och söt. Flickparfym. "Jag undrade just vart du tagit vägen", säger hon. Om himlen smälter. Lektionstips: Pälsen av Hjalmar Söderberg. Lektionsmål: Få förståelse för hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen Pälsen.

Lektionstips: Pälsen av Hjalmar Söderberg

Språkmål: Kunna redogöra för och diskutera hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen, genom att analysera handling, karaktärer och bildspråk. Instruktion: 1. Titta på Power-pointpresentationen som finns ovan. Detta för att friska upp minnet. Malinsklipp P som i parallellhandling. Malinsklipp B som i Berättarperspektiv. Sju steg -tidningen Skriva. Att skriva en roman är inte enkelt.

Sju steg -tidningen Skriva

För att lyckas räcker det sällan med att bara sätta sig ned och skriva. Man behöver även skaffa en strategi och bli medveten om fällorna. Sören Bondeson har undervisat i litterärt skrivande i 18 år och har själv skrivit nio böcker. Här delar han med sig av sju viktiga steg för att lyckas med romanskrivandet. Steg 1. Skriva novell. Matris. Konst Litteratur Kulturartiklar. Nyårsnovell av Jonas Hassen Khemiri.

Konst Litteratur Kulturartiklar

DÄR står han nu och antingen så är det han eller så är det hans bror. Det är han. Det måste vara han. Man ser det på kläderna, på kroppshållningen, på blickarna som han kastar mot stationsklockan. Det är inte hans bror. Att-döda-ett-barn1. Novellen och berättartekniken. Oändrat Oändlig : Lyssning : Jonas Hassen Khemiri. Att arbeta med noveller. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera.

Att arbeta med noveller

När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Berg som vita elefanter, ljudfil. Berg vita som elefanter. Torgny Lindgren: Handkraft. Av: Torgny Lindgren NÄR LEKTIONEN VAR SLUT STANNADE TOMAS kvar vid sin bänk, när de andra gått kom han fram till katedern.

Torgny Lindgren: Handkraft

—Jo magistern, jag har bara en hand nu. Inlåst - Svenskanoveller Wiki. Bethelen: Maskrosen. Margit Bethlen, 1927 - 1970, var en författare från Budapest i Ungern, som har skrivit en del kända noveller.

Bethelen: Maskrosen

Under min lärarutbildning på Högskolan i Falun, under tidigt 1990-tal, studerade vi olika skönlitterära former, bland annat noveller. Jag mötte då för första gången novellen Maskrosen. Duell i sal 17 - Svenskanoveller Wiki - Wikia. Av Mikael Niemi MANNEN I DEN slitna mockajackan var krumbent och aningen kutryggig, med ett ansikte som en gammal sadel.

Duell i sal 17 - Svenskanoveller Wiki - Wikia

Hans vandrarkängor var ytterst slitna och rösten lät som om han käkat sand. . — Var ligger rektorsexpeditionen? Ungdomarna lade märke till nykomlingen, någon hostade till. Pojkjäveln Novell av Aino Trosell. Kyssen av Hjalmar Söderberg. Det var en gång en ung flicka och en mycket ung man.

De sutto på en sten vid en udde, som sköt ut i sjön, och vågorna skvalpade ända fram till deras fötter. De sutto tysta, var och en i sina tankar, och sågo solen gå ner. En liten julnovell.pdf. Lagerlöf: Legenden om julrosorna (En saga om en saga) Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Legenden om julrosorna << prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >> Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? H C Andersen: Grantræet. H C Andersen “Granen” ..Skriven år 1844, av den danske författaren Hans Christian Andersen Ute i skogen stod där en sådan vacker gran; Den hade god plats, sol kunde den få, luft fanns där tillräckligt av, och runt omkring växte många större kamrater, – både gran och fur.

Men den lilla granen var så ivrig att växa; Den tänkte inte på den varma solen och den friska luften, den brydde sig inte om bondbarnen som gick och småpratade, när de var ute för att samla smultron eller hallon. - Ofta kom barnen med en hel kruka full, eller hade smultron trädda opp på grässtrån, så satte de sig vid det lilla trädet och sade: “- Nej, så litet och nätt det är !” Tove Jansson läser ur Granen. Mumindalen om vintern är kall, tyst och skrämmande. Utan sin familj och vänner tvingas Mumintrollet mogna och bli mer självständig. Här får vi höra hela Trollvinter i Tove Janssons egen uppläsning.Det är inte lätt att vakna ur sitt vinteride i januari och inte kunna somna om igen. Tove Jansson: Granen.

Av Tove Jansson En av hemulerna stod på taket och krafsade i snön. Han hade gula yllevantar på sig och de blev småningom våta och obehagliga. Jonas Gardell - Mormor gråter. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. Standardlängden av ett mirakel. Offerlamm. Våldsmannen. Semester - Svenskanoveller Wiki - Wikia. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. Peter Johannesson. Noveller - Lessons - Tes Teach. Svenska_noveller. Tre noveller. Jag ringer mina bröder. Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat. Fandom powered by Wikia. Sagan om busschauffören som tänkte att va fan - Svenskanoveller Wiki. Läsårets sista novellsamtal. Noveller - Läs, publicera och recensera noveller. Pälsen.

Ensamrummet. Svenskanoveller Wiki. Svenska noveller - August Strindberg - Ett halvt ark papper. Junior - Svenskanoveller Wiki.